Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα για τα “βραχιολάκια”

Προσαρμοσμένο στις υποδείξεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις της ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων οι οποίοι βρίσκονται σε άδεια.

Δηλαδή, το σχέδιο διατάγματος αφορά στα ηλεκτρονικά «βραχιολάκια», τα οποία θα τοποθετούνται σε καταδίκους, προκειμένου να μπορεί να ελεγχθούν ανά πάσα στιγμή που βρίσκονται.

Το βραχιολάκι θα τοποθετείται στο πόδι του κρατουμένου, εκτός αν για λόγους υγείας αυτό δεν είναι εφικτό, όποτε θα τοποθετείται στο χέρι.

Επίσης, το βραχιολάκι εμπεριέχει μικροτσίπ και ο κρατούμενος, φορώντας το, θα είναι συνδεδεμένος σε 24ωρη βάση με ειδική συσκευή του συστήματος «γεω-εντοπισμού».

Η δαπάνη για την αγορά του ηλεκτρονικού βραχιολιού βαρύνει τον κατάδικό ή υπόδικο, εκτός εάν υπάρχει αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, οπότε στην περίπτωση αυτή το οικονομικό βάρος αναλαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο.

Ακόμη, ο ανάδοχος του επίμαχου έργου πλέον της παρακολούθησης όλων των κρατουμένων, έχει την υποχρέωση να ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές σε περίπτωση που σταματήσει πάνω από πέντε λεπτά η εκπομπή σήματος από το βραχιολάκι, σε περίπτωση απόπειρας καταστροφής ή αφαίρεσης ή αποσύνδεσης του ή ακόμη και σε περίπτωση άρνησης συνεργασίας του κρατουμένου.

Αρχικά, το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής επιτήρησης θα εφαρμοστεί πιλοτικά για 250 κρατουμένους από όλες τις φυλακές της χώρας.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα για 18 μήνες θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε:

α) έως 50 κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης έως 10 ετών και εκτίουν αυτήν στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας Σερρών και Τρικάλων, Κομοτηνής και Γρεβενών. Οι κρατούμενοι αυτοί πρέπει να δηλώνουν μόνιμη κατοικία την περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

β) έως 50 κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί σε ποινή περιορισμού έως 10 ετών και εκτίουν αυτήν στις φυλακές νέων Αυλώνα. Οι κρατούμενοι πρέπει να δηλώνουν μόνιμη κατοικία την περιφέρεια της Αττικής.

γ) έως 100 υποδίκους για εγκλήματα, η ανάκριση των οποίων υπάγεται στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αθηνών. Οι υπόδικοι πρέπει να δηλώνουν μόνιμη κατοικία την περιφέρεια της Αττικής (εκτός των νήσων που υπάγονται στην περιφέρεια της Αττικής).

Δ) έως 50 υπόδικοι ή κατάδικοι για εγκλήματα που επισύρουν ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού και δηλώνουν μόνιμη κατοικία την περιφέρεια της Αττικής (εκτός των νήσων που υπάγονται στην περιφέρεια της Αττικής).

Ακόμη, ο επιτηρούμενος θα υπογράφει δήλωση στην οποία, μεταξύ των άλλων, θα αναφέρεται ότι αποδέχεται να εισέρχονται στον τόπο κατοικίας που έχει δηλώσει το αρμόδιο προσωπικό επιτήρησης, ότι υποχρεούται να μην καταστρέψει ή αφαιρέσει το βραχιόλακι.

Υπενθυμίζεσαι ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην εκπνοή του περασμένου μήνα με απόφασή της είχε κάνει διορθωτικές υποδείξεις στο σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα βραχιολάκια. Οι υποδείξεις αφορούσαν την προστασία των προσωπικών δεδομένων των κρατουμένων και υποδίκων που θα χρησιμοποιήσουν το βραχιολάκι.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ