Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Ποιους “έδωσε” στην απολογία του ο Ευσταθίου

Ελεύθερος με χρηματική εγγύηση ύψους 500.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους αφέθηκε τελικά ο Παναγιώτης Ευσταθιου κατηγορούμενος στην υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων και των αντιπυραυλικών Αsrad.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών πήρε τη διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα για την ποινική μεταχείριση του εκπροσώπου της γερμανικής StN ATLAS. Με βούλευμα που εξέδωσε πριν από λίγο έκρινε ότι ο 83χρονος θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με εγγυοδοσίας και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εισόδου από τη χώρα και εμφάνιση τρεις φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ανακριτής Διαφθοράς Γ. Μαλλής είχε την άποψη ότι ο Π. Ευσταθίου θα πρέπει να προφυλακιστεί, ενώ αντίθετη γνώμη είχε ο εισαγγελικός λειτουργός.

Ποιους “έδωσε” στην απολογία του

Κατά την απολογία του για την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων και των ASRAD ο Παναγιώτης Ευσταθίου “έδωσε” δεκατρία πρόσωπα εκ των οποίων τρεις Γερμανοί υπήκοοι.

Σύμφωνα με το απολογητικό του υπόμνημα, ο Π. Ευσταθίου, εκπρόσωπος της γερμανικής STN ATLAS στην Ελλάδα, για τα υποβρύχια αναφέρεται στους:

1) Π. Π. (Π.Ν.), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000- 200.000 ευρώ περίπου για πληροφορίες που παρείχε στην STN ATLAS σχετικά με ανταγωνίστριες εταιρείες.

2) Κ. Τζ. (Π.Ν.), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000- 200.000 ευρώ περίπου για τη συνδρομή του στην επιλογή του συστήματος ως εμπειρογνώμων- μηχανικός.

3) Α.Μ. (Π.Ν.), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000- 200.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.

4) Γ.Θ. (Π.Μ.- πρώην Α/ΓΕΝ), ο οποίος έλαβε ποσό 300.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.

image-9_new

 

Για τα οπλικά συστήματα Asrad κατονομάζει:

1) Τον Γ. Σ. (ΕΒΟ), ο οποίος έλαβε ποσό 300.000 ευρώ περίπου για τη διαμεσολάβησή του και επαφές που έκανε υπέρ της STN ATLAS σε πρόσωπα με μεγάλη επιρροή, όπως ήταν ο Π. Νικολαΐδης.

2) Τον Ε. Ψ. (ΓΔΕ) ο οποίος έλαβε ποσό 100.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.

3) Τον Ι. Χρ. (ΓΔΣ), ο οποίος έλαβε ποσό 50.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.

leflasys17

4)Τον Κ. Π. (Πρώην Α/ΓΕΣ), ο οποίος έλαβε ποσό 100.000 ευρώ περίπου, επειδή μετά την αποστρατεία του παρεκλήθη, υπό την ιδιότητα του εμπειρογνώμονος στα αντιαεροπορικά όπλα, να εκπονήσει μελέτη εργονομίας και εγκαταστάσεως του ASRAD επί οχήματος 4×4 HUMMER, καθώς επίσης τυχόν βελτιώσεις του ASRAD κατά τη διάρκεια παραγωγής του συστήματος. Οι προτάσεις βελτιώσεων του υιοθετήθηκαν από την STN ATLAS και έγιναν κατά την παραγωγή του ASRAD. Εξ’ όσων γνωρίζω έχουν εφαρμοστεί στα ASRAD του Γερμανικού Στρατού.

5) Τον Β. Δ. (Υ/Π), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.

6) Τον Δ. Τ., ο οποίος έλαβε εν αποστρατεία ποσό 100.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.

Προσθέτει ο κατηγορούμενος: “Δυστυχώς, με την πάροδο του χρόνου δεν δύναμαι να θυμηθώ άλλα ονόματα. Στο σημείο αυτό, ωστόσο, η έρευνά σας θα εμπλουτιστεί με το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών μου στην Ελβετία και στην Μ. Βρετανία, για το οποίο παρέχω σήμερον την ανεπιφύλακτη συναίνεσή μου”.

Πάντως καμία αναφορά δεν έκανε στο υπόμνημά του για τους πολιτικούς του προισταμένους, Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιάννο Παπαντωνίου, ενώ περισσότερο θέλησε να στραφεί κατά του πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, αποκαλώντας τον επί της ουσίας εκβιαστή.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: “O κ. A. Κάντας, μόλις πληροφορήθηκε ως Αναπληρωτής Διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ, περί της διαμορφώσεως των νέων Υ/Β, μου τηλεφώνησε και ζήτησε επίμονα να τον επισκεφθώ στο γραφείο του. Την επομένη πήγα στο γραφείο του και μου είπε «Στα καινούργια Υ/Β, όπως πιστεύω ότι θα έμαθες, πρόκειται να τοποθετηθεί το COMBAT SYSTEM της STN ATLAS. Εγώ τι έχω»; Τότε του απήντησα «Για όνομα του Θεού. Η STN ATLAS σ’ αυτή την υπόθεση είναι υποκατασκευαστής του υποκατασκευστή στη Γερμανία. Γιατί να πληρωθείς; Τότε ο Α. Κάντας, απειλώντας να βλάψει εμένα και την ανάληψη του έργου από την εταιρεία STN ATLAS που εκπροσωπούσα, μου είπε: «Εφόσον διαφωνείς, εμείς- υπονοώντας ότι ο ίδιος επηρέαζε την ιεραρχία- μπορούμε να διαλέξουμε άλλα οπλικά συστήματα, αμερικάνικα ή γαλλικά».

Προ του σοβαρού κινδύνου να χάσει η STN ATLAS το πρόγραμμα, καθώς ο Α. Κάντας, εκ της ιδιότητάς του και των διασυνδέσεών του, ήταν απολύτως σε θέση να δημιουργήσει καθυστερήσεις, προσκόμματα και ακυρώσεις «της τελευταίας στιγμής», τόσο ως προς την επιλογή του υποκατασκευαστή των οπλικών συστημάτων για τα Υ/Β, όσο και ως προς την καλή εκτέλεση της συμβάσεως, ενημέρωσα τους υπεύθυνους της STN ATLAS για τα Υ/Β, ήτοι τους κκ. Μanfred Mayersick και Wolfgang Luebke, σχετικά με τις απειλές του και δέχθηκα καθ’ υπόδειξή τους να διαπραγματευθώ το ποσό των παράνομων ωφελημάτων, που ο Α. Κάντας όλως εκβιαστικά και κατά παράβαση των υπηρεσιακών καθηκόντων του είχε αξιώσει από την εταιρεία.

Ως εκ τούτου, συμφωνήθηκε μεταξύ του Α. Κάντα και εμού να λάβει ένα ποσοστό 0,5% (περίπου) επί του συνολικού οικονομικού αντικειμένου της συμβάσεως”.

Τέλος, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή των Ελβετών τραπεζιτών, τους οποίου έβαλε στο “κάδρο” ο Αντώνης Κάντας: “ουδέποτε κατέστησα στους κκ. Λυγινό και Oswald γνωστό το γεγονός ότι η εταιρεία STN ATLAS που αντιπροσώπευα διενεργούσε επιλήψιμες πληρωμές προς εν ενεργεία στρατιωτικούς και ότι τάχα διένειμα χρήματα σε αυτούς, καθόσον αυτό όχι μόνον δεν ήταν απολύτως ακριβές, αφού στους λογαριασμούς μου στην Ελβετία εμβάζονταν χρηματικά ποσά που αντιστοιχούσαν στις νόμιμες προμήθειές μου, σε αμοιβές συνεργατών της εταιρείας μου TREDECO, αλλά και σε αμοιβές εξωτερικών συνεργατών- εν αποστρατεία στρατιωτικών, αλλά και γιατί σε κάθε περίπτωση δεν θα είχα κανένα λόγο να το πράξω”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ