Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Μέρκελ και Κάμερον επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις σε Μόσχα

Τα γεγονότα στην Κριμαία και οι ρωσικές κινήσεις έχουν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στη Δύση, καθώς Βρετανία και Γερμανία αποφάσισαν να επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη ρωσική “αρκούδα”.

Βρετανία και Γερμανία συμφώνησαν χθες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία. Εκτός από τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων σε βάρος 21 προσώπων, όπως είχαν συμφωνήσει νωρίτερα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον αναφέρθηκε στα πιθανά σενάρια αντίδρασης της ΕΕ στις εξελίξεις στην ουκρανική κρίση. Η συζήτηση έγινε μόλις λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο δηλώσεις μιας εκπροσώπου του πρώτου.

Οι δύο ηγέτες «επανέλαβαν ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία και οι ενέργειες της Ρωσίας που ακολούθησαν για την προσάρτηση της χερσονήσου είναι εκτός νόμου και συμφώνησαν ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, που θα προστεθούν στις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων που συμφωνήθηκαν τη Δευτέρα από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ», είπε η εκπρόσωπος.

«Συμφώνησαν επίσης ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και άλλους διεθνείς εταίρους για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και να αποτραπεί η Ρωσία από οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας», συμπλήρωσαν. Όλα δείχνουν ότι το διπλωματικό παιχνίδι αρχίζει να σκληραίνει.

Ακύρωσαν σύμβαση με τη Ρωσία

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει την εκτέλεση μιας δημόσιας σύμβασης μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της γερμανικής εταιρείας RheimentalI. H σύμβαση είχε υπογραφεί το 2011 και αφορούσε την κατασκευή ενός προσομοιωτή μάχης. Η παράδοσή του κρίνεται απαραίτητη από το Βερολίνο υπό το φως της στρατιωτικής κατάληψης και της προσάρτησης της Κριμαίας.

«Η κυβέρνηση της Γερμανίας θεωρεί την εξαγωγή του κέντρου προσομοίωσης μάχης στη Ρωσία απαράδεκτη υπό τις παρούσες συνθήκες», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας σε μια τοποθέτησή του που έστειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την επιχείρηση» η οποία κατασκευάζει το σύστημα αυτό και «προς το παρόν δεν προβλέπεται να γίνει καμιά τέτοια εξαγωγή».

Η συμβατική υποχρέωση της Rheinmetall ήταν να παραδώσει στρατιωτική τεχνολογία αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ για να κατασκευαστεί ένα κέντρο προσομοίωσης μάχης.

Η εταιρεία Rheinmetall είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι σκόπευε να ολοκληρώσει την παράδοση του εξοπλισμού, ο οποίος της είχε παραγγελθεί από τη Ρωσία πριν από δύο χρόνια. Η επιχείρηση διευκρίνισε ότι δεν εκκρεμούν άλλες παραγγελίες από τη Ρωσία ή από την Ουκρανία.

Ενώ, σήμερα, ο Μπάρακ Ομπάμα, ανακοίνωσε και νέες κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Ρωσία.
«Αποφασίσαμε να επιβάλουμε κυρώσεις σε περισσότερους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης» δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεοπτικό του μήνυμα.

Οι πρόσθετες αυτές κυρώσεις θα στοχεύουν σε ανώτερους αξιωματούχους, ιδιώτες και τράπεζες.

«Αυτό που θα καταφέρει περαιτέρω κλιμάκωση (της έντασης) είναι να απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας ότι «ο κ. Πούτιν θα πρέπει να καταλάβει ότι οι Ουκρανοί δεν πρέπει να έχουν να επιλέξουν μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ