Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

«Σκηνικό χάους» εν όψει του δημοψηφίσματος της Κριμαίας (video)

Η Ουκρανία υποστηρίζει πως απέτρεψε επίθεση των ρωσικών δυνάμεων που προέρχονταν από την Κριμαία, το Κίεβο διαλύει τη Βουλή της χερσονήσου έστω κι αν έχει ουσιαστικά χάσει προ πολλού τον έλεγχό της, το αμερικανικό Ναυτικό κάνει πιο εμφανή την παρουσία του στη Μαύρη Θάλασσα, η Ευρώπη συνεχίζει να απειλεί με κυρώσεις τη Μόσχα και επιμένει πως η κάλπη της Κυριακής είναι παράνομη ενώ στη ρωσική πρωτεύουσα γίνεται διαδήλωση εναντίον των κινήσεων του Κρεμλίνου.

Αιματηρές διαδηλώσεις στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

Στην Μόσχα χιλιάδες Ρώσοι βγήκε στους δρόμους για να διαδηλώσει κατά της “κατοχής” της χερσονήσου και βρέθηκαν αντιμέτωποι, κοντά στην Κόκκινη Πλατεία, με αντισυγκέντρωση εθνικιστικών οργανώσεων που υποστήριζε την επίσημη γραμμή του Κρεμλίνου.

Κι αν στη Μόσχα οι διαδηλώσεις δεν είχαν αιματηρή κατάληξη, δεν συνέβη το ίδιο στο Χάρκοβο της Ουκρανίας, όπου το απόγευμα της Παρασκευής σημειώθηκε δεύτερο περιστατικό με νεκρούς μετά από συγκρούσεις ρωσόφιλων και ουκρανόφιλων διαδηλωτών.

Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για δύο νεκρούς και πέντε τραυματίες ενώ η αστυνομία προχώρησε σε τριάντα συλλήψεις.

Το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε όταν ομάδες αυτοάμυνας κατοίκων του Χάρκοβο που είναι θετικοί στο ενδεχόμενο ένωσης με τη Ρωσία, εντόπισαν ένα ύποπτο όχημα σχετικά με μια ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε στην πόλη στις 8 Μαρτίου.

Ο οδηγός του οχήματος όταν αντιλήφθηκε τις κινήσεις των ρωσόφιλων διαδηλωτών απομακρύνθηκε και οδήγησε το αυτοκίνητο έξω από τα τοπικά γραφεία της ακροδεξιάς οργάνωσης «Δεξιός Τομέας», που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Εκεί φαίνεται ότι τα μέλη της οργάνωσης οχυρώθηκαν ενώ έξω από το κτίριο συγκεντρώθηκαν άοπλοι ρωσόφιλοι διαδηλωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Russia Today τα μέλη του «Δεξιού Τομέα» άρχισαν να πετούν βόμβες Μολότοφ, να πετούν χειροβομβίδες κρότου λάμψης και να πυροβολούν αδιακρίτως με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων. Δεν δίστασαν, μάλιστα, να κρατήσουν για κάποια ώρα και τρεις ομήρους, δύο πολίτες και έναν αστυνομικό, όταν αυτοί μπήκαν στο κτίριο προκειμένου να γίνουν διαπραγματεύσεις για την έξοδο των οχυρομένων στο κτίριο.

Η Ρωσία καταγγέλλει την άσκηση πραξικοπήματος απο την κυβέρνηση του Κιέβου

Η Ρωσία άσκησε βέτο στην απόφαση των δυτικών χωρών να καταγγείλουν το αυριανό δημοψήφισμα στην Κριμαία, ενώ η Κίνα απείχε κατά τη σημερινή ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το σχέδιο της απόφασης έλαβε 13 ψήφους υπέρ και απορρίφθηκε.

Στο κείμενο στο Συμβούλιο του ΟΗΕ αναγραφόταν: «Αυτό το δημοψήφισμα δεν μπορεί να έχει καμία ισχύ και δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για οποιαδήποτε μεταβολή της κατάστασης της Κριμαίας. Κανένα κράτος , διεθνής και ειδικευμένος οργανισμός να μην αναγνωρίσει οποιαδήποτε μεταβολή της κατάστασης της Κριμαίας στη βάση αυτού του δημοψηφίσματος, και να απέχει από κάθε ενέργεια ή αντιμετώπιση που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως αναγνώριση τυχόν τέτοιας μεταβολής της κατάστασης».

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν δικαιολόγησε το βέτο επαναλαμβάνοντας ότι η νέα ηγεσία στο Κίεβο είναι προϊόν «πραξικοπήματος» και ότι η Ρωσία «θα σεβαστεί τη βούληση του λαού της Κριμαίας».

«Η Ρωσία μπορεί να προβάλει το βέτο της στην απόφαση αυτή, αλλά δεν μπορεί να προβάλει βέτο στην αλήθεια», απάντησε η Αμερικανίδα πρεσβευτής Σαμάνθα Πάουερ επικαλούμενη το άρθρο 2 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και εκφράζοντας την ικανοποίησή της για «την συντριπτική αντίθεση στις επικίνδυνες ενέργειες » της Μόσχας που θα έχουν «συνέπειες».

Η Κίνα, η οποία συμμαχεί με τη Ρωσία κατά τις ψηφοφορίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, έχοντας μπλοκάρει τα τελευταία χρόνια τις αποφάσεις για τη Συρία, αυτή τη φορά αποστασιοποιήθηκε, διότι, σύμφωνα με δυτικό διπλωμάτη στα Ηνωμένα Έθνη, «οι Κινέζοι είναι ενοχλημένοι», αφού το αυριανό δημοψήφισμα στην Κριμαία παραβιάζει δύο αρχές της κινεζικής διπλωματίας, της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ