Την ερχόμενη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, θα αρχίσουν τις συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές, τα μέλη της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με επικεφαλής τον Πολ Τόμσεν, μαζί με εκπροσώπους της ΕΕ και τη ΕΚΤ, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Άντζελα Γκαβίρια.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Ταμείου, σκοπός των συνομιλιών είναι «η επίτευξη συμφωνίας, σε σειρά πολιτικών, που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση» του οικονομικού προγράμματος της χώρας, στο πλαίσιο της Διευρυμένης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Extended Fund Facility/EFF).
Κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, στην Ουάσιγκτον και απαντώντας σε ερώτηση για το «χρηματοδοτικό κενό» του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Ράις είχε αναφέρει ότι το θέμα θα εξετασθεί, όταν η αποστολή της τρόικας επιστρέψει στην Αθήνα.
Επίσης, σε ερώτηση για το αν η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος οδηγεί σε εξελίξεις για το ελληνικό χρέος ο κ. Ράις είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους, εάν αυτό είναι απαραίτητο, κάτι που θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον η Ελλάδα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την τήρηση των δεσμεύσεων του προγράμματος. Αυτό θα σημαίνει ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και σημαντικά κάτω από 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του προγράμματος της, οι Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει ότι θα παράσχουν βοήθεια στην Ελλάδα».
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ, με κύριο άρθρο του, τάχθηκε υπέρ της «άμεσης διαγραφής» του ελληνικού χρέους, το «συντομότερο δυνατό», επικαλούμενο την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, μολονότι, όπως υπογράμμισε, οι επενδυτές έχουν σταματήσει να ανησυχούν για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.
Στουρνάρας: Υπάρχει δουλειά ακόμα, αλλά «πολύ δύσκολο να μην τα βρούμε»
Σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος των συζητήσεων του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε πως έγινε λεπτομερής συζήτηση για την δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας και την πραγματική οικονομία.
Όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας αν και υπάρχει δυσπιστία ως προς το ύψος του πλεονάσματος από τον Επίτροπο Ρεν -ο οποίος περιμένει την καταλυτική έκθεση της Eurostat τον Απρίλιο- εκείνος δέχθηκε συγχαρητήρια από αρκετούς συναδέλφους του.
Μάλιστα, στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα της επιστροφής και της αξιολόγησης της Τρόικας, καθώς και η πορεία των διαπραγματεύσεων. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να επιστρέψουν κατά πάσα πιθανότητα αυτή την Κυριακή.
«Το κλιμάκιο της Τρόικας πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα έως το τέλος της εβδομάδας, το αργότερο την Κυριακή, με στόχο να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο επί της αξιολόγησης του προγράμματος πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 10 Μαρτίου», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Στουρνάρας, ακόμη, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος επίσης ως προς την επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα, η οποία υπολογίζεται να έρθει τον Μάρτιο, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός για να αποδεσμεύσουν οι εταίροι την υπολειπόμενη δόση του 2013 καθώς και το πρώτο πακέτο για το 2014 πριν τις Ευρωεκλογές.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά για το ύψος της δόσης που θα εκταμιευθεί, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρξει απόφαση «για τα οφειλόμενα του 2013 και την πρώτη δόση του 2014» ώστε να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες που υπάρχουν στα μέσα Μαΐου για την αποπληρωμή ομολόγων που ανέρχονται σε περίπου 8,8 δισ. ευρώ.
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με την Τρόικα, επεσήμανε, ωστόσο, ότι κατά την επανάληψη του ελέγχου υπάρχει ακόμη σημαντική δουλειά να γίνει, υπογραμμίζοντας, πάντως, ότι είναι «πολύ δύσκολο να μην τα βρούμε».
Αναφερόμενος στις εκκρεμότητες που υπάρχουν είπε ότι η Ελλάδα έχει ήδη εκπληρώσει το 78% των υποχρεώσεων της στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να προωθήσει, ενώ από τα βασικά ζητήματα που απομένουν είναι η μείωση κατά 3,9% στις ασφαλιστικές εισφορές, ορισμένοι φόροι υπέρ τρίτων και το μεγαλύτερο μέρος της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ.
Σε ό,τι αφορά στο αίτημα της Τρόικας για ομαδικές απολύσεις, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι ο υπουργός Απασχόλησης, κ. Γιάννης Βρούτσης, έχει αποστείλει στην Τρόικα σχέδιο συμβατό προς τους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε, επιπλέον, ότι η Ελλάδα επιμένει πως η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό θα πρέπει να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης και ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να αρχίσει μετά τις ανακοινώσεις της για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.
Τέλος, σχετικά με το ύψος του πλεονάσματος ο κ. Στουρνάρας δεν θέλησε να το προσδιορίσει, τόνισε, εντούτοις, ότι πρόκειται για μια «ευχάριστη αναμονή».