Κατηγορηματικά αθώος δηλώνει στο γραπτό του υπόμνημα ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής και κατηγορούμενος για εγκληματική οργάνωση, Στάθης Μπούκουρας, ο οποίος απολογείται ενώπιον των ειδικών εφετών ανακριτριών.
Στο απολογητικό του υπόμνημα διαψεύδει τους προστατευόμενους μάρτυρες και άλλους μάρτυρες που έχουν καταθέσει, κάνοντας λόγο για “πόλεμο “λάσπης” και κατασυκοφάντησης ανθρώπων με διαφορετική ιδεολογία”.
Ο κατηγορούμενος υποστηρίζε πως δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες που του αποδίδονται, αφού βρισκόταν στη Χρυσή Αυγή μόλις ένα χρόνο, πριν την εκλογή του στη θέση του βουλευτή Κορινθίας.
Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει στο υπόμνημά του ότι “ουδέποτε δημιούργησα «πυρήνες» της Χρυσής Αυγής στην Κορινθία, αφού η Χρυσή Αυγή καταρχήν προϋπήρχε εμού στην Κορινθία και επιπρόσθετα δεν είχα καμία κομματική ιδιότητα, ώστε να μπορώ να πράξω κάτι τέτοιο”. Επίσης ισχυρίζεται πως δεν ήταν μέλος της κεντρικής επιτροπής της οργάνωσης και δεν σχετιζόταν με τον αρχηγό της Νικ. Μιχαλολιάκο
Στις εξηγήσεις του, χαρακτηρίζει τον εαυτό του δημοκράτη, θαυμαστή του Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς η οικογένειά του ανήκει ιδεολογικά στο ΠΑΣΟΚ, όπως λέει. Στις ομιλίες του, σύμφωνα με τις γραπτές του εξηγήσεις, υποςτήριζε πως: “μόνο το κόμμα της Χρυσής Αυγής είναι ικανό να αλλάξει την οικονομική κατάσταση στην χώρα μέσω των πολιτικών του θέσεων και να επανέλθει η Ελλάδα στην πρότερη ισχυρή εθνική της θέση, όπως την είχε οραματιστεί και ο Ανδρέας Παπανδρέου”.
Αναφέρει πως στις ομιλίες της Χρυσής Αυγής που παρακαλούθησε πριν ενταχθεί σε αυτή “ουδέποτε εκφράστηκε κάποια ακραία ιδεολογική ή πολιτική θέση.
“Ουδέποτε έγινε κάποια αναφορά σε εθνικοσοσιαλιστικές (ναζιστικές) ιδεολογίες, ουδέποτε έγινε κάποια αναφορά στο Χίτλερ ή σε τι πρεσβεύει ο ναζισμός, ουδέποτε έγινε κάποια αναφορά για επιθέσεις ή πρακτικές βίας σε βάρος μεταναστών, Ρομά ή ατόμων με διαφορετική ιδεολογία, ουδέποτε άκουσα κάποια αναφορά για ανατροπή του υπάρχοντος πολιτεύματος σε αυτές τις ομιλίες. Αντιθέτως, οι πολιτικές θέσεις της Χρυσής Αυγής, όπως εκφράζονταν στις ομιλίες που εγώ παρακολούθησα, ήταν ότι έπρεπε να γίνει καταγγελία του μνημονίου, να διενεργηθεί λογιστικός έλεγχος του δημοσίου χρέους και όλων των δανειακών συμβάσεων από το 1974 μέχρι σήμερα και να αρνηθούμε την πληρωμή του παράνομου και επαχθούς χρέους”, κατέληξε.