Σάββατο Ιανουάριος 11 2025

Νεκρός ο 37χρονος στο Αγρίνιο από τον φονικό ιό

Έχασε τελικά τη μάχη με τη ζωή ο 37χρονος που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρίνιου, από τον φονικό ιό της γρίπης Η1Ν1. Για τον άτυχο άνδρα από νωρίς τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν διαδώσει πως είχε καταλήξει χωρίς κάτι τέτοιο να είχε συμβεί.

Ωστόσο, αργά το απόγευμα της Τρίτης, οι γιατροί του νοσοκομείου ανακοίνωσαν τον θάνατό του, ο οποίος επήλθε λίγο μετά τις 15:00, κάτι που κατά τους γιατρούς ήταν αναμενόμενο να συμβεί εξαιτίας της κρίσιμης κατάστασης στην οποία βρισκόταν.

hospital_agrinio_4

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος άνδρας με καταγωγή από το Καινούργιο, εισήχθη στο νοσοκομείο όπου, έπειτα από αιματολογικές εξετάσεις, διαπιστώθηκε ότι έπασχε από τη γρίπη των πτηνών καθώς βρέθηκε θετικός στον ιό Η1Ν1. Για τον άνδρα είχε ανακοινωθεί από τοπική ιστοσελίδα πως είχε καταλήξει, ωστόσο η είδηση, ευτυχώς, διαψεύστηκε.

Σημειώνεται ωστόσο ότι το περιστατικό του 37χρονου είναι το πρώτο που καταγράφεται στην περιοχή κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου καθώς αυτή την περίοδο ο ιός βρίσκεται σε έξαρση με τους ειδικούς να εφιστούν την προσοχή στο κοινό συμβουλεύοντας παράλληλα την επίσκεψη στο γιατρό σε περίπτωση που παρουσιάσουν συμπτώματα γρίπης τα οποία δεν υποχωρούν και συνοδεύονται με υψηλό πυρετό.

Μακραίνει κάθε μέρα ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό ιό της γρίπης

Άλλα τρία άτομα προστέθηκαν μέσα σε μια ημέρα στον κατάλογο των θυμάτων από τη γρίπη στη χώρα μας, πρόβλημα που αποκτά εφιαλτικές διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς ότι τις τελευταίες τέσσερις ημέρες έχασαν τη ζωή τους συνολικά έντεκα άτομα.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τη γρίπη φτάνει τους 43, την ώρα που σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 61 άτομα, με τις νέες εισαγωγές να φτάνουν τις 10. Από την αρχή της φετινής έξαρσης του ιού στη χώρα μας σε ΜΕΘ έχουν νοσηλευθεί 156 άτομα.

Αυτούς τους αριθμούς παρακολουθούν οι παράγοντες του υπουργείου Υγείας για να εκφράσουν φόβους ότι με το ραγδαίο ρυθμό, που εκδηλώνεται η επιδημία, οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τις επόμενες εβδομάδες ακόμη και τους 100.

Περαιτέρω ανησυχία προκαλεί, δε, το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους τα θύματα δεν είχαν εμβολιαστεί παρ’ ότι ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. υπερήλικες, χρονίως πάσχοντες, παχύσαρκοι κ.ά.), όπερ σημαίνει ότι η ασπίδα προστασίας είναι αδύναμη για μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού.

Τι λένε επιστήμονες και το ΚΕΕΛΠΝΟ

Οι ειδικοί επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) συμβουλεύουν όλους όσοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν, ακόμη και τώρα, και να λάβουν αντι-ιική αγωγή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Άκρως αποκαλυπτικό της κατάστασης είναι το ότι ενώ στις άλλες χώρες της Ευρώπης το ποσοστό των εμβολιασμένων ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αγγίζει το 70%, στην Ελλάδα φθάνει στο 30% και αυτό μετά βίας. Οι επιστήμονες επισημαίνουν με έμφαση ότι αν οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού εμβολιάζονταν κάθε χρόνο έναντι της γρίπης, ο αριθμός των κρουσμάτων θα ήταν κατά πολύ μικρότερος.

Το πρόβλημα στη χώρα μας, με τα σημαντικά προβλήματα στις υποδομές υγείας και τη λειτουργικότητα του συστήματος έχει και μία ακόμη διάσταση: Λόγω της έξαρσης της γρίπης περίπου το 10% των κλινών στις ΜΕΘ διατεθεί αποκλειστικά για τα κρούσματα αυτά, με αποτέλεσμα να αδυνατούν τα νοσοκομεία να καλύψουν ανάγκες από άλλες περιπτώσεις, όπως τροχαία ατυχήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ