Η επταμελής σύνθεσης του Α΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αποφανθεί για την συνταγματικότητα ή μη των περικοπών των επικουρικών συντάξεων που έγιναν σύμφωνα με τον μνημονιακό νόμο 4024/2011 που επέφερε ρυθμίσεις στον συνταξιοδοτικό καθεστώς, επέβαλε την εργασιακή εφεδρεία, κ.λπ.
Ειδικότερα, συζητήθηκε σήμερα, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Όλγα Ζύγουρα, η προσφυγή συνταξιούχων της Αγροτικής Τράπεζας κατά του Ενιαίου Ταμείου Ασφαλίσεως Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).
Να σημειωθεί ότι το ΕΤΑΤ με τον ίδιο μνημονιακό νόμο από την 1η Μαρτίου 2013 εντάχθηκε, ως προς την επικουρική ασφάλιση, στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).
Οι συνταξιούχοι ζητούν να υποχρεωθεί το Ταμείο να τους επιστρέψει με το νόμιμο τόκο από την 1η Νοεμβρίου 2011 και μετά τα ποσά που τους μείωσε (15%) από τις επικουρικές συντάξεις τους σε εφαρμογή του μνημονιακού νόμου 4024/2011, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι μνημονιακός νόμος προσκρούει σε ένα πλέγμα συνταγματικών διατάξεων και το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Ο επίμαχος νόμος, σύμφωνα με τους συνταξιούχους, παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές του κοινωνικού κράτους δικαίου, της ασφάλειας δικαίου, της προστατευομένης εμπιστοσύνης του πολίτη και την αρχής της χρηστής διοίκησης.
Όμως παραβιάζεται και η συνταγματική υποχρέωση (άρθρο 22) του νομοθέτη για ίση ρύθμιση όμοιων καταστάσεων στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και η κατοχυρωμένη αρχή της ανταποδοτικότητας μεταξύ ασφαλιστικών εισφορών και παροχών.
Από την πλευρά του το Ταμείο υποστήριξε ότι αναλογιστικές μελέτες «μιλούν» για επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του Ταμείου το οποίο παρουσιάζει έλλειμμα. Το έλλειμμα αυτό μεγαλώνει πολύ περισσότερο μάλιστα όταν ραγδαία αυξάνονται οι συνταξιούχοι και μειώνονται σε μεγάλο βαθμό οι ενεργεί ασφαλισμένοι, ενώ την ίδια στιγμή υπήρξε αύξηση της μέσης σύνταξης.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι τον Οκτώβριο του 2011 οι ενεργοί ασφαλισμένοι ήταν 3.438 και οι συνταξιούχοι 7.076.
Ακόμη, το Ταμείο επισήμανε ότι οι μειώσεις εξυπηρετούν το γενικότερο δημόσιο συμφέρον που συνίσταται στην συνέχιση της καταβολής των επικουρικών συντάξεων, η οποία «θα ήταν αδύνατη χωρίς τις μειώσεις, ενόψει μάλιστα της κακής αριθμητικής σχέσεως ασφαλισμένων και συνταξιούχων, εξαιτίας της οποίας τα έσοδα από εισφορές δεν ήσαν επαρκή για τη συνέχιση της καταβολής των συντάξεων με του προηγούμενο ύψος τους».
Η υπόθεση εισήχθη στο ΣτΕ κατά την διαδικασία της πιλοτικής δίκης (νόμος 3900/2010) και η όποια απόφαση εκδοθεί θα είναι πιλοτική για τις όμοιες εκκρεμείς υποθέσεις σε όλων των βαθμών τα διοικητικά δικαστήρια.
Σε περίπτωση που οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων κριθούν αντισυνταγματικές, τότε η υπόθεση θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική κρίση.