Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

“Μίνι” διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ρωσίας και Ρουμανίας

Η Ρουμανία εφαρμόζοντας την απόφαση των «28» της ΕΕ για κυρώσεις για την κρίση ουκρανική κρίση, δεν έδωσε άδεια εισόδου στο αεροσκάφος του ρώσου αναπληρωτή πρωθυπουργού Ντμίτρι Ρογκόζιν. Σε μήνυμα του στο Twitter ο Σεργκέι Ρογκόζιν έγραψε: «Θα επιστρέψω με βομβαρδιστικό».

Όπως ήταν αναμενόμενο το μήνυμα του Ρογκόζιν προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ρουμανία, η οποία ζήτησε “εξηγήσεις”. Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός είχε επισκεφτεί την Υπερδνειστερία, μια de facto ανεξάρτητη περιοχή που έχει αποσχιστεί από τη Μολδαβία, στο πλαίσιο των ρωσικών εορτασμών για τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου.

Κατά την επιστροφή του το αεροπλάνο θα περνούσε από το ρουμανικό εναέριο χώρο, ωστόσο ο Ρογκόζιν είναι ένας από τους ρώσους αξιωματούχους που βρίσκονται στη μαύρη λίστα της Δύσης και σε βάρος των οποίων έχουν ασκηθεί κυρώσεις. Μεταξύ των κυρώσεων είναι και η απαγόρευση εισόδου στην επικράτεια των 28 της ΕΕ.

Η Ρουμανία δεν του έδωσε άδεια και ο Ντμίτρι Ρογκόζιν αρχικά έγραψε στο Twitter πως οι ρουμανικές αρχές αρνήθηκαν τη διέλευση με εντολή των ΗΠΑ. Παράλληλα ανακοίνωσε πως ούτε η Ουκρανία του επέτρεψε τη διέλευση. «Θα επιστρέψω με [βομβαρδιστικό] TU-160» έγραψε στη συνέχεια.

Όταν το Βουκουρέστι ζήτησε εξηγήσεις υπενθυμίζοντας πως είναι ευρωπαϊκή χώρα, ο Σεργκέι Ρογκόζιν έγραψε σε νέο μήνυμά του: «Κύριοι της Ουκρανίας, θα σας τα εξηγήσουμε όλα σύντομα, το ποιοι είστε και το τι πιστεύουμε για εσάς».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ