O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας έθιξε το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων στον Γερμανό ομόλογό του Γιοακίμ Γκάουκ, τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο γραφείο του κ. Παπούλια όσο και στις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.
Αυτό που ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε ήταν πως: «η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των διεκδικήσεων της και απαιτείται η επίλυση του προβλήματος με την ταχύτερη δυνατή έναρξη συνομιλιών».
Η απάντηση του Γερμανού ομόλογού του ήταν :«δεν μπορώ να πάρω άλλη θέση από τη νομική θέση της κυβέρνησης της Γερμανίας. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι, όταν πάμε μαζί στα Γιάννενα, να βρω τα λόγια και να αναγνωρίσω την ενοχή της Γερμανίας στα θύματα της περιοχής. Η ενοχή δεν έχει μόνο υλική, αλλά και ηθική διάσταση. Στη Γερμανία υπάρχει μία λάθος εξέλιξη. Πολλά πράγματα έχουν περάσει στη λήθη. Υπάρχει ηθικής τάξεως ενοχή. Θα δείξω τον δρόμο. Οι φρικαλεότητες του ναζισμού θα πρέπει να μείνουν στη μνήμη μας».
Ο κ. Παπούλιας δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ.Γκάουκ για την οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα. «Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος προχώρησε βίαια και έχει βαρύ οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Η οικονομία βυθίστηκε σ΄ένα φαύλο κύκλο ύφεσης με την ανεργία, κυρίως στους νέους να έχει φθάσει σε απαράδεκτα ποσοστά» τόνισε.
Ο Γερμανός πρόεδρος δεν έκρυψε τον σεβασμό τους στους πολίτες που επιβαρύνονται από τις μεταρρυθμίσεις και είπε ότι για τον ίδιο είναι δύσκολο να φανταστεί τη Γερμανία, στη περίπτωση που τόσοι άνθρωποι από το Δημόσιο βρίσκονταν στον δρόμο.
«Θέλω να εκφράσω την αναγνώριση και τον σεβασμό μου προς εκείνους που υπομένουν τις μεταρρυθμίσεις αλλά και αυτούς που τις συνεχίζουν» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι συχνά αναφέρεται σε αυτές η καγκελάριος της Γερμανίας και σχολιάζοντας ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα φως στο τέλος του τούνελ.
Επίσης, ο κ. Γκάουκ, δήλωσε χαρούμενος που η πλειοψηφία των Ελλήνων στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις. «Εμείς είμαστε στο πλευρό σας» σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε στο αυριανό ταξίδι του με τον Κάρολο Παπούλια στα Γιάννενα, για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα των ναζιστών στο χωριό Λιγκιάδες. Συγκίνησε τον κ. Παπούλια όταν τον προσφώνησε αγωνιστή που «αγωνίστηκε ενάντια σε αυτούς τους βάρβαρους ανθρώπους». «Αισθάνομαι ευτυχής που μπορώ να εκπροσωπήσω μια εντελώς άλλη Γερμανία από αυτή που ζήσατε εσείς τότε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός πρόεδρος.
Επίσης αναφέρθηκε στη σύσταση Ελληνογερμανικού Ιδρύματος για τη νεολαία, κάτι αντίστοιχο με αυτό που έχει συστήσει η Γερμανία με τη Γαλλία και την Πολωνία, αφού επισήμανε πόσο σημαντική είναι η ανταλλαγή νέων μεταξύ των δύο χωρών.
Ο κ. Γκάουκ έγινε δεκτός στην Ηρώδου Αττικού με όλο το επίσημο πρωτόκολλο και την προεδρική φρουρά να αποτίει τιμές. Ο κ. Παπούλιας κατά την υποδοχή του Γερμανού ομόλογού του τόνισε ότι «το μέλλον των δύο χωρών, Ελλάδας και Γερμανίας είναι κοινό μέσα στην ευρωπαϊκή πορεία» και ότι παρακολούθησε με προσοχή τα όσα ανέφερε πρόσφατα ο κ. Γκάουκ, στη συνδιάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, επισημαίνοντας τα νέα καθήκοντα όλων για τη διεθνή ασφάλεια. «Η Γερμανία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή, όπως και η Ελλάδα στην περιοχή της. Είμαστε μαζί στον δρόμο της ειρήνης» υπογράμμισε.
Απαντώντας ο κ. Γκάουκ, ανέφερε ότι στόχος της επίσκεψής του είναι να δείξει αλληλεγγύη σε έναν τόπο γεμάτο ιστορία. «Θα ήθελα να επιβεβαιώσω τη μακρόχρονη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες, στην οποία μπορεί -με επίκαιρα γεγονότα και συζητήσεις- να έχει πέσει σκιά, όμως παραμένει ισχυρή» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γερμανός Πρόεδρος.
«Θα ήθελα να μιλήσω με ανθρώπους, για μια άλλη σύγχρονη Γερμανία, καθώς οι δεσμοί των δύο λαών έχουν μεγάλη ιστορία. Χθες, στην Ακρόπολη επιβεβαιώθηκε αυτή η ιστορία» είπε ο κ. Γκάουκ και πρόσθεσε: «θέλω να ξέρετε ότι στα 15 μου χρόνια, στην τότε κομμουνιστική και δικτατορική Ανατολική Γερμανία, έμαθα αρχαία ελληνικά».
«Δυόμιση εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες έχουν έρθει στην Ελλάδα το 2013 και αναμένεται το 2014 να αυξηθούν 10-12% και αυτό δείχνει την αγάπη των Γερμανών για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της» επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις διευρυμένες συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο, στον Γερμανό ομόλογό του Γιοακίμ Γκάουκ και εξήγησε ότι το αναφέρει «ως παράδειγμα της εγκάρδιας συνεννόησης των δύο λαών».
Ο κ. Γκάουκ, από την πλευρά του, ανέφερε ότι «οι Γερμανοί τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα χωρίς να τρομοκρατηθούν απ’ όσα γράφονταν στον Τύπο, για την κατάσταση στη χώρα σας» και επισήμανε: «Μαζί έχω και δύο μη πολιτικά πρόσωπα, εκ των οποίων ο ένας ασχολείται με το θέμα του Διστόμου».