Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Υπερψηφίστηκε επί των άρθρων το νομοσχέδιο για τις τράπεζες

Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων το νομοσχέδιο για τον προληπτικό έλεγχο των τραπεζών, σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, με ονομαστικές ψηφοφορίες τις οποίες ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για τέσσερα άρθρα και μία τροπολογία

Οι διατάξεις που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία, υπερψηφίστηκαν με ψήφους 144 υπέρ και 99 κατά και αφορούν:

– Τις εξουσίες που δίδονται στην Τράπεζα της Ελλάδος να αποφασίζει για τη διαδικασία μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων από ένα πιστωτικό ίδρυμα σε ένα άλλο, με τον προσδιορισμό των προς μεταβίβαση στοιχείων, να γίνεται από έναν επίτροπο διορισμένο από την ΤτΕ (άρθρο 141).

– Την αναδρομική απαλλαγή της Τράπεζας Πειραιώς από φόρους και τέλη που προέκυψαν από την απορρόφηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Η διάταξη στηλιτεύτηκε ιδιαίτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ενώ κατά της συγκεκριμένης ρύθμισης όπως έχει, τάχθηκε σε παρέμβασή του και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος πρότεινε να παραμείνει η οφειλή της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά να αποπληρωθεί αργότερα – χωρίς η πρότασή του να γίνει δεκτή (άρθρο 168).

– Τη δυνατότητα που δίνεται έναντι χρηματικού αντιτίμου, στις ξενοδοχειακές μονάδες, κέντρα αναψυχής και επιχειρήσεις κάμπινγκ, να κάνουν χρήση του αιγιαλού, σε περίπτωση που μεταξύ των ορίων τους και του αιγιαλού παρεμβάλλεται δημόσιο κτήμα. Η δυνατότητα αυτή δίνεται μέχρι τα τέλη του έτους. Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε πως «η ρύθμιση έχει μεταβατικό χαρακτήρα μέχρι το οριστικό σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό, και σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν τα όσα ελέχθησαν (σ.σ. από τον ΣΥΡΙΖΑ) σε ό,τι αφορά τον δημόσιο χαρακτήρα του αιγιαλού, ο οποίος δεν θίγεται» (άρθρο 172).

– Την αναδρομική (έπειτα από 2,5 έτη) απόλυση των πρώην εργαζομένων στις θυγατρικές του ΕΟΜΜΕΧ. Η ρύθμιση δεν δίνει το δικαίωμα αποζημίωσης των εργαζομένων, ή υπαγωγής τους στο ταμείο ανεργίας, ενώ αποκλείεται και η απορρόφησή τους στο υπουργείο Ανάπτυξης- κάτι που εξασφάλισαν οι εργαζόμενοι του ίδιου του ΕΟΜΜΕΧ. Η διάταξη έτυχε της αντίθεσης και της βουλευτού Καστοριάς της ΝΔ, Μαρίας Αντωνίου, καθώς αρκετοί από τους υποκείμενους στη διάταξη, εργάζονταν στα κέντρα επεξεργασίας γούνας του νομού (άρθρο 179).

– Τις νέες ρυθμίσεις για την κρατική ραδιοτηλεόραση ΝΕΡΙΤ (Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση), οι οποίες προβλέπουν συντόμευση της άσκησης των δικαιωμάτων της καταργηθείσας ΕΡΤ και -κατά την αντιπολίτευση- έμμεση μετατροπή της «ανυπόστατης» ΔΤ σε ΝΕΡΙΤ. «Μ’ αυτή την τροπολογία δίνονται κατά χρήση, διαχείριση ή εκμετάλλευση τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην ΕΡΤ που είναι αναγκαία για να πληρούνται τα κριτήρια ανεξαρτησίας του νέου φορέα, που μεταξύ άλλων έχει θέσει και η EBU» απάντησε ο Ι. Στουρνάρας. «Δημόσια ραδιοτηλεόραση υπάρχει, και είναι η “Δημόσια Τηλεόραση”», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Σημειώνεται εξάλλου, η έντονη κριτική που δέχθηκε ο κ. Στουρνάρας από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, μεταξύ άλλων και για τη μεταχείριση την οποία υφίστανται οι απολυμένοι της ΕΡΤ: «Στα τόσα δισεκατομμύρια δεν υπάρχουν τα ελάχιστα, για να πληρώσετε αυτά που χρωστάτε στους ανθρώπους που απολύθηκαν; Ο κ. Σαμαράς είπε ότι δεν θα χάσουν τίποτα. Δεν τους έχετε δώσει την αποζημίωσή τους, τις Κυριακές, τις αργίες. Έχουν οικογένειες, όπως και οι άνθρωποι του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έκανε δεκτές δύο βουλευτικές τροπολογίες: Η μία προβλέπει την καθυστέρηση εφαρμογής μέχρι το επόμενο έτος, του φετινού Προεδρικού Διατάγματος που ορίζει τα σωματικά κριτήρια εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές (ώστε να μην υπάρχει ανατροπή δεδομένων στη μέση της σχολικής χρονιάς) και η άλλη, τη μισθολογική εξίσωση με τους συναδέλφους τους, υπαλλήλων που προσλήφθηκαν με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2008, αλλά διορίστηκαν με καθυστέρηση, μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, λόγω της δημοσιονομικής συγκυρίας της χώρας. Η τροπολογία προτάθηκε ως αναγκαία για λόγους ισότητας εντός της ίδιας υπηρεσίας.

Από την άλλη, ο κ. Στουρνάρας, εκτίμησε πως κάποιες από τις κατατεθειμένες τροπολογίες, αξίζουν περαιτέρω εξέτασης, αλλά δεν ήταν δυνατόν να υιοθετηθούν σήμερα. Ιδιαιτέρως για την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την καθιέρωση «φόρου υπεραξίας χρηματιστηριακών αξιών», ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε «να μελετηθεί και να γίνει διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς και τις υπηρεσίες του υπουργείου μας».

Στα «προαπαιτούμενα» του προγράμματος στήριξης, σκόνταψε τροπολογία που κατατέθηκε από 185 βουλευτές όλων των κομμάτων (πλην του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής), ενάντια στην κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα εμπορικά Επιμελητήρια. «Θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι της άρσης της υποχρεωτικότητας μαζί με το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης – και αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί. Σήμερα όμως, δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτή αυτή η τροπολογία, διότι η άρση της υποχρεωτικότητας είχε ψηφιστεί ως προαπαιτούμενο. Καταλαβαίνετε τι κεφάλαιο ανοίγει, αν κάνω σήμερα κάτι τέτοιο με ανεύθυνο τρόπο…» ανέφερε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών.

Επίσης αποσύρθηκε τροπολογία που είχε κατατεθεί από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κ.κ. Κόλλια και Κασσή, για λογαριασμό των κοινοβουλευτικών τους ομάδων, και αφορούσε τη συνέχιση της λειτουργίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών με μέλη ενεργούς αγροτικούς συνεταιρισμούς. Όπως ανέφερε ο κ. Κασσής, «η τροπολογία αποσκοπούσε στο να λειτουργήσει ο νόμος ν.4015/2011, ώστε ανενεργοί συνεταιρισμοί και «συνεταιρισμοί-σφραγίδες» να πάψουν να υπάρχουν και να λειτουργήσουν οι υγιείς συνεταιρισμοί. Οι προβληματικοί συνεταιρισμοί να μπουν σε εκκαθάριση, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο που έχει να κάνει με τον αγροτικό χώρο».

Η τροπολογία αποσύρθηκε απ” τους δύο βουλευτές, εφόσον δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, ενώ ο Μ. Κασσής εξέφρασε και την έντονη δυσφορία του για επιστολή προς την αντίθετη κατεύθυνση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, υπογεγραμμένη και από βουλευτές της ΝΔ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως οι δύο βουλευτές, είχαν δεχθεί και τα πυρά του εισηγητή του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως η τροπολογία τους «παίζει τον ρόλο του “λαγού”: Όχι μόνο θέλει να εφαρμόσει τη μετατροπή των αγροτικών συνεταιρισμών σε ανώνυμες εταιρείες, αλλά και ταυτόχρονα να συνεχίσει σκανδαλωδώς η χρηματοδότηση με χρήματα των αγροτών των αγροτοπατέρων της ΣΥΔΑΣΕ και της ΓΕΣΑΣΕ».

Τέλος, από κυβερνητικής πλευράς, δεν έγινε δεκτή τροπολογία βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με την οποία ζητείτο από την κυβέρνηση η αντικατάσταση του άρθρου 103 του δασικού κώδικα που ρυθμίζει τη βοσκή εντός δασών, δασικών εκτάσεων και δημοσίων (και εποικιστικών) χορτολιβαδικών εκτάσεων -αν και ο Ι. Στουρνάρας αναγνώρισε πως θέτει «σοβαρά ζητήματα που θα εξεταστούν».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ