Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Ζωντανά θα μεταδοθεί η δίκη του Πιστόριους

Το δικαστήριο της Νότιας Αφρικής επέτρεψε τη ζωντανή μετάδοση τμημάτων της δίκης του ανάπηρου Ολυμπιονίκη δρομέα Όσκαρ Πιστόριους, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της δολοφονίας της συντρόφους του.

Στα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας επετράπησαν οι σταθερές κάμερες στην αίθουσα του δικαστηρίου σε διακριτικά σημεία, χωρίς ωστόσο εικονολήπτες. Τα ενημερωτικά δίκτυα μπορούν να μεταδίδουν ήχο από την αίθουσα χωρίς περιορισμούς.

Η υπερασπιστική ομάδα του Πιστόριους είχε ζητήσει να αποκλεισθούν οι κάμερες από την αίθουσα, καθώς η μετάδοση της διαδικασίας δεν θα επέτρεπε στον πελάτη τους να δικαστεί δίκαια.

Στον Πιστόριους ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία πριν από ένα χρόνο για τη δολοφονία της συντρόφου του, Ρίβα Στένκαμπ, στην πολυτελή έπαυλή του, στα προάστια της πρωτεύουσας, Πραιτώριας. Ο πολυνίκης δρομέας, που χρησιμοποιεί τεχνητά πόδια, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 25 ετών, εφόσον κριθεί ένοχος.

Στην απόφασή του, ο δικαστής Μλάμπο υπογράμμισε την εύθραυστη φύση της νεαρής Νοτιοαφρικανικής Δημοκρατίας, που «θεωρείται επιεικής με τους διάσημους και πλούσιους και αμείλικτη με τους φτωχούς».

Στο μεταξύ, νέα επιβαρυντικά στοιχεία για τη βραδιά του φόνου δημοσιεύθηκαν χθες από τον Τύπο της Νοτίου Αφρικής. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Πιστόριους φέρεται να «επισκέφθηκε» πορνογραφικές ιστοσελίδες στο κινητό του τηλέφωνο, λίγες ώρες προτού δολοφονηθεί η Στένκαμπ.

Αυτό αντιβαίνει στην περιγραφή του Πιστόριους για τη μοιραία βραδιά. Ο 27χρονος δρομέας είχε παρουσιάσει την τελευταία βραδιά του ζεύγους ως ιδιαίτερα ρομαντική, με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου.

Την περασμένη εβδομάδα, έγγραφα της εγκληματολογικής υπηρεσίας της Εισαγγελίας, που διέρρευσαν στον Τύπο, αποδεικνύουν ότι ο Πιστόριους ειδοποίησε μετά το φονικό την ομάδα ασφαλείας, που περιπολούσε στη συνοικία του, λέγοντας ότι όλα είναι καλά.

Οι έρευνες των Αρχών διαψεύδουν επίσης τον ισχυρισμό του Πιστόριους, που υποστηρίζει ότι δεν φορούσε τα προσθετικά του πόδια, τη στιγμή που πυροβόλησε. Η τροχιά του βλήματος, όμως, δείχνει ότι ο δρομέας ήταν όρθιος και φορούσε τα προσθετικά του μέλη τη στιγμή του πυροβολισμού.

Οι γονείς της 29χρονης Στένκαμπ ανακοίνωσαν ότι θα παραστούν στη δίκη, που ξεκινά στις 3 Μαρτίου. Περισσότεροι από 100 μάρτυρες έχουν κληθεί και από τις δύο πλευρές. Μεταξύ τους ξεχωρίζουν η αδελφή του Πιστόριους Εϊμι, δύο πρώην ερωμένες του, γείτονές του από τη φρουρούμενη συνοικία Σίλβερ Γουντς, καθώς και σημαντικός αριθμός ειδικών.

Νωρίτερα τον Ιανουάριο, ο Πιστόριους δήλωσε ότι είναι συντετριμμένος και ότι τα λόγια δεν είναι αρκετά για να περιγράψουν τη θλίψη του. «Η απώλεια της Ρίβα και το τραύμα της ημέρας εκείνης θα με συνοδεύει σε όλη μου τη ζωή», ανέφερε στη δήλωσή του ο Οσκαρ Πιστόριους.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ