Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι με το “κούρεμα” του 2012 «μπορούμε σήμερα να έχουμε ένα χρέος βιώσιμο, με μικρές παραμετρικές αλλαγές, που μπορούν να γίνουν πολύ εύκολα γιατί δεν δημιουργούν κάποιο πολιτικό ή τεχνικό πρόβλημα κι έχουν να κάνουν με τη σταθεροποίηση των κυμαινομένων (κυρίως) επιτοκίων, την ελαφρά μείωσή τους και την παράταση των λήξεων, ώστε να υπάρχει μια φυσιολογική εξέλιξή τους».
Υπενθυμίζοντας, εξάλλου, ότι η Ελλάδα -«που είναι η πρώτη χώρα στα μέλη του ΟΟΣΑ από πλευράς διαρθρωτικών αλλαγών»- «έπειτα από μια ύφεση επτά χρόνων, μια βαθιά κρίση χρέους, ελλείμματος, ανταγωνιστικότητας και πολλές θυσίες των πολιτών της, επανέρχεται στην κανονικότητα», όρισε αυτή την «κανονικότητα»: «η Ελλάδα ανακεφαλαιοποίησε τις τράπεζές της (σε δεύτερη φάση μάλιστα με ιδιωτικά μόνον κεφάλαια, διατηρώντας έτσι στο αποθεματικό ένα ποσό της τάξης των 11 δισ. ευρώ)», η χώρα μας επανήλθε στις αγορές, ξεκίνησε ήδη τις εργασίες κατασκευής 5 οδικών αξόνων, αρχίζει την κατασκευή του ΤΑΡ, με άλλα λόγια στην Ελλάδα «αλλάζει ο δείκτης εμπιστοσύνης και ο δείκτης αισιοδοξίας».
Αναφερόμενος, τέλος, στις περιφερειακές πρωτοβουλίες της Ελλάδας, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι στις 8 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη, η ελληνική Προεδρία οργανώνει συνάντηση των “28” με τις 6 χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, και στις 10 Ιουνίου θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα συνάντηση των 28 υπουργών Εξωτερικών με τους ομολόγους τους του Αραβικού Συνδέσμου.
Καταληκτικά, υπενθυμίζοντας ότι «στη δημόσια συζήτηση η Ελλάδα αδικήθηκε κατάφωρα, μέσα από την επανάληψη απαράδεκτων στερεοτύπων», ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως «η νέα επωνυμία της χώρας μας είναι μια Ελλάδα που ξεπερνά την κρίση, γίνεται και πάλι αυτοδύναμη εντός της ΕΕ, της ευρωζώνης και των διεθνών αγορών».