Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Στα… “βαθιά” η τουρκική λίρα

Νέα υποχώρηση σημειώθηκε για την τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, την ώρα που οι ρευστοποιήσεις στις αναδυόμενες αγορές διαδέχονται η μια την άλλη και μια ημέρα μετά την παρέμβαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος με σκοπό να ανασχεθεί η πτώση της.

Αναλυτικότερα, η τουρκική λίρα υποχώρησε έως και την ισοτιμία των 2,3360 ανά δολάριο, από 2,3050 αργά την Πέμπτη. Περί τις 17:45 βρισκόταν στο επίπεδο 2,3275:1.

Αξίζει να αναφερθεί πως από τα μέσα ως τα τέλη του Δεκεμβρίου, η τουρκική λίρα υποχώρησε 10% έναντι του δολαρίου και βασικότερη αιτία γι’ αυτό είναι το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει επιφέρει ριζικές αλλαγές σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και ταλανίζει τη γείτονα Τουρκία.

Παρ’ όλα αυτά και η μείωση του όγκου της πολιτικής τόνωσης της οικονομίας με νομισματικά μέσα που ασκεί η αμερικανική κεντρική τράπεζα, η Fed, είναι από τους λόγους που η λίρα… “κατρακυλάει”.

Παρότι δεν καταγράφηκαν συναλλαγές το απόγευμα, οι αποδόσεις των 10ετών τουρκικών κρατικών ομολόγων αναφοράς αυξήθηκαν στο 10,44% από 10,37% μία ημέρα νωρίτερα. Ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης εξάλλου έκλεισε με πτώση 1,53% στις 64.427,52 μονάδες.

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ