Σοκ προκαλεί η έρευνα της αστυνομίας του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, σύμφωνα με την οποία οργανωμένη σπείρα δραστηριοποιούνταν παράνομα στην προβολή και διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων “στήνοντας” τσίρκο και λούνα παρκ σε όλη την Ελλάδα, την ίδια ώρα που η κοινή γνώμη είναι σοκαρισμένη από το θάνατο του 13χρονου αγοριού που έχασε τη ζωή του σε Λούνα παρκ στο Ελληνικό.
Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά πέντε άτομα και συγκεκριμένα τρεις ημεδαποί και δύο αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για πλαστογραφία κατ΄επάγγελμα και κατ΄εξακολούθηση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, απάτη και παράβαση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]Από την έρευνα της αστυνομίας προκύπτει πως η σπείρα, με σκοπό το κέρδος, από τον Απρίλιο του 2012 ως σήμερα, εγκατέστησε περιοδεύοντα τσίρκο και λούνα παρκ σε ισάριθμους δήμους της χώρας.[/quote_text]
Παράλληλα, ο 57χρονος «εγκέφαλος» του κυκλώματος, με αποκλειστικό σκοπό τον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους, αντί να προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό, που να γνωμοδοτεί για τη στατικότητα και ασφάλεια των λούνα – παρκ, κατέφευγαν σε συστηματική πλαστογραφία των υπογραφών και σφραγίδων πολιτικών μηχανικών και ηλεκτρολόγων.
Στη συνέχεια, κατέθεταν τα πλαστογραφημένα δικαιολογητικά σε Δήμους της χώρας, υφαρπάζοντας με τον τρόπο αυτό άδειες λειτουργίας και εγκατάστασης χώρων ψυχαγωγίας.
Εκτιμάται ότι η ζημιά που προκάλεσαν στο ελληνικό Δημόσιο, από τη μη καταβολή φόρων ανέρχεται σε 888.761,68 ευρώ, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
«Ήταν σωστό αυτό ή λάθος;»
Στο μεταξύ, εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους δεν παραχώρησε συνέντευξη τύπου νωρίτερα έδωσε ο δήμαρχος Αργυρούπολης-Ελληνικού, Χρήστος Κορτζίδης. Όπως είπε δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις νωρίτερα επειδή δεν ήθελε να βγαίνει στα ΜΜΕ και να διαπληκτίζεται προτού κηδευτεί το παιδί και υπάρξει μια στοιχειώδης έρευνα.
Αναφορικά με την παράνομη λειτουργία του λούνα παρκ, ο δήμαρχος είπε: «Θεωρήσαμε ότι είναι μια προσωρινή λειτουργία ενός έως τριών μηνών, και πως δεν πρόκειται για μία μόνιμη εγκατάσταση που θα απαιτούσε άδεια» και πρόσθεσε: «Με βάση όλα τα παραπάνω εκτιμήσαμε ότι δεν απαιτείται άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας».
«Ήταν σωστό αυτό ή λάθος;», διερωτήθηκε και συνέχισε πως αυτό θα απαντηθεί από την έρευνα, διευκρινίζοντας ότι θέλει να δοθούν απαντήσεις το συντομότερο.
Στο σημείο αυτό ο κ. Κορτζίδης έθεσε πάντως και το ερώτημα «ποιοι είναι αρμόδιοι και πώς αυτοί λειτούργησαν για να ελέγξουν την επιχείρηση για όσο διάστημα λειτουργούσε».