Normal
0
false
false
false
EL
X-NONE
X-NONE
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:8.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:107%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}
Μια νέα τεχνική που στηρίζεται στη χρήση βλαστικών κυττάρων δίνει ελπίδες θεραπείας σε όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές των Πανεπιστημίων της Γιούτα και της Καλιφόρνια, καθώς και του Ινστιτούτου Ερευνών Σκριπς, έκαναν πρόσφατα σχετική δημοσίευση όπου αναφέρουν ότι κατάφεραν να βοηθήσουν πειραματόζωα που ήταν παράλυτα λόγω της συγκεκριμένης νευρολογικής πάθησης να περπατήσουν και πάλι.
Αναλυτικότερα, τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα, πριν τη θεραπεία, δεν μπορούσαν να σταθούν όρθια για αρκετή ώρα και αντιμετώπιζαν έντονα προβλήματα κίνησης. Δέκα έως 14 μέρες μετά την μεταμόσχευση των ανθρωπίνων νευρικών βλαστικών κυττάρων, ήταν πλέον σε θέση να περπατούν ξανά, ενώ έξι μήνες αργότερα δεν εμφάνιζαν σημάδια υποτροπής.
Αν και ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι δοκιμές με βλαστοκύτταρα σε ανθρώπους, οι ερευνητές δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το άμεσο αποτέλεσμα της τεχνικής στα πειραματόζωα, καθώς η βελτίωση επήλθε σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.
Δεδομένου του ότι η αποκατάσταση των πειραματόζωων ήταν μερική και όχι ολική, οι επιστήμονες ευελπιστούν πως η νέα τεχνική θα μπορέσει να φέρει ουσιαστική διαφορά στους ασθενείς προχωρημένου σταδίου με σκλήρυνση, που εμφανίζουν προβλήματα κινητικότητας ή παράλυσης, για τα οποία δεν υπάρχει μέχρι σήμερα θεραπεία.
Πηγή: skai.gr