Στο πλαίσιο του Παρατηρητηρίου Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού του Υποργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με θέμα «Βία κατά των ανηλίκων. Σχολική Βία και Εκφοβισμός: Συνειδητοποίηση, ευαισθητοποίηση, δράση» με την υποστήριξη του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων την Πέμπτη 3 Απριλίου 2014 από τις 08:30 έως και τις 14:00 στο κτήριο του ΟΛΠ (Ακτή Μιαούλη 10, Πειραιάς – 2ος Όροφος).
Το πρόγραμμα της Ημερίδας περιλαμβάνει τοποθετήσεις ιδιαίτερα σημαντικών προσωπικοτήτων από τον χώρο της Εκπαίδευσης, των Επιστημών αλλά και του Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, η Ημερίδα θα ξεκινήσει με την ομιλία του Περιφερεικού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, ΥΠΑΙΘ κ. Δ. Γκίνη με θέμα «Το πλαίσιο λειτουργίας του Παρατηρητηρίου για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού: Δυνατότητες-Δράσεις-Προοπτικές», εν συνεχεία θα τοποθετηθεί επί του θέματος ο Συντονιστής Δράσεων Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού Αττικής, ΥΠΑΙΘ κ. Δ. Σκρέτας με θέμα ομιλίας «Ο ρόλος του Παρατηρητηρίου στην Πρόληψη περιστατικών Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού στην Περιφέρεια Αττικής». Θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις: της Ψυχολόγου, MSc, PhD, Ψυχοθεραπεύτριας κας Δ. Σκαλή με θέμα «Εκφοβισμός στο σχολείο και ο προστατευτικός ρόλος της ομάδας (μαθητές-γονείς-δάσκαλοι)», της Κοινωνικής Λειτουργού του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού (Δ/νση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Κέντρο Μελέτης και Πρόληψης της κακοποίησης του παιδιού) κας Μ. Σταυριανάκη με θέμα «Ενδοσχολική Βία: Αίτια, προβλήματα, αντιμετώπιση», του Κοινωνικού Λειτουργού της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ) κ. Στ. Μοίρα με θέμα «Κατανόηση του φαινομένου του Σχολικού Εκφοβισμού-Αιτιολογικοί παράγοντες και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις», του Ψυχολόγου και Επιστημονικού Συνεργάτη της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ) κ. Κ. Δαφνά ο οποίος και θα τοποθετηθεί σχετικά με την «Μονάδα παρέμβασης στην κρίση: Οδηγίες για τη διαχείριση περιστατικών», του Ψυχολόγου και Επιστημονικού Συνεργάτη από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Στ. Αλεβίζου με θέμα «Οι Δράσεις του Χαμόγελου του Παιδιού στην αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας κατά των παιδιών και στην προώθηση της ψυχικής τους υγείας», της Ψυχολόγου και Επιστημονικής Συνεργάτιδας Συνηγόρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού κας Μ Τσαγκάρη με θέμα «Ο ρόλος των εκπαιδευτικών στην πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και στη διαχείριση πληροφοριών σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία: Διαπιστώσεις και προτάσεις του Συνηγόρου του Παιδιού», της Διευθύντριας (Δ/νση Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιά) κας Β. Σωτηρίου καθώς και της Κοινωνικής Λειτουργού (Δ/νση Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιά) κας Ε. Μπάκα με θέμα «Η συμβολή των υποστηρικτικών φορέων και οργανισμών και συγκεκριμένα της Δ/νσης Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιά στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η σχολική κοινότητα». Την Οργανωτική Επιτροπή της Ημερίδας απαρτίζουν ο Δάσκαλος του 3ου Δ.Σ. Κορυδαλλού κ. Γκοντέβας Χρήστος, η Δασκάλα του 13ου Δ.Σ. Κορυδαλλού κα Παπαστάθη Χρυσούλα καθώς και η Νηπιαγωγός του 5ου Νηπιαγωγείου Περάματος κα Ποταμιάνου Άννα.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κ. Ιωάννης Μαρωνίτης.
Τον συντονισμό της Ημερίδας έχει αναλάβει η Υπεύθυνη Δράσεων Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού στη Δ/νση Π.Ε Πειραιά και Σχολική Σύμβουλος Δ.Ε. 70ης Περιφέρειας Αττικής Δρ Ελένη Χ Καρυδά-Θουλιώτη.