Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, εκφράζει την αδυναμία του και την στήριξη του στην Ελλάδα,«αυτής της πανέμορφης χώρας που αξίζει ένα καλύτερο μέλλον».
Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου εξελέγη, την Παρασκευή, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Κομισιόν.
Στο πλαίσιο αυτό εκφράζει την πρόθεσή του να συνεργασθεί στενά με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τις ικανότητες του οποίου εξαίρει, ενώ εμφανίζεται παράλληλα αποφασισμένος να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ενδοευρωπαϊκής αλληλεγγύης και συνοχής.
Σε ανάλογο πνεύμα κινείται με δικές του δηλώσεις στην «Κ» και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΕΛΚ, Ζοζέφ Ντολ, ο οποίος σημειώνει ότι πρέπει «να διασφαλίσουμε ότι οι θυσίες που έκαναν οι πολίτες της Ελλάδας δεν θα πάνε χαμένες».
Ο κ. Γιουνκέρ, που επικράτησε του γάλλου Επιτρόπου Εσωτερικών Αγορών, Μισέλ Μπαρνιέ, με 382 ψήφους υπέρ έναντι 245 κατά, δηλώνει «αλλεργικός στις διαιρέσεις που κάποιες κυβερνήσεις και κάποια κόμματα προωθούν στην Ευρώπη» και συνδέει την προσέγγισή του αυτή με τους χειρισμούς του στη δύσκολη περίπτωση της Ελλάδας: «Ημουν πάντα αντίθετος σε αυτή τη διαίρεση βορρά – νότου, και νομίζω ότι το απέδειξα κατά τη θητεία μου ως πρόεδρος του Eurogroup με τη στάση μου έναντι της Ελλάδας και την υποστήριξη που της παρείχα στη διάρκεια της προηγούμενης δύσκολης τριετίας».
«Εχω μεγάλη αδυναμία στην Ελλάδα και αυτό το γνωρίζουν όλοι» σημειώνει ο 59χρονος πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. Τα θερμά λόγια για την Ελλάδα είναι ίσως αναμενόμενα από τη στιγμή που μιλά σε ελληνική εφημερίδα, όμως πρόκειται για μια πραγματικότητα που αναγνωρίζουν οι περισσότεροι, εντός και εκτός Ελλάδας. Οσοι δεν το κάνουν μάλλον παραγνωρίζουν τα δεδομένα και τις κινήσεις του κ. Γιουνκέρ, ιδιαίτερα κατά τη θητεία του ως επικεφαλής του Eurogroup.
«Είμαι πολύ υπερήφανος που με υποστήριξαν τόσο η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (της Άνγκελα Μέρκελ), ένα κόμμα από τη βόρεια Ευρώπη, όσο και η Νέα Δημοκρατία από τον Νότο» τονίζει ο κ. Γιουνκέρ και συμπληρώνει με νόημα: «Θέλω να τονίσω ότι αυτή η υποστήριξη που μου έδωσαν οι Ελληνες φίλοι μου ήταν πολύ σημαντική από άποψη ουσίας αλλά και συμβολισμού, και δεν θα την ξεχάσω».
Στη συνέχεια η συζήτηση στρέφεται στις τελευταίες εξελίξεις και στις ενέργειες του έλληνα πρωθυπουργού. «Ο κ. Σαμαράς κάνει πολύ καλή δουλειά. Ολοι γνωρίζουν ότι προσπαθεί να κάνει αυτό που πρέπει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Πιστεύω απόλυτα στην ικανότητά του να πετύχει και αυτό πρέπει να γίνει διότι αυτή η πανέμορφη χώρα, αυτό το εκπληκτικό έθνος, αξίζει ένα καλύτερο μέλλον και προσωπικά πιστεύω ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο άνθρωπος που μπορεί να το κάνει αυτό πραγματικότητα».
Τέλος, επισημαίνει ότι στόχος του είναι «να χρησιμοποιήσω την προεκλογική εκστρατεία για να μιλήσω ξανά για την πραγματική Ευρώπη, την Ευρώπη που σχεδιάστηκε και αποτέλεσε το όραμα ανθρώπων που βίωσαν τα δεινά του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου».
Διατηρήσιμη ανάπτυξη
Από την πλευρά του, ο Ζοζέφ Ντολ που, εξελέγη πρόεδρος του ΕΛΚ μετά από μια μακρά θητεία ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, τονίζει στην «Κ» ότι «ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προτεραιότητά μου θα είναι να συνεχίσω τις προσπάθειες για μια διατηρήσιμη ανάπτυξη, για αύξηση της απασχόλησης, και για μια Ευρώπη που θα είναι στην υπηρεσία των Ευρωπαίων».
Δηλώνει «υπερήφανος για όλα όσα έχει επιτύχει η πολιτική μας οικογένεια ιδιαίτερα σε χώρες όπου οι οικονομίες βρίσκονταν σε δύσκολη θέση και αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα». Στο πλαίσιο αυτό αναφέρει ότι «σκέπτομαι ιδιαίτερα τη χώρα σας, την Ελλάδα, αλλά και την Ιρλανδία, όπως και τη Λεττονία».
Ο κ. Ντολ επισημαίνει ότι «ως η κύρια πολιτική δύναμη της Ευρώπης πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι θυσίες που έκαναν οι πολίτες της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών δεν θα πάνε χαμένες. Η πολιτική μας οικογένεια γνωρίζει ότι η ανάπτυξη δημιουργείται από τους πολίτες, και τις επιχειρήσεις, μικρές και μεσαίες, που είναι η ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας και αυτή είναι η συνταγή που θα πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα».