Την προσωρινή μεταβίβαση του 30% των εκτάσεων των εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, της μαρίνας Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά Αττικής (Μητροπολιτικός πόλος Ελληνικού-Αγίου Κοσμά) στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), αποφάσισε ομόφωνα το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η Ολομέλεια του Ανώτατου δικαστηρίου αφήνει πάντως, ανοικτό το ενδεχόμενο να κρίνουν και πάλι το όλο ζήτημα εφόσον εκδοθούν νέες αποφάσεις της Πολιτείας σχετικά με την μεταβίβαση, σχεδιασμό έργων, κ.λπ. και φυσικά εφόσον υπάρξουν και νέες προσφυγές των ενδιαφερόμενων στο ΣτΕ.
Με τέσσερις αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (1902-1905/2014) απέρριψε τις αιτήσεις των Δήμων Ελληνικού – Αργυρούπολης και Αλίμου, της Ιεράς Μητρόπολης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βάρης και Βουλιαγμένης, καθώς και δέκα κατοίκων του Ελληνικού.
Όλοι στρεφόντουσαν κατά της μεταβίβασης στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) του 30% των εκτάσεων των εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, της μαρίνας Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά Αττικής, όπως και εκτάσεως 4.850 τετραγωνικών μέτρων στην χερσόνησο του Αγίου Κοσμά. Με αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ για 99 χρόνια 5.249.873 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, 426,011 τ.μ. του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας του Αγίου Κοσμά, 529.792 τ.μ. του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας και έκταση 4.850 τ.μ. στην χερσόνησο του Αγίου Κοσμά (εξοχικό κέντρο Ακρωτήρι έκτασης 670 τ.μ., στεγασμένοι χώροι 160 τ.μ., κ.λπ.). Στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάστηκαν τα δικαιώματα πλήρους κυριότητας, νομής και κατοχής των επίμαχων ακινήτων κατά ποσοστό 30% εξ αδιαιρέτου.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν όλους του ισχυρισμούς των Δήμων, κ.λπ. ως αβάσιμους. Ουσιαστικά η Ολομέλεια τους ΣτΕ αναφέρει ότι οι πράξεις που προσβάλλονται δεν έχουν επενέργειες για τους προσφεύγοντες στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και δεν μπορούν να ελεγχθούν από τους συμβούλους Επικρατείας.
Οι Δήμοι και οι κάτοικοι μπορούν να επανέλθουν με νέες αιτήσεις τους στο ΣτΕ, όταν εκδοθεί για παράδειγμα το Προεδρικό Διάταγμα για την έγκριση του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης της περιοχής ή εκδοθούν άλλες υπουργικές αποφάσεις που αφορούν την επίμαχη περιοχή οι οποίες θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις γι΄ αυτούς.