Καθόλου ευχαριστημένος δεν είναι από την πάταξη της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αφήνοντας αιχμές κατά του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη.
Σύμφωνα με τα όσα είπε η μάχη που θα δοθεί για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι μεγάλη, τονίζοντας παράλληλα πως “εκεί δεν μπορώ να πω ότι είμαι απόλυτα ευχαριστημένος.
Έχω όμως την αίσθηση ότι συνήθως κυνηγάμε τους συνήθεις ύποπτους, μισθωτούς, συνταξιούχους, μικροεπαγγελματίες. Θα ήθελα να δω μεγαλύτερη προσπάθεια σε αυτά που λέμε μεσαία και μεγάλα ψάρια, αυτά που φοροδιαφεύγουν και ζουν εις βάρος των υπολοίπων”.
Πολλοί έσπευσαν να πουν πως η συγκεκριμένη δήλωση θεωρείται αιχμή για τον κ. Θεοχάρη.
Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα έρθει πρώτη στις ευρωεκλογές, αφού ο κόσμος, όπως τόνισε, έχει κατανοήσει ότι μετά τις δυσκολίες και τις τεράστιες θυσίες, τώρα τελείωσαν τα δύσκολα, και επεσήμανε πως η οικονομία αναπτύσσεται με αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς.
Σύμφωνα με τον υπουργό, με τη σταθεροποίηση της οικονομίας ανοίγει ο δρόμος και για την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η μείωση των συντελεστών φορολόγησης και η ελάφρυνση των κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
Η έκθεση που “καίει” του μεγαλο-οφειλέτες
Παλαιότερα, ο δημοσιογράφος Πέτρος Κουσουλός είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας την έκθεση – κόλαφο σε ό, τι αφορά τους μεγαλο-οφειλέτες και την ασυλία την οποία τους παρέχει η φορολογική διοίκηση και συγκεκριμένα η Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, μέχρι των Μάρτιο του 2013 ο αριθμός των μεγαλο-οφειλετών (δηλαδή εκείνων που οφείλουν περισσότερο από 1.5 εκατ. ευρώ) στο ελληνικό Δημόσιο ήταν 2.527 και οι οφειλές τους έφταναν τα 33.8 δις ευρώ! Ωστόσο τα αποτελέσματα είναι τραγικά καθώς το μεγαλύτερο μέρος του χρέους δεν είναι εισπράξιμο. Αφορά δε οφειλές παλαιότερων ετών.
Τους δυο πρώτους μήνες του 2013 η Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών ολοκλήρωσε 172 υποθέσεις μεγάλων οφειλετών που εκπροσωπούσαν 2.4 δις ευρώ. Από αυτά εισέπραξε 12.3 εκατ. ευρώ, δηλαδή έπιασε το 0.5%. Παρόμοια το 2012 οι 765 υποθέσεις που ολοκληρώθηκαν και θεωρητικά θα προσέφεραν στα δημόσια ταμεία 16.4 δις ευρώ οδήγησαν στην είσπραξη μόλις 80.5 εκατομμυρίων ευρώ.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη τριών μηνών ανέρχονται σε 1.2 δις ευρώ, ενώ τα ληξιπρόθεσμα άνω των πέντε ετών σε 12.1 δις. Ανείσπρακτα και αγύριστα δηλαδή!
Εντυπωσιακό όμως είναι και το γεγονός ότι η Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών δεν προχωράει σε ενέργειες είσπραξης. Δεν έχουν συμφωνηθεί ρυθμίσεις για την καταβολή δόσεων ενώ δεν γίνονται επισκέψεις σε εγκαταστάσεις μεγάλων οφειλετών. Η παθητική στάση του κράτους είναι ξεκάθαρη: 3.966 επισχέσεις, δυο μόλις κατασχέσεις ακίνητης περιουσίας, καμία κατάσχεση κινητής περιουσίας (!), καμία δημοπρασία. Και σε όλα αυτά προσθέστε και το υπερβολικά αργό, όπως χαρακτηρίζεται, σύστημα εντοπισμού. Το ίδιο χαμηλές είναι και οι επιδόσεις που καταγράφονται στα πρόσωπα υψηλού πλούτου.
Το «κυνήγι” των φτωχών
Στην έκθεση περιγράφεται επίσης και η κατάφωρη αδικία που επικρατεί μεταξύ των φτωχών και των πλούσιων φορολογουμένων, καθώς η κυβέρνηση απειλεί με φυλάκιση όσου έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι και 5.000 ευρώ. Από την έκθεση διαφαίνεται ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2013 μέχρι 3.000 ευρώ χρωστούσαν 1.8 εκατομμύρια Έλληνες. Από αυτούς μπορεί το κράτος να εισπράξει 1.2 δις ευρώ.
Από ένα εκατομμύριο ευρώ και πάνω χρωστούσαν 1974 πρόσωπα καθώς και 3.100 επιχειρήσεις. Οι οφειλές τους φτάνουν τα 46 εκατ. ευρώ!
Καταλήγοντας οι εκπρόσωποι της Τρόικα ζητούν την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου οι ελεγκτές να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων, ζητούν τη δημιουργία Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού και ζητούν συνολικά τις προσλήψεις 3.000 ελεγκτών μέχρι τα τέλη του 2014.