Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Νέο, δικαστικό, «χαστούκι» για τον Μιχάλη Λιάπη (έγγραφα)

«Μερικές φορές καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς» λέει το σλόγκαν γνωστής διαφήμισης. Φράση η οποία ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση του πρώην υπουργού Μιχάλη Λιάπη. Η μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει κατά του κτηματομεσίτη Ιωσήφ Λιβανού, αναφορικά με την εμπλοκή του ονόματός του στο σκάνδαλο Καρούζου, τέθηκε στο αρχείο από την εισαγγελία Αθηνών. Την ίδια ώρα εναντίον του πρώην υπουργού εκκρεμεί μηνυτήρια αναφορά από τον κ Λιβανό, ο οποίος ζητεί την ποινική δίωξη του κ. Λιάπη για ψευδή καταμήνυση.

Το σκάνδαλο Καρούζου, το οποίο ονομάστηκε και «Καρούζος gate» λόγω της εμπλοκής ονομάτων πολιτικών προσώπων ήρθε στο φως της δημοσιότητας το 2012 όταν δημοσιεύθηκαν οι καταγγελίες του κτηματομεσίτη Ιωσήφ Λιβανού και του κατασκευαστή Γιώργου Ζωγραφάκη, πρώην συνεργατών του επιχειρηματία Ιωάννη Καρούζου.

Οι καταγγελίες αφορούσαν ένα σκάνδαλο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, με αγοραπωλησίες ακινήτων σε διάφορες περιοχές της Αττικής την περίοδο 2005-2008. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα οι συναλλαγές είχαν ως στόχο να καλύψουν μαύρο χρήμα που ξεπερνούσε τα 10 δισ. ευρώ.

Ιωσήφ ΛιβανόςΟ κτηματομεσίτης Ιωσήφ Λιβανός δεν ήταν ένα τυχαίο πρόσωπο στην όλη ιστορία. Γενικός πρόεδρος μεσιτικής εταιρείας που ειδικεύεται στις ξενοδοχειακές μονάδες και στα ακίνητα μεγάλης αξίας συνεργάστηκε για αρκετά χρόνια με τον κ. Καρούζο και τη σύζυγό του, Ρεββέκα Σκαφτούρα. Το 2010 κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά του επιχειρηματία. Σε αυτή ανέφερε τα ονόματα τριών κορυφαίων πολιτικών προσώπων των κυβερνήσεων Καραμανλή: Τον Μιχάλη Λιάπη, το σημερινό πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη και το Γιώργο Βουλγαράκη. Συγκεκριμένα ο κ. Λιβανός κατήγγειλε ότι είχε ακούσει από το στόμα του Καρούζου πως στην παράνομη δραστηριότητα του ομίλου Καρούζου συμμετείχαν και οι τρεις αυτοί υπουργοί. «Με τεράστια έκπληξη μου αρχικά για την ευκολία με την οποία το έπραξε μου ανέφερε ότι οι υπουργοί αυτοί ήταν ο κουμπάρος του Ευάγγελος Μειμαράκης, ο Γιώργος Βουλγαράκης και ο Μιχάλης Λιάπης» σημείωνε στη μηνυτήρια αναφορά του ο κτηματομεσίτης Λιβανός.

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης ξέσπασε σάλος. Οι τρεις πρώην υπουργοί κατέθεσαν μηνύσεις κατά του κ. Λιβανού για συκοφαντική δυσφήμηση. Σε ανακοινώσεις μάλιστα την εποχή εκείνοι υπήρξαν και ιδιαίτερα επιθετικοί.

Ειδικότερα ο κ. Λιάπης είχε κάνει λόγο για «παράκεντρα» που τον στοχοποιούσαν και ζητούσε να συσταθεί εξεταστική επιτροπή. Ωστόσο, οι δικαστικές εξελίξεις της υπόθεσης μόνο ευχάριστες δεν ήταν για τον πρώην υπουργό. Όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «Αντίποινα», η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών απέρριψε ως «αβάσιμη» τη μηνυτήρια αναφορά του πρώην υπουργού. Το αποτέλεσμα ήταν η υπόθεση να αρχειοθετηθεί καθώς με διάταξή της η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών κυρία Αικατερίνη Τσιρώνη έθεση την υπόθεση στο αρχείο.

Την ίδια ώρα ο κ. Λιβανός πέρασε στην αντεπίθεση. Σε μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε κατά του κ. Λιάπη ζητεί την ποινική δίωξη και τιμωρία του, επειδή ακριβώς τον «καταμήνυσε εν γνώσει του ψευδώς με σκοπό να προκαλέσει τη δίωξη του».

Φοροδιαφυγή εκατομμυρίων και επισφαλή δάνεια

Τους μήνες που ακολούθησαν το σκάνδαλο Καρούζου πήρε διαστάσεις. Ο επιχειρηματίας προφυλακίστηκε ενώ λίγους μήνες μετά ακολούθησε η σύλληψη και η προφυλάκιση και της συζύγου του Ρεβέκκας Σκαφτούρα. Η επίκουρη εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, κυρία Πόπη Παπανδρέου που είχε διενεργήσει την προκαταρκτική εξέταση κατέληξε σε ένα πόρισμα ύψους 114 σελίδων.

Στο πόρισμα περιγραφόταν φοροδιαφυγή η οποία ξεπερνούσε τα 30 εκατομμύρια ευρώ καθώς επίσης και επισφαλή δάνεια που έλαβε ο κατασκευαστικός όμιλος την περίοδο 2004 μέχρι και το 2013 τα οποία ξεπερνούσαν τα 300.000.000 ευρώ.

Ο όμιλος βασιζόταν αρκετά στον τραπεζικό δανεισμό. Ο τρόπος που λειτουργούσε ήταν απλός αλλά αρκετά ευφυής. Ο όμιλος εντόπιζε τα οικόπεδα που επιθυμούσε να αγοράσει. Στη συνέχεια υπέβαλλε προς την τράπεζα επιχειρηματικό σχέδιο, στο οποίο περιλαμβανόταν το κόστος κτήσης του ακινήτου και η αξία που θα είχε αυτό μετά την αξιοποίησή του. Με τη μόνη διαφορά ότι η αξία που προτεινόταν στην Τράπεζα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από την πραγματική. Με τον τρόπο αυτό ο όμιλο κατάφερνε να αποκομίζει κέρδη εκατομμυρίων.

Τα δάνεια χορηγούνταν χωρίς εγγυήσεις. Την ίδια ώρα που τα ακίνητα παρουσίαζαν πλήθος πολεοδομικών παραβάσεων, ενώ πολλές εταιρείες του ομίλου δεν μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν διότι δεν ήταν αξιόχρεες. Για το λόγο αυτό η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου άσκησε ποινικές διώξεις κατά των υπευθύνων στελεχών των Επιτροπών Εγκρίσεων Δανείων των παραπάνω Τραπεζών. Οι κατηγορίες αφορούσαν απιστία κατά συναυτουργία σε βαθμό κακουργήματος, ενώ για ηθική αυτουργία διώχθηκε το ζεύγος Καρούζου.

Οι ποινικές διώξεις συνολικά αφορούσαν έξι κακουργήματα. Μεταξύ αυτών εκτεταμένη φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος στο πλαίσιο δράσης εγκληματικής ομάδας από τον όμιλο επιχειρήσεων Καρούζου, καθώς επίσης και έκδοση εικονικών τιμολογίων. Οι κατηγορίες αφορούν τόσο το στενό πυρήνα της οικογένειας Καρούζου όσο και εκπροσώπους εταιρειών του ομίλου που ενεπλάκησαν στις αγοραπωλησίες των επίμαχων ακινήτων.

Ο Καρούζος και οι κουμπαριές

O προφυλακισμένος σήμερα Ιωάννης Καρούζος δεν είναι ένας τυχαίος επιχειρηματίας. Ιδιοκτήτης της εταιρείας «Καρούζος Constructions» για χρόνια ολόκληρα είχε ανοδική πορεία. Το 2006 η εταιρεία του κατατάχθηκε στη 18η θέση μεταξύ των σημαντικότερων επιχειρήσεων στον κλάδο των κατασκευαστικών.

Η πορεία του έμοιαζε να επιβεβαιώνει το greek dream της μεταπολίτευσης. Χρήμα, ακριβή ζωή και υψηλές διασυνδέσεις ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο.

Το 2005 ο κ. Καρούζος έγινε κουμπάρος του σημερινού προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Ο πρώην υπουργός τού βάπτισε τα παιδιά μαζί με τον εισαγγελέα Γιώργο Γεράκη. Όλα φαινόταν να πηγαίνουν καλά για τον επιχειρηματία, μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2010. Η εταιρεία εμφάνισε τα πρώτα σημάδια έλλειψης ρευστότητας. Ήταν μόνο η αρχή της πτώσης του ομίλου Καρούζου. Μερικούς μήνες μετά ο όμιλος εμφάνιζε «τρύπα» αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή. Το σκάνδαλο Καρούζου ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Οι καταγγελίες των πρώην συνεργατών του Ιωσήφ Λιβανού και Γιώργου Ζωγραφάκη ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και ο επιχειρηματίας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Την ίδια στιγμή οι εισαγγελικές έρευνες -με την αρωγή του ΣΔΟΕ- για την εμπλοκή των πολιτικών προσώπων που κατονομάζονται στις καταθέσεις στην υπόθεση συνεχίζονται. Οι απαντήσεις για το τι ακριβώς έχει συμβεί θα δοθούν από τα αποτελέσματα των δικαστικών συνδρομών που έχουν ήδη αποσταλεί στο εξωτερικό, παρά το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί και τα φίλια ΜΜΕ έσπευσαν να προκαταλάβουν την έρευνα με την ολοκλήρωση του πρώτου πορίσματος που αφορούσε αγοραπωλησίες συγκεκριμένων ακινήτων.

Arxeio-Liapi-Livanos-1

Arxeio-Liapi-Livanos-2

Arxeio-Liapi-Livanos-3

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ