Στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας αναμένεται να προσφύγει η αριστερή αντιπολίτευση της Πορτογαλίας όπως ανέφερε την Παρασκευή, αν ο πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα επικυρώσει και θέσει σε ισχύ τον διορθωτικό προϋπολογισμό για το 2014, που προβλέπει νέες περικοπές στις συντάξεις.
Εάν αυτό το «άδικο και δυσανάλογο» μέτρο επικυρωθεί από τον πρόεδρο, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) «θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο», δήλωσε ο Αλμπέρτου Μαρτίνς, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών.
Το Κομουνιστικό Κόμμα κατέστησε επίσης σαφές ότι σχεδιάζει να ζητήσει από την πορτογαλική δικαιοσύνη να αποφανθεί εάν είναι σύννομα τα νέα μέτρα λιτότητας τα οποία συμπεριλήφθηκαν στο νέο νόμο για τα δημόσια οικονομικά το 2014 που εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο από το κοινοβούλιο.
Η θέση αυτή των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης μοιάζει να απομακρύνει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα να υπάρξει «συναίνεση» όσον αφορά τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας, όπως ζήτησε την περασμένη Τετάρτη η διεθνής τρόικα των δανειστών της Πορτογαλίας (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ), κλιμάκιο της οποίας βρίσκεται στη Λισαβόνα για την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της οικονομίας της.
Ο διορθωτικός προϋπολογισμός προβλέπει ότι θα αυξηθεί η εισφορά αλληλεγγύης την οποία καλούνται να καταβάλουν οι συνταξιούχοι, η οποία αφορά πλέον όλες τις συντάξεις από 1.000 ευρώ μικτά και άνω, ενώ προηγουμένως αφορούσε τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.350 μικτά μηνιαία. Το ύψος της εισφοράς υπολογίζεται βάσει της κλίμακας των αποδοχών και κυμαίνεται από 3,5% ως το 10%.
Παράλληλα το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών των δικαιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον δημόσιο τομέα αυξάνεται από το 2,5% στο 3,5%.
Τα πρόσθετα αυτά μέτρα προώθησε η κυβέρνηση ως ισοδύναμα για να καλυφθούν απολεσθέντα έσοδα 388 εκατ. ευρώ μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου την 19η Δεκεμβρίου του 2013 να ακυρώσει τις περικοπές των συντάξεων άνω των 600 ευρώ τον μήνα κατά σχεδόν 10%.
Σύμφωνα με τη συντηρητική κυβέρνηση της Πορτογαλίας, ο διορθωτικός προϋπολογισμός είναι απολύτως απαραίτητος ώστε η χώρα να εκπληρώσει τον στόχο ο οποίος της έχει τεθεί να μειώσει στο 4% το χρέος της ως λόγο επί του ΑΕΠ της φέτος.