Μήνυμα πως η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση με σταθερά βήματα έστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας πως η χώρα δοκιμάστηκε πολύ σκληρά τα προηγούμενα χρόνια, αλλά βρήκε το κουράγιο να παλέψει και να το διορθώσει.
Μιλώντας στο συνέδριο Τολμήστε τη Δημοκρατία που διοργανώνουν στο Μέγαρο Μουσικής με την ευκαιρία της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ το Nouvel Observateur και η Καθημερινή, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά την ισορροπία θέτοντας την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη ως βασικά συστατικά της δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση σε όσους, όπως είπε, θέλουν να γυρίσουν πίσω για να ακολουθήσουν μια ψεύτικη ανάπτυξη με δανεικά, τονίζοντας πως η κυβέρνηση διάλεξε να σταθεί στα πόδια της για να κάνει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική εξυγίανση που έχει γίνει ποτέ.
«Η χώρα ξαναβρίσκει το δρόμο της, μπαίνει σε ανάπτυξη και αποκαθιστά τις αδικίες. Αυτό το καταφέραμε γιατί πιστέψαμε στην Ευρώπη, δεν πιστέψαμε στις σειρήνες του εξτρεμισμού και του λαϊκισμού» επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Σε ερώτηση για το αν η δημοκρατία κινδυνεύει από την άνοδο της Χρυσής Αυγής, ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν υπάρχουν Έλληνες που συμμορφώνονται με τις αρχές του ναζισμού, ενώ εκτίμησε πως όσοι ψηφίζουν Χρυσή Αυγή το κάνουν για να τιμωρήσουν, κυρίως για την ανεργία.
«Εμείς δεν θέλουμε πολιτικές χάρες και πολιτική διαπραγμάτευση, δεν θέλουμε να παρακάμψουμε τους αριθμούς, αλλά θέλουμε θεσμικούς συνομιλητές με νομιμοποίηση, με ικανότητα λήψης αποφάσεων, που θα συζητήσουν επί τεχνικής βάσης αλλά σοβαρά και στρατηγικά» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Παράλληλα, συμπύκνωσε το διακύβευμα της Ευρώπης σε σχέση και με τη χώρα μας με τη φράση: «στην Ελλάδα ως εργαστήριο της κρίσης κρίνεται η ικανότητα της Ευρώπης να παρουσιάσει ένα ευρωπαϊκό αφήγημα άλλου τύπου» και σημείωσε ενόψει των ευρωεκλογών ότι πρέπει έως τον Μάιο η Ευρώπη να πει νέα, πιο ολοκληρωμένα και πιο πρωτότυπα πράγματα στους πολίτες της.
Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ελληνικό χρέος είναι απολύτως βιώσιμο παρόλο που ορισμένοι δεν μπορούν να πειστούν ότι συμβαίνει αυτό, καθώς είναι βαθιά πεπεισμένοι ότι έχουν πληρώσει πολλά χρήματα για την Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε πως όταν απευθύνεται σε ένα γερμανικό ή ευρωπαϊκό ακροατήριο επισημαίνει ότι δεν έχει πληρώσει κανένας ευρωπαίος πολίτης ούτε ένα ευρώ για τη Ελλάδα, ότι υπάρχει η έκθεση στον κίνδυνο της αποτυχίας, υπάρχουν οι εγγυήσεις και πως «αν αποτύχουμε θα χάσουν και οι εταίροι μας λεφτά». «Μπορούμε να πετύχουμε και να είναι win-win η κατάσταση» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε: «Βοηθήστε μας, κατανοήστε την πραγματικότητα».
Η ΕΕ πρέπει να κάνει ένα άλμα προς τα εμπρός για να πείσει τους νέους. Χρειάζεται περισσότερη πολιτική και λιγότερη γραφειοκρατία, τόνισε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, λέγοντας ότι αν προχωρήσουμε με τους σημερινούς ρυθμούς, το 2050 καμιά χώρα της ΕΕ δεν θα αποτελεί μέλος του G8. Στο ερώτημα, ποια είναι η απάντηση στον λαϊκισμό και στον ευρωσκεπτικισμό, είπε ότι πρέπει να έρθει η ανάπτυξη, να ξεκινήσει η οικονομική μηχανή με προτεραιότητες τη βιομηχανική πολιτική, την ενέργεια, την έρευνα και τη παιδεία και ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε αρνητικά για την Ευρώπη.
Για απίστευτη ανισότητα και ανεργία στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάσιμο Ντ΄ Αλέμα. «Χρειάζεται βαθιά αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής δεν μπορώ να φανταστώ διαφορετικά πώς θα ήταν δυνατή η στήριξη των πολιτών». Επεσήμανε, όπως και άλλοι ομιλητές, το δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρώπης, το οποίο έγινε ισχυρότερο με την κρίση καθώς ενισχύθηκαν οι εξουσίες του Συμβουλίου εις βάρος της Επιτροπής. «Η πολιτική αδυναμία της επιτροπής δείχνει αδυναμία της δημοκρατίας» υπογράμμισε.
Ο επικεφαλής των Ευρωπαίν Φιλελευθέρων και υποψήφιος για την προεδρία της Επιτροπής, Γκι Φερχόφστατ συμφώνησε με τον Ντ΄ Αλέμα, λέγοντας: «Αν συνεχίσουμε έτσι οι ευρωσκεπτικιστές θα πάρουν το πάνω χέρι. Οι νέοι δεν πείθονται μόνον με την ιδέα της ειρήνης, πρέπει να ξεφύγουμε από την κρίση».