Το 67% των Ρώσων υποστηρίζει ότι η Ρωσία θα έπρεπε να ενσωματώσει στο έδαφός της και άλλες περιοχές της Ουκρανίας, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, εφόσον οι πολίτες αυτών των περιοχών το ζητήσουν μέσω δημοψηφισμάτων, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το κέντρο Levada.
Το ποσοστό αυτό είναι πάντως χαμηλότερο από εκείνο το οποίο είχε καταγραφεί στις αρχές του Μαρτίου, όταν το 79% των Ρώσων που είχε απαντήσει θετικά στο ίδιο ερώτημα, διευκρίνισε το ανεξάρτητο ινστιτούτο ερευνών της Ρωσίας Λεβάντα.
Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ τάχθηκε υπέρ μιας ομοσπονδιακής λύσης που θα «προστατεύει τα δικαιώματα εκείνων που ζουν στην Ουκρανία και κυρίως των ρωσόφωνων πληθυσμών» στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.
Ο ουκρανός ομόλογός του Αντρέι Ντεστσίτσια αντέδρασε κατηγορώντας τη Μόσχα ότι θέλει να διχάσει ακόμη περισσότερο την χώρα, που ήδη ντε φάκτο έχει απολέσει την Κριμαία.
Η προσάρτηση της χερσονήσου αυτής της Μαύρης Θάλασσας στη Ρωσία εγκρίνεται από το 88% των Ρώσων σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του κέντρου Levada.
Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό παραμένει υψηλό, είναι χαμηλότερο από εκείνο που είχε αναφέρει ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την 18η Μαρτίου για την προσάρτηση της Κριμαίας.
«Σχεδόν το 92% των Ρώσων έχει ταχθεί υπέρ της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία» είχε υποστηρίξει τότε.
Συνολικά το 58% των ερωτηθέντων Ρώσων πολιτών εκτιμούν ότι «η Ρωσία έχει το δικαίωμα, για να προστατεύσει τους δικούς της» να ενσωματώσει τα ρωσικά εδάφη των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Η ίδια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Λεβάντα καταδεικνύει επίσης ότι για το 79% των Ρώσων, η Ρωσία έχει επανακτήσει το στάτους μιας «μεγάλης δύναμης» παίρνοντας πίσω την χερσόνησο που δόθηκε το 1954 στην Ουκρανία. Για το 31% των ερωτηθέντων, πρόκειται για μια αδικία που τελικά αποκαταστάθηκε και για το 34% συνιστά ένα λόγο να νιώθει κανείς υπερηφάνεια για τη Ρωσία.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 1.603 προσώπων το διάστημα μεταξύ της 21ης και της 24ης Μαρτίου.