Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Ελευθερία του Τύπου: Ποια ελευθερία;

Η ελευθερία του Τύπου βρίσκεται στα χειρότερα επίπεδα των τελευταίων 10 και πλέον ετών, υποστηρίζει το ανεξάρτητο ερευνητικό ινστιτούτο Freedom House στην ετήσια έκθεσή του, η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ενόψει της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας για την Ελευθερία του Τύπου.

Όπως σημειώνεται, μόλις ένας στους έξι ανθρώπους ζει σε χώρες όπου γίνεται σεβαστή η ελευθερία του Τύπου. Αντιθέτως, σχεδόν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικεί σε «μη ελεύθερες» περιοχές, όπως χαρακτηρίζονται από την Freedom House.

Περιοχές όπου η δημοσιογραφική εργασία υφίσταται περιορισμούς εξαιτίας αυστηρής νομοθεσίας, πολιτικής επιρροής ή δυσχερούς πρόσβασης σε πληροφορίες, αλλά και περιοχές στις οποίες οι δημοσιογράφοι υποβάλλονται σε βασανιστήρια, διώξεις ή δολοφονούνται.

Στην 92η θέση η Ελλάδα
Σύμφωνα με την έκθεση της Freedom House, ιδιαίτερα αρνητική ήταν η εξέλιξη στο πεδίο της ελευθερίας του Τύπου το 2013 στη Ρωσία, την Κίνα και την Αίγυπτο. Η Ελλάδα τοποθετήθηκε από την οργάνωση στην 92η θέση της κατάταξης σε ένα σύνολο 197 χωρών, καταγράφοντας απώλεια επτά θέσεων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (2012).

Πολύ καλή «επίδοση» σημείωσε η Γερμανία, καταλαμβάνοντας την 18η θέση της σχετικής λίστας, παρέμεινε, ωστόσο, στην 9η θέση μεταξύ των 28 χωρών-μελών της ΕΕ. Στην κορυφή της κατάταξης βρέθηκαν η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία, με την Βόρεια Κορέα, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν να καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις.

Ο Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, σε χθεσινή του ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, έκανε έκκληση για καλύτερη προστασία των δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι δεν επιτρέπεται να υπάρχει ατιμωρησία για όσους επιτίθενται ή επιχειρούν να εκφοβίσουν και να παρεμποδίσουν την εργασία των δημοσιογράφων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, το οποίο κάλεσε τα μέλη του να παρέχουν νομική διασφάλιση σε πληροφοριοδότες.

Απειλή για την ελευθερία του Τύπου η ψηφιακή παρακολούθηση
Η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε από την πλευρά της να βελτιωθεί η πρόσβαση σε πληροφορίες και στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ και η Ένωση Γερμανών Δημοσιογράφων (DJV) εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Σε αυτήν υπογραμμίζεται ότι η μαζική παρακολούθηση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας από μυστικές υπηρεσίες στη Γερμανία συνιστά τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ελευθερία του Τύπου.

Όταν οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να διατηρήσουν μυστική την ταυτότητα των πληροφοριοδοτών τους ή αδυνατούν να τους προστατέψουν από πιθανές διώξεις, η ελευθερία του Τύπου πλήττεται, δήλωσε ο επικεφαλής του DJV Μίχαελ Κόνκεν. Ο ίδιος έκανε έκκληση στη γερμανική κυβέρνηση να λάβει υπόψη της την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, «ειδάλλως το μέλλον της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα μας διαγράφεται δυσοίωνο».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ