Normal
0
false
false
false
EL
X-NONE
X-NONE
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:8.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:107%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}
Με τη βοήθεια της επιστήμης και χάρη στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα της υγείας, το προσδόκιμο ζωής είναι πλέον υψηλότερο από ποτέ. Βέβαια, υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι, και συγκεκριμένα 65 τον αριθμό, οι οποίοι «αδιαφορούν» για τους νόμους της φύσης και τις επιτυχίες στον επιστημονικό τομέα, και έχουν απλά χαράξει τη δική τους ρότα, με συνταξιδιώτη την ίδια τη ζωή!
Ο λόγος για τους 65 υπερ-αιωνόβιους που βρίσκονται σήμερα εν ζωή, και οι οποίοι αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας με στόχο να διαπιστωθεί το ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που κοροϊδεύουν κατ’ εξακολούθηση το θάνατο!
Το πρώτο ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα είναι ότι οι 63 από τους 65 υπερ-αιωνόβιους που ζουν σήμερα είναι γυναίκες, με τη γηραιότερη εν ζωή γυναίκα να έχει φτάσει τα 115 χρόνια, και τον γηραιότερο εν ζωή άντρα τα 111. Σημειώνουμε πως τoρεκόρ του γηραιότερου καταγεγραμμένου ανθρώπου έχει η JeanneCalment, η οποία έζησε 122 χρόνια και 164 ημέρες, και για πάνω από έναν αιώνα από αυτά κάπνιζε!
Σε ό,τι αφορά στα κοινά χαρακτηριστικά των υπερ-αιωνόβιων ανθρώπων, η άσκηση, η υγιεινή διατροφή (κυρίως χορτοφαγική), η κοινωνικότητα αλλά και η στενή επαφή με τη φύση φαίνεται πως κρατούν τα κλειδιά για το εισιτήριο «άνω των 100», ενώ η θρησκεία, αλλά και η θέσπιση στόχων, ότι υπάρχει δηλαδή κάποιος ουσιαστικός σκοπός στη ζωή τους, βρίσκονται επίσης στη λίστα. Ακόμα, οι περισσότεροι από αυτούς έχουν γεννηθεί τους φθινοπωρινούς μήνες και από νεαρούς γονείς.
Η έρευνα, επίσης, παρουσιάζει το που ζουν οι γηραιότεροι κάτοικοι στον κόσμο, με τη δική μας Ικαρία να βρίσκεται ανάμεσα στους προορισμούς που «υπόσχονται μακροζωία», όπως και η Οκινάουα στην Ιαπωνία, η Σαρδηνία στην Ιταλία, η Loma Linda στην Καλιφόρνια και η χερσόνησος Νικόγια στην Κόστα Ρίκα.
Ωστόσο, στην έρευνα επισημαίνεται ότι η υιοθέτηση κάποιων εκ των συνηθειών των γηραιότερων ανθρώπων στον κόσμο, δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με μακροζωία, σίγουρα όμως, η ένταξη αρκετών εξ αυτών – όπως η άσκηση ή η κοινωνικότητα – στην καθημερινότητά μας θα έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας!
Πηγή: iefimerida.gr