Στον εργασιακό Μεσαίωνα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες νέοι στην Ελλάδα, αναφέρεται δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel. Πρόκειται για τα πρόγραμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας τα οποία επιδοτούνται από την ΕΕ και όπως είχε πρώτο αποκαλύψει το ereportaz.gr και το τηλεοπτικό «Ρεπορτάζ» οι εργαζόμενοι αν και δουλεύουν κανονικά εντούτοις παραμένουν απλήρωτοι.
Συγκεκριμένα το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού φέρει τίτλο «Γιατί ο Γιάννης δουλεύει χωρίς μισθό». Η υπόθεση αφορά ένας 32χρονο άνεργο που κατάφερε κάποια στιγμή να βρει μια δουλειά 400 ευρώ, επιδοτούμενη από την ΕΕ. Η γραφειοκρατία, όμως, τον εμπόδιζε για μήνες να πάρει και αυτά τα λίγα χρήματα. Ο νεαρός Γιάννης δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ένας από το ένα εκατομμύριο εργαζόμενους στην Ελλάδα που εργάζονται χωρίς να αμείβονται, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ που αναδημοσιεύει το Spiegel.
Τι είχε αποκαλύψει το e-reportaz
Εδώ και περίπου ένα χρόνο το υπουργείο Εργασίας έχει εξαγγείλει διάφορα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας. Πρόκειται για τα γνωστά «voucher», ή αλλιώς «επιταγές εισόδου για την είσοδο στην αγορά εργασίας». Τα προγράμματα αυτά χρηματοδοτούνται από το ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός είναι να καταφέρουν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας άνεργοι που λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να βρουν δουλειά. Τα προγράμματα βγαίνουν μέσω ΟΑΕΔ, ωστόσο την υλοποίησή τους έχουν αναλάβει Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ).
Τα τελευταία έχουν ξεφυτρώσει σαν μανιτάρια τους τελευταίους μήνες από άκρη σε άκρη σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σύμφωνα με καταγγελίες ωφελουμένων ή ανέργων που επιχείρησαν να υποβάλλουν αιτήσεις για τα προγράμματα αυτά, ορισμένα ΚΕΚ, πολύ πριν το υπουργείο Εργασίας ανακοινώσει επίσημα τα προγράμματα αυτά, τηλεφωνούν σε διάφορους ανέργους. Εκεί τους ενημερώνουν για τα προγράμματα αυτά και τους καλούν να παρουσιαστούν στα γραφεία τους και να δώσουν κάποια προσωπικά στοιχεία. Το που βρίσκουν τα προσωπικά τηλέφωνα των ανέργων είναι κάτι που παραμένει άγνωστο και προκαλεί μεγάλη εντύπωση, καθώς αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Εκτός και αν λαμβάνουν τα στοιχεία μέσω ΟΑΕΔ, που και πάλι εγείρεται μείζον θέμα.
Δουλεύουν και παραμένουν απλήρωτοι
Συνήθως τα προγράμματα απευθύνονται σε νέους ηλικίας από 18 έως 29 ετών και περιλαμβάνουν δύο σκέλη. Αρχικά, ο ωφελούμενος παρακολουθεί ένα πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 80 ωρών. Στη συνέχεια κάνει πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, η οποία δεν υπερβαίνει τους πέντε μήνες. Η αμοιβή τους δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ μηνιαίως, ενώ παρέχεται και στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν στο ereportaz.gr, ωφελούμενοι που πίστεψαν τις εξαγγελίες του υπουργείου Εργασίας, παρά το γεγονός ότι δούλεψαν κανονικά, ακόμη και σήμερα παραμένουν απλήρωτοι.