Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Η “μεγάλη παρέα” του ΤΤ και οι μπίζνες στα Βαλκάνια

Μπίζνες στα Βαλκάνια αποκαλύπτονται από τα νέα στοιχεία του φακέλλου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς νέοι έλεγχοι της Τράπεζας της Ελλάδος οδηγούν σε Σέρβο μεγαλοεπιχειρηματία ο οποίος πήρε δάνεια ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Τα στοιχεία περιέχονται σε νέο πόρισμα το οποίο αναμένεται να συσχετισθεί με τη δικογραφία η οποία βρίσκεται στα χέρια του ειδικού ανακριτή, κ. Γιώργου Ανδρεάδη. Εκτιμάται ότι θα προσδώσουν νέο, ιδιαίτερο, ενδιαφέρον στην υπόθεση καθώς και νέες διαστάσεις που «φωτογραφίζουν» το τι ακριβώς συνέβαινε με τα χρήματα του ελληνικού λαού.

Πρόκειται για πρόσωπο που άνηκε στο περιβάλλον του πρώην Σέρβου προέδρου Μιλόσεβιτς και πληροφορίες από τη γείτονα χώρα τον φέρουν να απέκτησε χρήματα μέσω του λαθρεμπορίου. Μεγάλο μέρος των χρημάτων φέρεται να το ξέπλυνε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα μας, το διάστημα 2000-2003.

Η δραστηριότητα του συγκεκριμένου προσώπου παρακολουθείται (όπως προκύπτει από συγκεκριμένα έγγραφα) από τις Αμερικάνικες Μυστικές Υπηρεσίες. Σήμερα εμφανίζεται ως μεγιστάνας του πλούτου στη Σερβία ενώ στην Ελλάδα εμφανίζεται ως μεγαλο-οφειλέτης.

Ο επιχειρηματίας δανειοδοτήθηκε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για επιχειρηματικούς λόγους.

Marfin InvestmentΟ εν λόγω επιχειρηματίας συνεργάστηκε στο παρελθόν και με την Marfin Investment Group μέσω της εταιρίας του για την εξαγορά της μεγαλύτερης αλυσίδας ακινήτων στη Σερβία, της JSC Robne Kuce Beograd (RKB). Η επένδυση ήταν συνολικού ύψους 360 εκατ. Ευρώ.

Οι άγνωστες, τριγωνικές, σχέσεις

Στο ήδη υπάρχον υλικό που βρίσκεται στην κατοχή των δικαστικών Αρχών και μετά το την απολογία του επιχειρηματία, κ. Δημήτρη Κοντομηνά, εν αναμονή της έλευσης στην Ελλάδα του πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κ. Άγγελου Φιλιππίδη και τον εντοπισμό του ζεύγους Γριβέα- Βάτσικα ή την παράδοσή τους, το ενδιαφέρον στρέφεται στους υπόλοιπους κατηγορούμενους της  δικογραφίας.

Οι Αρχές έχουν σχηματίσει την εντύπωση ότι όλα όσα συνέβησαν στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου δεν ήταν τόσο… συμπτωματικά καθώς οι εμπλεκόμενοι εμφανίζονται να έχουν σχέση μεταξύ τους.

Ιδιαίτερο ρόλο στην υπόθεση εμφανίζεται να έχει διαδραματίσει ο κ. Ιωάννης Ρόρρης ο οποίος διώκεται για κακουργηματική απάτη για την υπόθεση της Bestline.

Ο κ. Ρόρρης, επί χρόνια δεξί χέρι του κ. Κοντομηνά με στρατηγικές θέσεις στις εταιρίες του Ομίλου του, είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του επιχειρηματία και του φυγόδικου κ. Γριβέα.

Όπως –καταγράφεται στο εισαγγελικό πόρισμα της Πόπης Παπανδρέου διατηρεί εταιρίες μαζί με τον Γριβέα σε τουλάχιστον δυο χώρες του εξωτερικού και συγκεκριμένα στην Ελβετία και στη Μεγάλη Βρετανία. Ήδη οι δικαστικές Αρχές έχουν κινήσει τις απαραίτητες ενέργειες αποστέλλοντας αιτήματα δικαστικής συνδρομής.

Από την έρευνα που διενέργησαν οι εισαγγελικές Αρχές προέκυψε ότι κατά την περίοδο 2008-2013 οι Γριβέας, Βάτσικα συνέστησαν εταιρίες στην Αγγλία στις οποίες συμμετείχε και ο Ρόρρης. Μάλιστα, σύμφωνα με το πόρισμα, άλλαξαν επωνυμία, περισσότερες από μία φορές, προκειμένου να εξαφανίσουν τα ίχνη της σύνδεσης των εταιριών αυτών με εκείνες που έλαβαν τα επίμαχα δάνεια από το Τ.Τ.Screen Shot 2014-01-18 at 10.53.00 PM

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρία «E.I. Congresses and Communications UK Limited», η οποία προηγουμένως είχε τις ονομασίες «C&C London Ltd» και «C&C International London Ltd», οι οποίες παρέπεμπαν ευθέως στην εταιρία «C&C International Ltd», που ήταν η πιστολήπτρια των 17.000.000 ευρώ από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Επιπλέον το όνομα του κ. Ρόρρη εμφανίζεται και στη λίστα των συμμετεχόντων στην εταιρία «Association Excellence in Paediatrics Institute», η οποία εδρεύει στο ίδιο κτήριο-θυρίδα με τις εταιρίες του αδερφού του πρώην πρωθυπουργού, Αντρίκου Παπανδρέου.  Μάλιστα ο κ. Ρόρρης διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Bestline, εταιρία στο Δ.Σ. της οποίας συμμετείχε και ο Κυριάκος Γριβέας.

Από τη δικογραφία όμως προκύπτουν ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία σε ότι αφορά τη διαδρομή των 129 εκατομμυρίων που κατέληξαν σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς των Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και Δημήτρη Κοντομηνά αλλά και τα 9.3 εκατομμύρια ευρώ που διακινήθηκαν στους λογαριασμούς του Άγγελου Φιλιππίδη. Το συντριπτικό μέρος των ποσών διακινήθηκε μέσω της τράπεζας Μillennium.

Επικεφαλής της Millennium ήταν ο Γιώργος Τανισκίδης, πρώην συμμαθητής του Άγγελου Φιλιππίδη στο κολέγιο Αθηνών. Ο κ. Τανισκίδης αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Δ. Κοντομηνά για την ηγεσία της NOVA BANK, από την ημερομηνία ίδρυσής της.

Μετά την πώληση της NOVA BANK στην Πορτογαλική εταιρεία BCP, ο Τανισκίδης παρέμεινε στο τιμόνι της τράπεζας, η οποία μετονομάστηκε σε Millennium. Μάλιστα οι γνώστες του οικονομικού ρεπορτάζ αναφέρουν, ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ των Φιλιππίδη και Τανισκίδη τους οδήγησε στην διατύπωση κοινής πρότασης για την ένωση του Τ.Τ. με τη Millennium η οποία δεν προχώρησε καθώς απορρίφθηκε από την ιδιοκτήτρια της Millennium.

Δάνεια

Η ιστορία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι γεμάτη από ύποπτες δανειοδοτήσεις ημετέρων, χορηγίες σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και δαπάνες-μαμούθ για διαφημιστικές καμπάνιες μέσω πολύ γνωστών διαφημιστικών εταιριών. Το 2006 πολύ γνωστός δικηγόρος έλαβε δάνειο ύψους ενός εκατομμυρίου με επιτόκιο 1%. Το γεγονός δεν χαρακτηρίζεται τυχαίο καθώς ο εν λόγω νομικός τυγχάνει συγγενής του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη, ενώ εκείνη την περίοδο ήταν και μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. του Τ.Τ. Επιπλέον τη τριετία 2008-10 πολύ γνωστή διαφημιστική εταιρία διαχειρίστηκε 25 εκατ. Ευρώ για την προβολή των «κουμπαράδων» της Τράπεζας. Η εν λόγω εταιρία λίγο καιρό αργότερα βάρεσε «κανόνι» λόγω… κρίσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ