Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Με ρυθμούς “χελώνας” οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ για τη λίστα Λαγκάρντ

Στο γεγονός ότι τα στελέχη του ΣΔΟΕ συμμετείχαν σε μηνιαίο σεμινάριο και ως εκ τούτου ο έλεγχος ξεκίνησε το καλοκαίρι, ενώ έπρεπε παράλληλα να ασχοληθεί και με την απόδοση του ΦΠΑ, “έριξε” το φταίξιμο ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Στ. Στασινόπουλος, που ενημερώνει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

“Ο φορολογικός έλεγχος ξεκίνησε λίγο μετά το καλοκαίρι. Έως τότε δημιουργούσαμε τη δομή πάνω στην οποία στηρίζεται ο φορολογικός έλεγχος”, είπε ο Στ. Στασινόπουλος, σημειώνοντας ότι “το ΣΔΟΕ δεν είχε εμπειρία από άνοιγμα λογαριασμών”.

Πρόσθεσε ακόμη ότι τα στοιχεία που έστελναν οι τράπεζες ήταν συνολικά και όχι κατ’ άτομο και “ο εφοριακός δεν μπορούσε να τα επεξεργαστεί και έπρεπε να υιοθετήσουμε άλλες μεθόδους. Τακτοποιήσαμε τα στοιχεία που μας έστελναν οι τράπεζες διαχωρίζοντάς τα ανά καταθέτη”.

[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]Το ΣΔΟΕ έχει δώσει 266 εντολές ελέγχου για τη λίστα Λαγκάρντ εκ των οποίων οι 155 βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.[/quote_text]

Ο κ. Στασινόπουλος εμφανίστηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και είπε πως έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι σε έξι άτομα, των οποίων τα ονόματα είναι στη λίστα Λαγκαρντ και αποδείχθηκε πως έχουν αποκρύψει 10 εκατ. ευρώ. Ωστόσο τόνισε πως δεν είναι στην αρμοδιότητα του ΣΔΟΕ να τα εισπράξει.

Ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ ανέφερε ότι από τα περίπου 1.700 ονόματα, τα 919 δεν εμφανίζουν υπόλοιπο στους λογαριασμούς τους, ενώ άλλοι καταθέτες φαίνεται να καλύπτουν τις καταθέσεις τους από τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Η λίστα Λιχτενστάιν

Αναφορικά με τη λίστα Λιχτενστάιν ο κ. Στασινόπουλος ενημέρωσε τους βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ότι έχει μπει στο αρχείο από το 2011 και είναι θέμα του εισαγγελέα αν θα ξεκινήσει επανέλεγχος. Τα 54.000 εμβάσματα προς το εξωτερικό τα ελέγχει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης.

«Επί 15 μήνες και 10 μέρες από τότε που πήρατε την λίστα δεν έχετε πραγματοποιήσει ελέγχους παρά μόνο σε 3 ανθρώπους», επεσήμανε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής Ζ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε «είναι απαράδεκτο, αδιανόητο, υποδηλώνει έλλειψη βουλήσεως να ελέγξετε».

081012203115_5775

Όπως είπε ο Στ. Στασινόπουλος, για πρώτη φορά το ΣΔΟΕ έκανε τόσους ελέγχους και άνοιγμα λογαριασμών για μια μόνο υπόθεση, καθώς για τη συγκέντρωση των στοιχείων χρειάστηκαν έξι μήνες και έπρεπε να διασταυρωθούν στοιχεία πάνω από 1.700 άτομα.

Τέλος, εκτίμησε πως τα χρήματα δεν θα εισέλθουν άμεσα στο δημόσιο ταμείο καθώς «υπάρχουν άτομα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια στη λίστα και άρα θα γίνουν προσφυγές γι’ αυτό και επιχειρούμε το πόρισμά μας να είναι πλήρως δεμένο.

Το φοροδιαφυγείν… εστί φιλοσοφείν!

Και ενώ η λίστα Λιχτενστάιν σαπίζει στο αρχείο και οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ για τη λίστα Λαγκάρντ αργούν, το πάρτι φοροδιαφυγής που έχει στηθεί σε όλη τη χώρα δεν έχει προηγούμενο.

Συγκεκρινένα, ο κ. Στασινόπουλος αναφέροντας τους λόγους της καθυστέρησης όσον αφορά τη διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ έδωσε στοιχεία από πρόσφατους ελέγχους του Σώματος Δίωξης από τα οποία προκύπτει πως:

52 αγρότες είχαν αποκρύψει 52.000.000 ευρώ από ΦΠΑ και επιδοτήσεις.

18 δικηγόροι είχε αποκρύψει 23.000.000 ευρώ.

Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν αποκρύψει 29.000.000.

7 υπόχρεοι πόθεν έσχες 8.000.000 ευρώ.

2 καλλιτέχνες 4.200.000 ευρώ.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ