Με τη βούλα του Συμβουλίου της Επικρατείας πλέον οι δημόσιοι υπάλληλοι που διαπράττουν πειθαρχικό παράπτωμα, θα τίθενται αστραπιαία σε αργία.
[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι είναι συνταγματική η νέα διάταξη για την αυτοδίκαιη θέση σε αργία, μετά από πιλοτική δίκη (Ν. 3900/2010) κατά την οποία απέρριψε αίτηση εκπαιδευτικού δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.[/quote_text]
Το άρθρο 103 του παλαιού Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007) αναμορφώθηκε με το νόμο 4093/2012 και αυστηροποιήθηκε ο θεσμός της αυτοδίκαιης αργίας των δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε «να επιτυγχάνεται η άμεση και έγκαιρη απομάκρυνση όσων διώκονται ή τιμωρούνται για σοβαρά ποινικά και πειθαρχικά παραπτώματα».
[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]Έτσι πλέον, ο δημόσιος υπάλληλος τίθεται αμέσως σε αργία μόλις ασκηθεί σε βάρος του πειθαρχική δίωξη ή παραπεμφθεί στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο.[/quote_text]
Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν (απόφαση 1900/2014) ότι το μέτρο της αυτοδίκαιης αργίας επιβάλλεται σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων για λόγους δημοσίου συμφέροντος και εύρυθμης λειτουργίας της υπηρεσίας.
Όπως υποστηρίζουν, «συνιστά προσωρινό διοικητικό μέτρο, το οποίο συνεπάγεται την για λόγους δημοσίου συμφέροντος διακοπή της ενεργού ασκήσεως των υπηρεσιακών καθηκόντων του υπαλλήλου κατά τη διάρκεια της εκκρεμότητας της πειθαρχικής ή ποινικής υποθέσεως».