Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

«Κωφεύει» ο υπουργός Υγείας στο «έγκλημα» του Ασύλου Ανιάτων (video – έγγραφα)

Γράφει ο Γιώργος Λαιμός

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο του Ασύλου Ανιάτων. Σε δύο εβδομάδες η γενική συνέλευση των μελών του σωματείου θα αποφασίσει εάν θα μπει λουκέτο λόγω χρεών στο ίδρυμα που φιλοξενεί για περισσότερο από ένα αιώνα ανθρώπους με βαριές νευρολογικές παθήσεις.

Το ίδρυμα έχει χρέη που αγγίζουν τα 8 εκατ. ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοί του, είναι απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες. Τα χρέη οφείλονται κυρίως στις οφειλές στο ΙΚΑ και την εφορία. Μάλιστα, η εφορία βεβαίωσε στο ίδρυμα φόρο ακίνητης περιουσίας ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2010 – 2013.

Αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα, προβλήθηκε στο τηλεοπτικό ΡΕΠΟΡΤΑΖ της Παρασκεύης, στο acton24, αλλά είχαν επισημανθεί πριν από μήνες και στο e-reportaz. Οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης, οι εργαζόμενοι του Ασύλου, περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί στο ίδρυμα, ενώ η επικεφαλής της Διοίκησης κ. Ιωάννα Ηλιάδη, ενώ είχε προσκληθεί τηλεφωνικά έκλεισε το κινητό της!

Εντωμεταξύ , δύο μακροσκελείς αναφορές είχαν αποστείλει οι εργαζόμενοι του φιλανθρωπικού σωματείου με την επωνυμία «Άσυλον Ανιάτων», στον Άδωνι Γεωργιάδη, περιγράφοντας με τα πιο γλαφυρά» λόγια τις συνθήκες που επικρατούν αλλά τη κακοδιαχείριση από πλευράς διοίκησης που οδηγεί στο «κόκκινο» τα οικονομικά του ευαγούς ιδρύματος και κατά συνέπεια στο μελλοντικό… «λουκέτο». Στη Γενική Συνέλευση που θα συγκληθεί στις 19 Μαρτίου, θα συζητηθεί διεξοδικά η διάλυση-παύση του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων (Ι.Π.Χ.Π), λόγω μη εκπλήρωσης του σκοπού του.

IMG_0334

IMG_0335

Οι αναφορές που δεν «έφτασαν» στα χέρια του Άδωνι

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των εργαζομένων που «αγνόησε» επιμελώς ο υπουργός Υγείας – αποδεικνύονται μια σειρά σκανδάλων της διοίκησης του ιδρύματος με στόχο το ξεπούλημα της περιουσίας, η οποία ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

«Είμαστε πλέον πεπεισμένοι πως το ξεπούλημα της περιουσίας του Ασύλου, που άρχισε από το 2012, ισοδυναμεί με προσχεδιασμένο έγκλημα εξοντώσεως των 220 περιθαλπόμενων ασθενών, των οικογενειών τους που αδυνατούν οικονομικά να τους περιθάλψουν και των 140 εργαζομένων μαζί με τις οικογένειές τους, που μένουν αρκετούς μήνες απλήρωτοι, αν και ο ΕΟΠΠΥ έδωσε τον Ιούλιο του ’13 στο Άσυλο 418 χιλ. ευρώ», τονίζεται στην αναφορά.

Άσυλο 4Η διοίκηση του Ασύλου Ανιάτων, εκτός από την Ι. Ηλιάδη (που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στις 5 Απριλίου 2012), αποτελείται από εκλεκτά μέλη της αθηναϊκής ελίτ, τα οποία ωστόσο – όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι έβγαλαν και βγάζουν στο σφυρί» οικόπεδα και ακίνητα μεγάλης εμπορικής αξίας καθώς και το οικόπεδο (συνολικής έκτασης εννέα στρεμμάτων) και τις κτηριακές εγκαταστάσεις όπου στεγάζονται το Άσυλο και το Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων.

Μάλιστα, ένα από τα παράδοξα της υπόθεσης είναι πως, την ώρα που ένα από τα ιστορικότερα φιλανθρωπικά ιδρύματα καταρρέει, το Διοικητικό Συμβούλιο που διαχειρίζεται την αμύθητη περιουσία – απόρροια κληροδοτημάτων πρώην τροφίμων και δωρεών φιλανθρώπων – τον Δεκέμβριο του 2012 προσέλαβε νέο γενικό διευθυντή με μηνιαίες απολαβές… 5.289 ευρώ και, αφού απέλυσε τους τέσσερις λογιστές, ανέθεσε τον διαχειριστικό έλεγχο του ιδρύματος σε μεγάλο γραφείο ορκωτών λογιστών, με αμοιβή 17.220 ευρώ, του οποίου ιδρυτικό στέλεχος «κλείνει τους ισολογισμούς» στην κτηματομεσιτική εταιρεία της οποίας αντιπρόεδρος ήταν μέχρι πρότινος η σημερινή πρόεδρος του Ασύλου Ανιάτων. Την περίοδο όμως απομάκρυνσης των λογιστών, δεν έγινε καμία ενημέρωση των καθημερινών εισπράξεων και πληρωμών του Ταμείου, της Λογιστικής και των εισπραχθέντων ενοικίων ακινήτων, με αποτέλεσμα ότι τα βιβλία δεν είχαν ενημερωθεί από τις 09 Απριλίου μέχρι τις 26 Απριλίου του 2013.

Σε άμεσο κίνδυνο η υγεία των 195 ασθενών

Άσυλο 3Σοβαρές ελλείψεις παρατηρούνται σε νοσηλευτικό προσωπικό, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αρνητικές συνέπειες στη φροντίδα και περίθαλψη των νοσηλευόμενων.  Για παράδειγμα,  ένας νοσηλευτής καλείται σήμερα να καλύψει τις ανάγκες 60 ασθενών κατά τη διάρκεια της βάρδιάς του. Και αυτό τη στιγμή που οι νοσηλευόμενοι είναι άνθρωποι με βαριά αναπηρία, που χωρίς βοήθεια δεν μπορούν ούτε να φάνε ούτε να αλλάξουν θέση στο κρεβάτι τους, ούτε καν να πιουν νερό μόνοι τους. Πολλοί από τους ασθενείς δεν έχουν συγγενείς να τους φροντίζουν, ενώ τα οικονομικά τους δεν τους επιτρέπουν νοσηλεία κατ’ οίκον. Επίσης, δύο πτέρυγες της κλινικής έχουν κλείσει, την ώρα που οι αιτήσεις ασθενών που έχουν ανάγκη άμεσης περίθαλψης αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό. «Οι ασθενείς μας αποστερούνται παροχών, οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες για τη δέουσα και επιμελή περίθαλψή τους. Ενδεικτικώς αναφέρεται ότι τα πάνινα υποσέντονα στα κρεβάτια των ασθενών έχουν αντικατασταθεί από νάιλον, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση της υγείας τους (κατακλίσεις) εξαιτίας της παρατεταμένης παραμονής τους επάνω στο κρεβάτι», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι.

Ξεπούλημα κτηρίων – «φιλέτων»

Άσυλο 1Η ακίνητη περιουσία του φιλανθρωπικού ιδρύματος περιλαμβάνει περισσότερα από 1.250 ακίνητα, τα οποία οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι πωλούνται, όχι για να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του, αλλά για να «κατασπαταληθεί και κακοδιαχειριστεί η περιουσία του ασύλου».
Πρόκειται για κτήρια – «φιλέτα», όπως π.χ. στη συμβολή της Λ. Αλεξάνδρας με τη Λεωφόρο Κηφισίας, ένα κεντρικό ξενοδοχείο στην Ομόνοια, ένα πολυώροφο πάρκινγκ αυτοκινήτων στην οδό Αριστοτέλους, αμέτρητες οικοπεδικές εκτάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, πολυτελείς επαύλεις, γραφεία και διαμερίσματα στις ακριβότερες περιοχές της Αθήνας, καθώς και το νησί Χρυσή – γνωστό και ως Γαϊδουρονήσι – νότια της Κρήτης.
Ενδεικτικώς αναφέρεται ότι, από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι σήμερα, πωλήθηκαν με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης:
α. σειρά ακινήτων στο Χαλάνδρι,
β. ρετιρέ 5ου ορόφου επί των οδών Φρυνίχου 18 και Διονυσίου Αρεοπαγίτου, 68 τ.μ., στην τιμή των 165.000 ευρώ, τη στιγμή που η εμπορική αξία, κατά την παρούσα περίοδο της οικονομικής κρίσης, ανέρχεται μεταξύ των 5.000 – 6.000 ευρώ (ήτοι 68 τ.μ. Χ 5.000 ευρώ = 340.000 ευρώ ή 68 τ.μ. Χ 6.000 ευρώ = 408.000 ευρώ) και
γ. διαμέρισμα στο Κουκάκι 62 τ.μ., 2ου ορόφου, μόλις 85.000 ευρώ.
Μάλιστα, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν πως οι πωλήσεις αυτές έγιναν χωρίς σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του φιλανθρωπικού σωματείου και κατά παράβαση του άρθρου 23 του καταστατικού του.

Ακίνητα προς Πώληση

Ακίνητα προς Μίσθωση

Τα έγγραφα – απάντηση της διοίκησης

Άσυλο ΄2Ως επιχείρημα, το ΔΣ επικαλείται οξύτατα οικονομικά προβλήματα που έχουν προκύψει εξαιτίας μείωσης νοσηλίων από τον ΕΟΠΥΥ, μεγάλης καθυστέρησης καταβολής των οφειλών του, καταβαράθρωσης του ποσού από την αξιοποίηση των ακινήτων του και περιορισμένης απόδοσης της περιουσίας του, λόγω φορολογίας.

 

 

asylo1-araxni

asylo2-araxni

asylo3-araxni

asylo4-araxni

asylo5-araxni

asylo6-araxni

asylo7-araxni

asylo8-araxni

Δείτε το video από το τηλεοπτικό ΡΕΠΟΡΤΑΖ:



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ