Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Ευρωκοινοβούλιο εναντίον Τρόικας…

Έκθεση σχετικά με τις εκτιμήσεις της Τρόικα αναφορικά με τη διάσωση της Ελλάδας ετοιμάζεται να καταθέσει την ερχόμενη Πέμτπη το Ευρωκοινοβούλιο στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Wirtschaftsblatt» αναφέρει στο σημερινό της φύλλο ότι έχει στη διάθεσή της το σχέδιο της έκθεσης που αναμένεται να τεθεί προς διαβούλευση στο τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, η έκθεση της επιτροπής, της οποίας ηγείται ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, ο Αυστριακός Οτμαρ Κάρας, η Τρόικα εκτίμησε λανθασμένα και σε διαφορετικό βαθμό την κατάσταση κατά την διάσωση της Ελλάδας, αλλά και της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου.

Αναφέρεται επίσης πως οι θεσμοί της Τρόικα έχουν και διαφορετικές στοχεύσεις στην πορεία εξυγίανσης των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, με το ΔΝΤ να υποστηρίζει την εσωτερική υποτίμηση μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, να προωθεί τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Αυτά διαπιστώνονται, σύμφωνα με την εφημερίδα, στο σχέδιο της έκθεσης, ενώ σήμερα, όπως συμπληρώνει, πρόκειται να δημοσιοποιηθούν οι αναλυτικές θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, του Eurogroup, καθώς και των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών των τεσσάρων χωρών, Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Κύπρου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, που φέρεται να έχει στη διάθεσή της και αυτές τις τοποθετήσεις, οι υπουργοί Οικονομικών επιβεβαιώνουν, σχεδόν ταυτόσημα, πως τα προγράμματα έκτακτου δανεισμού υπήρξαν απαραίτητα και πως και οι τέσσερις χώρες βρίσκονται σε πορεία βελτίωσης, σε διαφορετικό βαθμό η κάθε μία.

Σκληρά μέτρα και… αυτοκτονίες

Έως και 5.000 αγωγές έχουν κατατεθεί εναντίον των σκληρών μέτρων που υπαγορεύτηκαν από την Τρόικα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου.

Οι αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων αυτών είναι η υψηλή ανεργία που αγγίζει ακόμα και το 60%, κυρίως νέων ανθρώπων αλλά και η μαζική συρρίκνωση της οικονομίας, ωστόσο το συνολικό αποτέλεσμα εμφανίζεται θετικό για την Τρόικα, καθώς οι συνέπειες χωρίς τη δράση της θα ήταν πολύ χειρότερες, αναφέρει η εφημερίδα.

Μια όμως από τις χειρότερες επιπτώσεις των μέτρων της Τρόικα είναι οι αυτοκτονίες, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του γερμανικού Κόμματος της Αριστεράς, Σάρα Βάγκενκνεχτ.

«Οι αυτοκτονίες των Ελλάδα αυξήθηκαν δραματικά ως συνέπεια αυτής της πολιτικής – όλο και περισσότεροι άνθρωποι είναι απελπισμένοι, διότι δεν ξέρουν πλέον πώς να συνεχίσουν», τονίζει η κυρία Βάγκενκνεχτ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Der Tagesspiegel».

Όπως προσθέτει, ήταν η γερμανική κυβέρνηση εκείνη που πίεσε για την εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων λιτότητας «που κατέστρεψαν την κοινωνική ύπαρξη πολλών ανθρώπων», ενώ “ρίχνει” το φταίξιμο και στην ελληνική πολιτική τονίζοντας πως “μεγάλο μέρος του χρέους  δημιουργήθηκε εγχώρια, από τα ανώτερα στρώματα των παλαιών κομμάτων, από ένα διεφθαρμένο σύστημα”. Αναφέρει μάλιστα ότι στην Ελλάδα δεν είναι απλώς πολύ υψηλή η ανεργία, αλλά και ο άνεργος, έπειτα από ένα έτος, δεν λαμβάνει πλέον κανένα επίδομα.

Όπως τονίζει από την πλευρά του ο Οτμαρ Κάρας, «η Τρόικα υπήρξε μια λύση ανάγκης, που ήταν αναγκαία και σωστή, ωστόσο για να λειτουργεί στο μέλλον καλύτερα η αλληλεγγύη στην ΕΕ, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη διαφάνεια, διάλογο και έλεγχο», καταλήγει το δημοσίευμα της εφημερίδας.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ