Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Άγνωστο το πότε επιστρέφει η Τρόικα στην Αθήνα

Στο “επόμενο διάστημα” θα επιστρέψει η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου Ουίλιαμ Μάρεϊ, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζει πότε ακριβώς εννοεί με την φράση “επόμενο διάστημα”.

«Δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία. Θα επιστρέψουν όταν επιλυθούν τεχνικά ζητήματα. Αυτό αναμένεται το επόμενο διάστημα», δήλωσε κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, προσθέτοντας πως θα πρέπει να διευθετηθούν οι «διαφορές», οι οποίες αφορούν δημοσιονομικά και διαθρωτικά θέματα, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Κανένα “κούρεμα” στον ορίζοντα

Ερωτηθείς για το αν “βλέπει” κούρεμα του ελληνικού χρέους, ο εκπρόσωπος ανέφερε πως το χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει σε «υψηλά επίπεδα» για αρκετό διάστημα και επανέλαβε τη «δέσμευση» των Ευρωπαίων εταίρων για ελάφρυνση του χρέους στα επίπεδα του 124% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω του 110% του ΑΕΠ το 2022, υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της.

Σε ερώτηση του ανταποκριτή του MEGA, Μιχάλη Ιγνατίου σχετική με την συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στους Financial Times, όπου αποκάλυψε πως δεν απεδέχθη πιέσεις που δέχθηκε από τον Πολ Τόμσεν και την Κριστίν Λαγκάρντ για να ζητήσει από άλλους ηγέτες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένου και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε να αποδεχθούν απώλειες από ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν σχολίασε το δημοσίευμα και αρκέσθηκε να επαναλάβει πως στην τρέχουσα φάση δεν διεξάγονται συζητήσεις για το ελληνικό χρέος.

Ερωτηθείς για τις ανησυχίες που διατύπωσε χθες ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρντ για τον διαρκώς μειούμενο πληθωρισμό στην Ευρωζωνη και ειδικά στον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά και για το κατά πόσο ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα δυσκολεύει την μείωση του χρέους ο Μάρεϊ αρκέσθηκε να επαναλάβει τις δηλώσεις Μπλανσάρντ για την ανάγκη λήψης μη συμβατικών μέτρων πολιτικής από την ΕΚΤ για την αποτροπή του αποπληθωρισμού.

 

 

 

 

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ