Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Κοινοτικά κονδύλια 4,6 δισ. ευρώ “απορρόφησε” η Ελλάδα μέσα στο 2013

Υπερκαλύφθηκε, το 2013, ο στόχος απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων που είχε τεθεί στο μνημόνιο. Η Ελλάδα έφθασε στο 118% του στόχου, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια, το 2014 και το 2015, απομένουν προς απορρόφηση ακόμη 5,8 δισ. ευρώ, ποσό που είναι ελάχιστα υψηλότερο από τον στόχο που πετύχαμε σε μία μόνο χρονιά, το 2013. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας τα απολογιστικά στοιχεία για το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

«Τα αποτελέσματα στις απορροφήσεις κονδυλίων είναι μια απόδειξη πως όταν γίνεται συστηματική δουλειά, οι Έλληνες μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να ξεπεράσουμε τις προσδοκίες και να διαψεύσουμε μύθους που κυκλοφορούν για τη χώρα μας στο εξωτερικό» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Συγκεκριμένα, τη χρονιά που πέρασε, οι απορροφήσεις από τα Κοινοτικά Ταμεία ανήλθαν σε 4,6 δισ. ευρώ, έναντι 3,89 δισ. ευρώ, που ήταν ο στόχος του μνημονίου. Η συνολική δημόσια δαπάνη, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής συμμετοχής ξεπέρασε τα 5 δισ. ευρώ και το ποσοστό των απορροφήσεων αγγίζει το 74%.

Για να γίνει αντιληπτή η “θετική πορεία”, κατά τον κ. Χατζηδάκη, ο υπουργός υπογράμμισε τρία στοιχεία:

– Το 2013, η συνολική δημόσια δαπάνη, δηλαδή η κοινοτική συμμετοχή μαζί με τη συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού, είναι μεγαλύτερη από την δαπάνη του 2012 κατά 47 %. Έφθασε στα 5,007 δισ. ευρώ έναντι 3,414 δισ. ευρώ, την προηγούμενη χρονιά.

– Μέχρι σήμερα, η συνολική δημόσια δαπάνη για το ΕΣΠΑ ανέρχεται σε 16,5 δισ. ευρώ. Από τον Ιούλιο του 2012 έως σήμερα, από τότε δηλαδή που ανέλαβε η Κυβέρνηση Σαμαρά, η δημόσια δαπάνη έφθασε στα 7,7 δισ. ευρώ. Δηλαδή, το τελευταίο 18μηνο επενδύθηκαν σχεδόν όσα είχαν επενδυθεί τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια. Στο τελευταίο 18μηνο, επίσης, οι στόχοι απορρόφησης των κονδυλίων που τέθηκαν από το μνημόνιο υπερκαλύφθηκαν και στα τρία συνεχόμενα εξάμηνα.

– Τα επόμενα δύο χρόνια, το 2014 και το 2015, απομένουν προς απορρόφηση ακόμη 5,8 δισ. ευρώ, ποσό που είναι ελάχιστα υψηλότερο από τον στόχο που πετύχαμε σε μία μόνο χρονιά, το 2013.

Το 2014, θα συνεχιστεί η προσπάθεια με την ίδια ένταση, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν οι απορροφήσεις από το τρέχον πρόγραμμα και να αρχίσουν οι εισροές κονδυλίων από το νέο ΕΣΠΑ. Ο υπουργός υπενθύμισε ότι οι προτάσεις για το νέο πρόγραμμα έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένουμε την έγκρισή τους τον προσεχή Φεβρουάριο και θα ακολουθήσει η υποβολή των νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων. Ωστόσο, οι δαπάνες που γίνονται από σήμερα, 2 Ιανουαρίου, είναι ήδη επιλέξιμες για χρηματοδότηση, με την προϋπόθεση ότι θα ενταχθούν στα επιμέρους προγράμματα σύμφωνα με τις διαδικασίες των Κανονισμών.

Η πρόοδος για το 2013, αντανακλάται σε συγκεκριμένα προγράμματα και έργα του ΕΣΠΑ:

– Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις και ξεκίνησαν τα έργα των μεγάλων συγχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων που -όπως είπε ο υπουργός- θα ολοκληρωθούν έως το 2015.

– Ενισχύονται συνεχώς οι δράσεις για την επιχειρηματικότητα. Αναφέρθηκε ενδεικτικά ο υπουργός, στα προγράμματα για ενίσχυση των εξαγωγέων ύψους 130 εκατ. ευρώ, στα περιφερειακά προγράμματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που σε επίπεδο ένταξης επενδύσεων ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ και ήδη χορηγούνται προκαταβολές στους επενδυτές, καθώς και στο πρόγραμμα ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, στο οποίο οι εντάξεις ξεπερνούν τα 55 εκατ. ευρώ.

– Υλοποιούνται δράσεις για την κοινωνική συνοχή, όπως τα προγράμματα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, την κοινωφελή εργασία 50.000 ανέργων και τα κουπόνια υγείας για τους ανασφάλιστους.

«Είναι προφανές ότι αν δεν είχαν επιτευχθεί οι στόχοι του ΕΣΠΑ, χωρίς αυτό να αποτελεί πανάκεια, τότε η ύφεση θα ήταν ακόμα βαθύτερη, το πρόβλημα της ρευστότητας θα ήταν ακόμα πιο οξύ, χιλιάδες επιχειρήσεις θα δυσκολεύονταν ακόμη περισσότερο ή θα ματαίωναν τις επενδύσεις τους, χιλιάδες συμπολίτες μας θα στερούνταν κοινωνικών υπηρεσιών που έχουν ανάγκη» σημείωσε ο υπουργός.

Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2013 εξαντλήθηκε και το τελευταίο ευρώ, υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, φθάνοντας σε ποσοστό ανάλωσης 100%, με αποτέλεσμα να διοχετευθούν στην αγορά 6,650 δις ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το αντίστοιχο ύψος ανάλωσης του ΠΔΕ το 2012 ήταν 6,113 δισ. ευρώ, που αναλογούσε στο 89% των συνολικά διαθέσιμων πόρων (6,850 δισ. ευρώ).

Πηγή: newpost

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ