Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Με αίμα βάφτηκε το δημοψήφισμα στην Ουκρανία

Εν μέσω πυρών έπεσε η αυλαία του δημοψηφίσματος «αυτοδιάθεσης» στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Άνδρες της ουκρανικής εθνοφρουράς πυροβόλησαν εναντίον πλήθους έξω από το δημαρχείο της πόλη Κρασνοαρμέισκ και υπάρχουν πληροφορίες ένα νεκρό.
Οι άνδρες της εθνοφρουράς είχαν διακόψει νωρίτερα τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα σε σχολείο-εκλογικό κέντρο της πόλη Κρασνοαρμέισκ.
Φωτογράφος του πρακτορείου Associated Press μετέδωσε από το σημείο ότι δύο άνθρωποι ήταν πεσμένοι στο έδαφος χωρίς να κουνιούνται.
Την ίδια στιγμή, το ρωσικό πρακτορείο Itar-Tass μετέδωσε ότι υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός θυμάτων, επικαλούμενο δήλωση του αυτόκλητου ηγέτη των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλι.
Οι φιλορώσοι κάνουν λόγο για υψηλό ποσοστό συμμετοχής που κυμαίνεται μεταξύ 70% και 80% στις κάλπες που στήθηκαν στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, παρά την εναντίωση και καταδίκη της Δύσης και την «προτροπή» του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την αναβολή του δημοψηφίσματος.
Η ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος αναμένεται τη Δευτέρα, αλλά ήδη έχει προεξοφληθεί. Δεύτερη ψηφοφορία σχετικά με την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία αναμένεται την προσεχή εβδομάδα, ενώ οι φιλορώσοι δηλώνουν πως θα μποϊκοτάρουν τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ