Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Παπούλιας: «Η Γερμανία είναι η δεύτερη πατρίδα μου»

Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Βάλτερ Σταϊνμάγερ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

 

Ο κ. Παπούλιας υποδέχθηκε τον κ. Σταϊνμάγερ ως έναν πολύ καλό φίλο του που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, έρχεται από τη δεύτερη πατρίδα του, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την χαρά του που μιλάει με έναν εκπρόσωπο της ελληνικής πολιτικής αλλά «και με έναν πραγματικό φίλο της Γερμανίας».

 

«Έζησα δεκαπέντε χρόνια στη Γερμανία σε μια περίοδο δύσκολη για την Ελλάδα, όπου με τη στήριξη των Γερμανών Δημοκρατών στον αγώνα που κάναμε εναντίον της χούντας, με επικεφαλής τον Willy Brandt, αλλά και όλα τα δημοκρατικά κόμματα των Γερμανών», είπε ο κ. Παπούλιας.

 

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον κ. Σταϊνμάγερ για την ανάληψη των καθηκόντων του με τον Γερμανό ΥΠΕΞ να απαντά πώς τα πράγματα έχουν γίνει πιο δύσκολα σε ολόκληρο τον κόσμο, από τότε που ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών.

 

«Σας ευχαριστώ πολύ για τις καλές σας ευχές, πραγματικά θα τις χρειαστώ. Τα πράγματα δεν έχουν γίνει πιο εύκολα σε ολόκληρο τον κόσμο, από τότε που είχα την ευθύνη ως Υπουργός Εξωτερικών, αλλά μάλλον πολύ πιο δύσκολα», σημείωσε.

 

Μάλιστα, ο κ. Σταϊνμάγερ εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Άπω Ανατολή, στην εγγύς Ανατολή, στη Μέση Ανατολή, στις γειτονικές χώρες προς την Ελλάδα, λέγοντας στον κ. Παπούλια ότι όλα αυτά τον αγγίζουν.

«Με αγγίζουν όλα αυτά, αγγίζουν τον κόσμο και πρέπει εδώ να αναλάβουμε τις ευθύνες μας να βελτιώσουμε την κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπούλιας τόνισε πάντως ότι η Ελλάδα «είναι ένας σταθερός τόπος στην περιοχή».

«Έχει μια έντονη παρουσία στις βαλκανικές χώρες, με επενδεδυμένο ελληνικό κεφάλαιο, που την κατατάσσει μεταξύ των τριών χωρών που επενδύουν σε αυτές τις χώρες, αναφέρομαι στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στην Αλβανία», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσθέτοντας ότι η Ελλάδα της κρίσης φιλοξενεί ένα εκατομμύριο εργαζόμενους Αλβανούς εργάτες, οι οποίοι με τα εμβάσματά τους, συνθέτουν το 75% του προϋπολογισμού της Αλβανίας.

Πηγή: protothema

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ