Συνεχίζονται οι μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκης να έχει βάλει στο στόχαστρο όλους όσοι μονιμοποιήθηκαν στο δημόσιο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σχεδόν από το 2.000 και μετά.
[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]Συγκεκριμένα, το προσωπικό του Δημοσίου πρέπει να μειωθεί κατά 11.000, φτάνοντας τον αριθμό των 48.910 υπαλλήλων που μπαίνουν ουσιαστικά στο στόχαστρο.[/quote_text]
Στο μικροσκόπιο μπαίνουν 9.873 επιτυχόντες σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ την περίοδο 2003- 2009, 3.800 προσληφθέντες το 2011 στην Πυροσβεστική καθώς και 35.239 συμβασιούχοι που μονιμοποιήθηκαν με το Διάταγμα Παυλόπουλου.
Με αφορμή κάποιες μονιμοποιήσεις που έγιναν στο υπουργείο Πολιτισμού και όπου αποδείχθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν πλαστά πιστοποιητικά προϋπηρεσίας όλες οι παραπάνω προσλήψεις μπαίνουν στο στόχαστρο. Ουσιαστικά αναζητούνται παρατυπίες για να βρει το κράτος ευκαιρία να πάρει πίσω τη μονιμοποίηση του υπαλλήλου.
Ταυτόχρονα όμως συνεχίζεται η καταγραφή προσωπικού ώστε να καταρτιστούν ανά υπουργείο οι λίστες των απολύσεων, καθώς η αναζήτηση παρατυπιών αποδεικνύεται χρονοβόρα και οι ημερομηνίες τρέχουν.
Βάσει μνημονίου οι πρώτες απολύσεις που πρέπει να ανακοινώσει η χώρα θα είναι μέσα στο Μάρτιο και θα είναι το πρώτο κύμα των 11.000 απολύσεων που πρέπει να γίνουν εφέτος.
Πλην μερικών εκατοντάδων υπαλλήλων που εργάζονται σε φορείς και υπηρεσίες στις οποίες αποφασίστηκε να μπει λουκέτο έρχονται πλέον εκατοντάδες απολύσεις τόσο στους Δήμους και ειδικά σε επίπεδο εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις, όσο όμως και μεταξύ των συμβασιούχων του δημοσίου καθώς φαίνεται πως πλέον η τρόικα έχει συμφωνήσει να προσμετρώνται οι μη ανανεώσεις συμβάσεων ως απολύσεις από το δημόσιο.
Πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων ζητά η Τρόικα
Στο μεταξύ η Τρόικα πιέζει με νομοθετική ρύθμιση για την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, θέμα το οποίο έχει αναχθεί στη βασική εκκρεμότητα πριν την επιστροφή της στη χώρα μας. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, στο μέτωπο των δημοσιονομικών οι δυο πλευρές βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις, οι Τροικανοί εκτιμούν ότι η πλήρης απελευθέρωση σταδιακά θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης.
Η κυβέρνηση από την άλλη διαφωνεί με την αποτελεσματικότητα του μέτρου, τονίζοντας παράλληλα πως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μεγάλες αντιδράσεις και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορούσε να περάσει από τη Βουλή.
Στο πλαίσιο αυτό, αναζητείται μια φόρμουλα «κατανόησης», – με τη συνδρομή της Κομισιόν, αντίστοιχη αυτής για τους πλειστηριασμούς.