Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

“Κλείνει” ένα χρόνο ο Φραγκίσκος στην κεφαλή των Ρωμαιοκαθολικών

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την ημέρα που ακούστηκε το «Habemus Papam» στην Αγία Έδρα και ένας αργεντινός καρδινάλιος στάθηκε ελαφρώς αμήχανος μπροστά στα πλήθη για να τα ευλογήσει.

Ιησουίτικων καταβολών, ο Μάριο Μπεργκόλιο, είχε στο «βιογραφικό» του μία πρακτική προσέγγιση στο θέμα της φτώχειας, το οποίο απασχολεί εδώ και δεκαετίες την Εκκλησία και τους θεολόγους στη Νότια Αμερική.

Ιδιαίτερα λιτός ο τρόπος ζωής του. Ζούσε σε ένα μικρό διαμέρισμα (και όχι το αρχιεπισκοπικό μέγαρο) δίπλα στον Καθεδρικό του Μπουένος Αϊρες.

Από το παράθυρό του έμπαιναν ακόμα και τα δακρυγόνα στη διάρκεια της χρεοκοπίας του 2001, όταν η αστυνομία προσπαθούσε να διαλύσει το πλήθος από την πλατεία Μαΐου μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο.

Οπαδός ακόμα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, βρισκόταν συχνά μεταξύ των επιβατών του πολυσύχναστου μετρό της πρωτεύουσας.

Αυτό τον λιτό τρόπο ζωής μετέφερε και στην Αγία Έδρα, αφήνοντας στην άκρη αρκετές από τις πολυτελείς συνήθειες των προκατόχων του.

Μάλιστα σε συνέντευξή του στην La Reppublica δεν δίστασε να πει ότι «Η αυλή είναι η λέπρα της παποσύνης», αναφερόμενος στα όσα συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Βατικανού.

Τα ιταλικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι η δημοτικότητά του σπάει κάθε ρεκόρ. Και είναι γεγονός ότι έχει αναδειχθεί σε «σταρ», μεταξύ των πιστών και όχι μόνο.

Έγινε γκραφίτι, πήρε τη μορφή του Superman και γέμισε τα εξώφυλλα μεγάλων περιοδικών. Μεταξύ αυτών το Advocate, το αμερικανικό περιοδικό που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.

«Εάν κάποιος είναι ομοφυλόφιλος και αναζητά τον Θεό και η βούλησή του είναι καλή, ποιος είμαι εγώ που θα τον κρίνω;» είχε αναρωτηθεί πριν από λίγο καιρό. «Η κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας λέει ότι τα πρόσωπα αυτά δεν πρέπει να γίνονται θύματα διακρίσεων, μας λέει ότι πρέπει να τα δεχθούμε» συνέχισε.

Πάντως, πριν από λίγα χρόνια, όταν η κυβέρνηση της Αργεντινής είχε ψηφίσει νόμο υπέρ των γάμων των ομόφυλων ζευγαριών, ο ίδιος (ως Μάριο Μπεργκόγλιο) είχε ταχθεί κατά.

Στο κήρυγμά του κατακεραυνώνει την τοκογλυφία, την απληστία των αγορών και ζητά από τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου περισσότερα για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Με σκληρότητα έχει μιλήσει για τα σκάνδαλα παιδεραστίας που ταλανίζουν εδώ και δεκαετίες την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αλλά και τις οικονομικές ατασθαλίες.

Σχετικά με το δεύτερο ζήτημα, ο Φραγκίσκος πρόσφατα έκανε ίσως την πιο αποφασιστική (μέχρι στιγμής) κίνηση στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης που προωθεί στους κόλπους της Κουρίας: προχώρησε στη σύσταση υπουργείου Οικονομικών που θα επιβλέπει όλες τις οικονομικές και διοικητικές υποθέσεις της Αγίας Έδρας.

Επικεφαλής αναλαμβάνει ο αυστραλός καρδινάλιος Τζορτζ Πελ, ο οποίος ανήκει στον πυρήνα των οκτώ συμβούλων καρδιναλίων του Πάπα και είναι ένας εκ των σφοδρότερων επικριτών του απαρχαιωμένου και ανεπαρκούς γραφειοκρατικού τρόπου διακυβέρνησης του Βατικανού.

Από τον πυρήνα των οκτώ καρδιναλίων (η G8, όπως την ονομάζουν πολλοί) προέκυψε και μια δεύτερη κίνηση: η σύσταση επιτροπής στο Βατικανό για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας.

Όλα αυτά χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν. Και διακριτικότητα. Αυτού του είδους τη διακριτικότητα με την οποία θα εορταστεί ο ένας χρόνος από την ημέρα που η καμινάδα έβγαλε άσπρο καπνό και ο Μάριο Μπεργκόλιο έγινε Πάπας Φραγκίσκος.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ