Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Πρόταση για την περαίωση εισοδημάτων 100 δισ. σε βάθος 10ετιας

Έντονες συζητήσεις έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της κυβέρνησης πρόταση για οριστική φορολογική περαίωση εισοδημάτων και περιουσίας.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζουν “χρήσιμη” την πρόταση τονίζοντας ότι θα μπορούσε να εισφέρει σημαντικά ποσά στα ταμεία του κράτους για τη διετία 2014-2015.

Η πρόταση σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ” συνίσταται σε φορολόγηση με συντελεστές 4% έως 10% αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων, 9% έως 10% για περιουσιακά στοιχεία εντός Ελλάδας, ενώ για περιουσιακά στοιχεία εκτός Ελλάδας που δηλώνονται και επιστρέφουν στην ελληνική οικονομία, ο συντελεστής θα μπορούσε να είναι 6%-7%, με τα έσοδα να προσδιορίζονται στα 7 έως 10 δισ. ευρώ!

Η πρόταση αυτή συγκρούεται με το μνημόνιο το οποίο απαγορεύει ρητά τις φοροαμνηστεύσεις.

Η πρώτη αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών, και υπό το βάρος της απαγόρευσης της τρόικας, ήταν πως η πρόταση δεν έχει συζητηθεί στους κόλπους του υπουργείου και ότι ενδεχόμενη περαίωση θα έπρεπε να συνοδεύεται με επιβολή φόρου με υψηλό συντελεστή, ενώ ακολούθησε δημόσια τοποθέτηση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη που απέρριπτε μια τέτοια ρύθμιση.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στα “ΝΕΑ”, σημείωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι αντίθετο στην πρόταση αλλά δεν έπρεπε να δρομολογηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην πρόκειται για περαίωση, να μην μπορεί να θεωρηθεί φοροαμνήστευση και να έχει τη μορφή “αναδρομικής πληρωμής φόρου”.

Η αναλυτική πρόταση για την οριστική φορολογική περαίωση εισοδημάτων και περιουσίας σε βάθος δεκαετίας τοποθετεί, σύμφωνα με τα “ΝΕΑ” τα εισοδήματα στα 100 δισ. ευρώ.

Το ποσό των 100 δισ. ευρώ τεκμηριώνεται βάσει ερευνών που έχουν καταδείξει ότι η σκιώδης οικονομία στην Ελλάδα ανέρχεται σήμερα στα 44 δισ. ευρώ, ενώ το 2009 ήταν στα 60 δισ. ευρώ.

Επίσης ακαδημαϊκές εργασίες τοποθετούν τη συνολική φοροδιαφυγή στην Ελλάδα την περίοδο 2002 – 2009 στα 200 δισ. ενώ στα ποσά αυτά πρέπει να προστεθούν και τα περίπου 80 δισ. σε καταθέσεις της περιόδου 2009 – 2011.

Κατά την πρόταση που παρουσίασε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, μιλώντας στις 15 Ιανουαρίου σε ημερίδα του ΣΕΒ, αντικείμενο της ρύθμισης θα μπορούσαν να είναι:

– Οι συναλλαγές για ακίνητα που έχουν γίνει στην αντικειμενική αντί την εμπορική αξία, με το υπόλοιπο των στεγαστικών και επισκευαστικών δανείων να ανέρχεται σήμερα σε περίπου 72 δισ. ευρώ και να αφορά σε 1,55 εκατ. δανειακές συμβάσεις.

– Φορολογούμενοι που μετέφεραν στο εξωτερικό περίπου 60 δισ. τη διετία 2009 – 2011 (με περίπου 54.000).

– Κάτοχοι μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων και ομολόγων ή άλλων επενδυτικών προϊόντων, που μέχρι σήμερα δεν είχαν δηλώσει τους τόκους από τα χρεόγραφα αυτά.

– Φορολογούμενοι που μεταβίβασαν τα προηγούμενα χρόνια εισόδημα ή περιουσιακά στοιχεία, που συμμετείχαν σε αυξήσεις κεφαλαίου και που εκμεταλλεύτηκαν πλημμελείς ελέγχους της Εφορίας.

 

Πηγή: newmoney.gr



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ