Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ποινή πέντε ετών στον Άκη Τσοχατζόπουλο για ανακριβές πόθεν έσχες

Το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου αναγνώρισε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, καταδικάζονταν τον για ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες.

Παρά το γεγονός ότι η εισαγγελέας Αικ. Πιστόλη ζήτησε από το δικαστήριο να μην κάνει δεκτό κανένα ελαφρυντικό, το δικαστήριο σε δεύτερο βαθμό αποφάσισε την ενοχή με ελαφρυντικό περίσταση.

Η εισαγγελέας ζήτησε ποινή κάθειρξης έξι και δύο έτη και χρηματικό πρόστιμο και αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου.

Ποινή φυλάκισης 5 ετών και 6 μηνών, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα και χρηματική ποινή 210 χιλιάδων ευρώ, επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο κακουργημάτων στον Άκη Τσοχατζοπουλο για την υπόθεση. Τη δήμευση του ακινήτου της Δ. Αρεοπαγίτου και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του Ακη Τσοχατζόπουλου αποφάσισε, επίσης, το Πενταμελές Εφετείου Κακουργημάτων.

Δύο μέλη του δικαστηρίου είχαν την άποψη ότι έπρεπε να επιβληθεί στον πρώην υπουργό μικρότερη ποινή.

Η απολογία του Άκη

«Είχα τη βαθιά πεποίθηση ότι έκανα το σωστό, για χρόνια υλοποιούσαμε την ίδια διαδικασία», τόνισε ο πρώην υπουργός δηλώνοντας άγνοια και πλάνη. «Δεν είχα πρόθεση να διαπράξω αδίκημα. Πίστευα ότι έπρεπε να το δηλώσω τον επόμενο χρόνο, στο πόθεν έσχες μου, όπως και έκανα».

Παραδέχθηκε «σαφώς έχω ευθύνη», απέδωσε ωστόσο κακό χειρισμό στον τότε νομικό του σύμβουλο και τη λογίστριά του Φρόσω Λαμπροπούλου. Ο ίδιος επέμεινε μάλιστα ότι επί 28 χρόνια, διάστημα κατά το οποίο ήταν βουλευτής, υπήρξε τυπικός τόσο ως προς τη φορολογική δήλωση όσο και ως προς το πόθεν έσχες του.

Στην απολογία του, ο Ακης Τσοχατζόπουλος ευχαρίστησε το δικαστήριο, που«ενδιαφέρεται να μάθει την αλήθεια της υπόθεσης», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί ακόμη μια φορά στην «επικοινωνιακή καταιγίδα» που δέχθηκε το 2010, την οποία και θεωρεί υπαίτια για την «καταστροφική εικόνα» που δημιουργήθηκε σε βάρος του, έκτοτε.

Στην πλάνη του υπουργού, «κλασική περίπτωση πλάνης», εστίασε υπερασπιζόμενος τον πρώην υπουργό, ο κ. Λεωνίδας Κοτσαλής.  Ο ίδιος υπογράμμισε ότι πρόκειται για«ασυνείδητη αμέλεια, που δεν ενέχει στοιχεία δόλου. Δεν υπήρχε λόγος να αποκρυβεί το πασίγνωστο ακίνητο, δεν υπήρχε τίποτα σκοτεινό, είχε άλλωστε ληφθεί δάνειο για το σπίτι αυτό». Ο καθηγητής χαρακτήρισε μάλιστα τον σχετικό νομό «κακότεχνο», που έχει προκαλέσει πλείστα όσα προβλήματα.

Τόσο ο κ. Γιάννης Παγορόπουλος, όσο και ο κ. Γιάννης Νικολάου, επίσης συνήγοροι του Ακη Τσοχατζόπουλου, επιχειρηματολόγησαν προκειμένου να καταρρίψουν την κατηγορία του δόλου: αν είχε πρόθεση να μην δηλώσει το ακίνητο στο πόθεν έσχες, θα μπορούσε να είχε καθυστερήσει την αφορά του.

Ο κ. Παγορόπουλος κατέθεσε μάλιστα στο δικαστήριο σχετικά δημοσιεύματα, για να δείξει ότι το ίδιο πρόβλημα είχαν και άλλοι υπουργοί, που εν συνεχεία είχαν καλή ποινική μεταχείριση.

«Δικάζουμε τυπικό αδίκημα», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ επέμεινε στην “περιρρέουσα” ατμόσφαιρα της εποχής εκείνης. «Η σημερινή δίκη δεν έχει επί της ουσίας σχέση με τα εξοπλιστικά, συνδέεται όμως με την παραπομπή του Ακη Τσοχατζόπουλου», σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ