Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Δέκα χρήσιμες ερωτήσεις – απαντήσεις για τις εκλογές

1. Δεν μπορώ να βρω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους.

Επισκεφθείτε τη σελίδα “Μάθε πού ψηφίζεις” στο www.ypes.gr και δώστε τα στοιχεία σας σύμφωνα με τις οδηγίες. Αν ήδη το έχετε κάνει, μη διστάσετε να το επαναλάβετε. Είναι πιθανό να έχετε κάνει κάποιο λάθος πληκτρολόγησης. Αν παρ’ όλη την προσπάθειά σας δεν βρείτε το όνομά σας, τότε απευθυνθείτε στο δήμο που είστε εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

2. Βρήκα το όνομά μου σε άλλο δήμο από αυτό όπου είμαι δημότης…

Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν καταρτισθεί με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στα δημοτολόγια και οι δήμοι έχουν κατανείμει τους εκλογείς σε εκλογικά διαμερίσματα, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της διεύθυνσης που είναι καταχωρημένα στα δημοτολόγια. Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές του Μαΐου 2014 περιλαμβάνουν τις μεταβολές μέχρι τις 14 Μαρτίου 2014 και δεν επιδέχονται αλλαγές. Για τις μελλοντικές εκλογές, αποταθείτε στο δήμο σας, για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας ή να διορθωθούν ενδεχόμενα λάθη.

3. Διαπίστωσα ότι είμαι διπλοεγγεγραμμένος, τι συνεπάγεται αυτό;

Είστε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων. Για τις εκλογές του 2014, οφείλετε να ψηφίσετε στο δήμο της νόμιμης εγγραφής σας η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας με τους οικείους δήμους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε μια υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε ότι είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο ΥΠ.ΕΣ. και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία, διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών. Ας μην ξεχνάμε ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

4. Είναι υποχρεωτική η ψηφοφορία και αν ναι, μέχρι ποια ηλικία;

Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τους διατάξεις τους ισχύουσας νομοθεσίας. Δικαιολογημένα μπορούν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους, όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χλμ από το εκλογικό τους τμήμα.

5. Είμαι Έλληνας πολίτης και στις εκλογές θα βρίσκομαι στο εξωτερικό. Μπορώ να ψηφίσω από εκεί που βρίσκομαι;

Όσοι από τους Έλληνες πολίτες διαμένουν στο εξωτερικό ή θα βρίσκονται στο εξωτερικό και επιθυμούν να ψηφίσουν στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στην Ελλάδα. Για τις Ευρωεκλογές ωστόσο μπορούν να ψηφίσουν στην περιφέρεια της οικείας ελληνικής προξενικής αρχής σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον έχουν υποβάλει σχετική αίτηση μέχρι τις 4 Απριλίου 2014.

6. Έχω χάσει την ταυτότητά μου, πώς θα ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα; Αν έχω βγάλει νέα αστυνομική ταυτότητα, θα υπάρξει πρόβλημα;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διαβατήριό σας ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Στη περίπτωση νέας αστυνομικής ταυτότητας, μπορείτε να ψηφίσετε κανονικά, εφόσον δεν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία, θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.

7. Διαπίστωσα ότι τα στοιχεία ταυτότητάς μου έχουν διαφορές από την εγγραφή μου στους εκλογικούς καταλόγους; Θα αντιμετωπίσω πρόβλημα; Τι πρέπει να κάνω;

Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από το δήμο. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.

8. Είμαι τακτικό μέλος εφορευτικής επιτροπής, αλλά δεν μπορώ να παραβρεθώ, ποιόν θα ενημερώσω;

Στο ενημερωτικό που έχετε λάβει, αναφέρει αν θα ενημερώσετε την εισαγγελία πρωτοδικών ή τον δήμο, στον οποίο έχετε τα εκλογικά σας δικαιώματα.

9. Ποιοι ονομάζονται κοινοτικοί εκλογείς και πότε ψηφίζουν;

Οι κοινοτικοί εκλογείς, ως πολίτες Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να ψηφίσουν μόνο στις Δημοτικές Εκλογές (όχι Περιφερειακές) και Ευρωεκλογές. Οι πολίτες αυτοί έχουν τις παρακάτω υπηκοότητες:

ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΟΛΩΝΙΚΗ

ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΚΡΟΑΤΙΚΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗ

ΒΕΛΓΙΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΛΟΒΑΚΙΚΗ

ΓΑΛΛΙΚΗ ΛΕΤΟΝΙΚΗ ΣΛΟΒΕΝΙΚΗ

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΛΙΘΟΥΑΝΙΚΗ ΣΟΥΗΔΙΚΗ

ΔΑΝΙΚΗ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ ΤΣΕΧΙΚΗ

ΕΣΘΟΝΙΚΗ ΜΑΛΤΑΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗ

ΙΡΛΑΝΔΙΚΗ ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ PΟΥΜΑΝΙΚΗ

ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΟΥΓΓΡΙΚΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ

10. Είμαι ετεροδημότης, ψηφίζω;

Οι ετεροδημότες εκλογείς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές (πρώτη και δεύτερη Κυριακή) ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην περιφέρεια του δήμου που είναι δημότες και για τις ευρωεκλογές αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής τους, στους ειδικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι. Σημειώνεται ότι ψηφίζουν μαζί με τους άλλους εκλογείς και δεν συστήνονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών.

Στις 22:00 αναμένεται η πρώτη εκτίμηση για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών

Στις 22:00 της Κυριακής αναμένεται η πρώτη εκτίμηση για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Singular Logic κατά τη σημερινή ενημερωτική συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως επισήμαναν, έχει ζητηθεί από το 60% των 4.900 εκλογικών τμημάτων που συμμετέχουν στο σύστημα ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων (SRT) να δώσουν προτεραιότητα, κατά την καταμέτρηση, στα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών. Από τα υπόλοιπα τμήματα που συμμετέχουν στο σύστημα, από το 20% ζητήθηκε να δώσει προτεραιότητα στις δημοτικές και από το 20% στις περιφερειακές εκλογές.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είπαν, δεν πρόκειται να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση στη διάρκεια της νύχτας. Τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ρέουν κανονικά μετά τις 19:00, οπότε κλείνουν οι κάλπες. Για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, θα είναι δυνατή μια πρώτη εκτίμηση στις 22:00, εφόσον οι αντιπρόσωποι καταφέρουν να πείσουν τους εναγωνίως αναμένοντες υποψήφιους τοπικούς άρχοντες ότι θα πρέπει να γίνει, πρώτα, καταμέτρηση των ψηφοδελτίων για τις ευρωεκλογές.

Σε ό,τι αφορά τη σταυροδοσία για τις ευρωεκλογές ανακοινώθηκε ότι έχει γίνει προετοιμασία, προκειμένου το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τη Singular, να μπορέσουν να παραδώσουν στη ροή των αποτελεσμάτων τη σταυροδοσία των υποψηφίων ευρωβουλευτών, αλλά και οριστικά στοιχεία για τα ελληνικά κόμματα που εκλέγονται στο Ευρωκοινοβούλιο έως τη Δευτέρα το βράδυ.

Σαράντα κόμματα, σαράντα ψηφοδέλτια

Συνολικά, στις ευρωεκλογές συμμετέχουν 40 κόμματα. Αρχικά είχαν δηλώσει συμμετοχή 43 κόμματα, από τα οποία, στην πορεία, τα τρία δήλωσαν ότι τελικά δεν θα συμμετέχουν, ενώ ένα τέταρτο επέλεξε να τυπώσει μόνο του ψηφοδέλτια. Τα κόμματα «Εθνική Αυγή», «Ελευθερία» και «Χαρίζω Οικόπεδα» δεν θα συμμετάσχουν τελικά στις εκλογές.

Το κόμμα «Ντεπ» (DEP- Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας), της τουρκογενούς μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που υποστηρίζεται από το τουρκικό Γενικό Προξενείο Κομοτηνής, αρνήθηκε να ακολουθήσει τη συνήθη οδό της εκτύπωσης των ψηφοδελτίων με ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών και χρησιμοποίησε τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος για δική του εκτύπωση ψηφοδελτίων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», το κόμμα θα μοιράσει ψηφοδέλτια μόνο σε Θράκη, Ανατολική Μακεδονία, Ρόδο, Κω και μεγάλα αστικά κέντρα όπου διαμένει τουρκογενής μουσουλμανική μειονότητα.

Συνολικά, σε αυτή τη δεύτερη Κυριακή για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και μοναδική για τις ευρωεκλογές, στα 22.561 εκλογικά τμήματα της χώρας οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν για 40 κόμματα και 1.251 υποψηφίους στις ευρωεκλογές, για 211 δήμους και 422 συνδυασμούς στις δημοτικές, για 12 Περιφέρειες και 24 συνδυασμούς στις περιφερειακές εκλογές.

Πηγή: Το Βήμα

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ