Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Πιέσεις ΕΕ σε Ερντογάν για το Κυπριακό

Έντονη πίεση στην Τουρκία προκειμένου να προχωρήσει σε επείγουσα λύση του Κυπριακού επιφύλασσε η συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Χέρμαν Φαν Ρομπάι νωρίτερα σήμερα.

Αμφότερα τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν λόγο για “λύση που θα είναι προς το κοινό συμφέρον” σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες, με τον κ. Μπαρόζο να σημειώνει χαρακτηριστικά πως “θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι αν προχωρήσουμε σε αυτό το θέμα θα έχει θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, μήνυμα το οποίο έχουμε ήδη αποστείλει στα κυπριακά πολιτικά κόμματα”.

Πάντως, διάθεση να βρεθεί λύση έδειξε και ο Τούρκος πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι επιθυμεί να προχωρήσει “στην σωστή κατεύθυνση”, αναφερόμενος μάλιστα και τον Νίκο Αναστασιάδη, για τον οποίο είπε πως “πρέπει να πείσουμε να υπάρξει πιο θετική προσέγγιση”.

Τέλος, ο Ζοσέ Μπαρόζο στάθηκε και στην υπόθεση ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας πως παρά την “ανησυχία” για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, “η συνάντηση με τον κ. Ερντογάν ήταν πολύ παραγωγική, αφού ο ίδιος μας διαβεβαίωσε ότι θα σεβαστεί την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και το κράτος δικαίου. Θέλουμε το θέμα να προχωρήσει”.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ