Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Σήμερα η πιο καταθλιπτική Δευτέρα του χρόνου!

Μια περίεργη συνάρτηση “ευθύνεται” για την «Blue Monday», ή αλλιώς την πιο καταθλιπτική Δευτέρα του χρόνου!

Ο καιρός(W), το χρέος (d), ο χρόνος από τα Χριστούγεννα (T), o χρόνος από την ημέρα που δεν τηρήσαμε τις αποφάσεις για το νέο έτος (Q), τα χαμηλά επίπεδα στα προσωπικά κίνητρα (M) και η αίσθηση της ανάγκης να αναλάβουμε δράση (Na) συναρτώνται και ορίζουν την πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου η οποία “πέφτει” κάθε Δευτέρα της τελευταίας ολόκληρης εβδομάδας του Ιανουαρίου.

Ιθύνων νους για την ιδέα αυτή αποτελεί μια δημοσίευση του Cliff Arnall, ενός δασκάλου στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, ένα παράπλευρο εκπαιδευτικό κέντρο που υπάγεται στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.Ο Arnall διατύπωσε τον μαθηματικό τύπο [W+D-d]TQ / MNα αλλά οι φορείς του Πανεπιστημίου αρνήθηκαν την όποια σχέση με αυτό.

Μπορεί η συγκεκριμένη ιδέα να μην γίνεται αποδεκτή από το σύνολο των μαθηματικών και να έχει χλευαστεί πολλές φορές από εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, όμως ο Arnall, σύμφωνα με το clickatlife, επιμένει ότι αυτή η μέρα πέφτει τη Δευτέρα της τελευταίας ολόκληρης εβδομάδας του Ιανουαρίου, αφού την υπολόγισε λαμβάνοντας υπόψη διάφορους φορείς, όπως οι καιρικές συνθήκες, το επίπεδο του χρέους (η διαφορά μεταξύ ενός χρέους και της δυνατότητας αποπληρωμής του), ο χρόνος που έχει περάσει από τα Χριστούγεννα κ.λπ.

Οι νευροεπιστήμονες θεωρούν τον υπολογισμό αυτό μία κακή φάρσα, εμείς όμως από το 2005 (από τις 24 Ιανουαρίου για την ακρίβεια) γιορτάζουμε την πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου, μέχρι τον Ιούνιο όπου, πάλι σύμφωνα με τον κ. Arnall γιορτάζουμε την πιο…χαρούμενη ημέρα του κόσμου, η οποία φέτος υπολογίζεται περίπου στις 21-24 Ιουνίου.

Φυσικά και αυτή η ημέρα έχει ανάλογη εξίσωση (O + (N xS) + Cpm / T + He) αλλά υπομονή 6 μήνες, γιατί αυτό είναι άλλο θέμα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ