Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Γιατί οι αρρώστιες “φουντώνουν” το βράδυ;

Τις βραδινές ώρες προτιμούν οι περισσότερες αρρώστιες αρρώστιες για να κάνουν πιο έντονη και πιο ενοχλητική την παρουσία τους. Τι συμβαίνει όμως και ο πυρετός ανεβαίνει το βράδυ; Γιατί ο βήχας είναι πιο έντονος την νύχτα; Το έμφραγμα γιατί εκδηλώνεται πάντα τα μεσάνυχτα και οι γυναίκες, που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση ταλαιπωρούνται από τα ενοχλητικά συμπτώματα της κυρίως τις νύχτες;

Έντονος βήχας

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Ρίτσαρντ Τζ. Μάρτιν, επικεφαλής του Ιατρικού Τομέα του Νοσηλευτικού Ομίλου National Jewish Health, στο Ντένβερ του Κολοράντο, τα έντονα νυχτερινά επεισόδια του βήχα οφείλονται στην παροδική στένωση των βρόγχων, η οποία εμποδίζει την αναπνοή.

Έτσι τότε εκ φύσεως παρουσιάζουν στένωση οι βρόγχοι με συνέπεια ο βήχας να γίνεται ιδιαίτερα οξύς και πιο έντονος.

Πυρετός

Όπως συμβαίνει με την σωματική θερμοκρασία, η οποία είναι χαμηλότερη πολύ νωρίς το πρωί και υψηλότερη αργά το απόγευμα έτσι και ο πυρετός έχει την τάση να φτάνει στα υψηλότερα επίπεδά του στο τέλος της ημέρας.

Ακριβώς όμως εξαιτίας αυτής της διακύμανσης, ακόμα και αν ένας ασθενής είναι απύρετος το πρωί, οι γιατροί περιμένουν έως το απόγευμα της ίδιας μέρας για να αποφασίσουν εάν έχει υποχωρήσει ο πυρετός του τελείως ή όχι.

Επιδείνωση των πόνων της αρθρίτιδας

Όπως εξηγεί ο δρα Φίλιπ Κόναχαν, καθηγητής Μυοσκελετικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ληντς και εκπρόσωπος του οργανισμού Arthritis Research UK ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των περισσότερων μορφών αρθρίτιδας είναι η επιδείνωση του πόνου έπειτα από περιόδους παρατεταμένης ακινησίας όπως είναι ο ύπνος.

Αυτό συμβαίνει γιατί όταν οι αρθρώσεις είναι ακίνητες για πολλές ώρες, γεμίζουν τα τοιχώματά τους με έξτρα υγρό με συνέπεια πολλοί ασθενείς να ξυπνούν με πόνο και δυσκαμψία, κατά τον δρα Κόναχαν.

Νυχτερινή εφίδρωση στην εμμηνόπαυση

Ένα από τα πιο συχνότερα συμπτώματα της κλιμακτηρίου είναι το να ξυπνήσει μια γυναίκα μούσκεμα στον ιδρώτα. Όπως επισημαίνει ο δρα Έντουαρντ Μόρις, μαιευτήρας-γυναικολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Νόρφολκ & του Νόργουϊτ ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό δεν είναι ακόμη γνωστός αλλά υπάρχει η υποψία ότι η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση παίζει καθοριστικό ρόλο.

Τα οιστρογόνα, που είναι η ορμόνη του γυναικείου φύλου, φαίνεται ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του υποθαλάμου (είναι η δομή του εγκεφάλου που ρυθμίζει την σωματική θερμοκρασία), εξηγεί ο δρ Μόρις.Και προσθέτει πως μολονότι η νυχτερινή εφίδρωση είναι παρόμοια με τις εξάψεις που είθισται να εκδηλώνουν την ημέρα οι εμμηνοπαυσικές γυναίκες, κατά κανόνα είναι χειρότερη – ίσως διότι με το βραδινό… κουκούλωμα, εμποδίζεται η αποβολή θερμότητας από τον οργανισμό.

Εμφράγματα

Όπως εξηγεί ο δρ Μάρτιν Κάουϊ, καθηγητής Καρδιολογίας στο Imperial Collegeτου Λονδίνου, έχει διαπιστωθεί ότι τα εμφράγματα είναι τρεις φορές πιο πιθανό να εκδηλωθούν τα ξημερώματα απ’ ό,τι να εκδηλωθούν απόγευμα.

Αυτό ενδεχομένως οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, όπως οι διακυμάνσεις στα επίπεδα των ορμονών (το βράδυ μειώνονται και όταν ξυπνήσουμε αυξάνονται), η αύξηση της αρτηριακής πιέσεως και του καρδιακού παλμού κατά τον τελευταίο υπνικό κύκλο (όταν και αρχίζουν οι διαδικασίες για να ξυπνήσει το σώμα), η πρωινή «δυσκαμψία» των αρτηριών εξαιτίας της ολονύχτιας ακινησίας και – για όσους παίρνουν καρδιολογικά φάρμακα – το ότι περνάει πια η επήρεια των φαρμάκων για την καρδιά.

 

Πηγή: metrogreece.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ