Ως τη «νέα γενιά γενναίων ερευνητών κατά της διαφθοράς στην Ελλάδα» χαρακτηρίζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel τις δύο γυναίκες εισαγγελείς, Πόπη Παπανδρέου και Ελένη Ράικου, σε ένα εκτενές αφιέρωμα στο τελευταίο του τεύχος.
Η Πόπη Παπανδρέου, γράφει το άρθρο, είναι το δεξί χέρι της προϊσταμένης της, της 52χρονης επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου. «Το “θηλυκό δίδυμο”», γράφει, «είναι από πέρυσι τον Ιούνιο στην κορυφή μιας νεοσύστατης ομάδας που κυνηγά τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή». Αυτό το δίδυμο, σχολιάζει το άρθρο, δεν διστάζει να τα βάλει με υψηλά ιστάμενα άτομα όπως τον πρώην πρόεδρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Αγγελο Φιλιππίδη ή τον μεγιστάνα των ΜΜΕ Δημήτρη Κοντομηνά. «Για πρώτη φορά η ελληνική δικαιοσύνη στοχεύει τόσο ψηλά», δηλώνει στο περιοδικό ο καθηγητής Φιλοσοφίας και Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδης Χατζής.
«Την Ελένη Ράικου», γράφει το Spiegel, «οι σύναδελφοί της την περιγράφουν ως συμπαθή και προσιτή, αλλά σκληρή στο δουλειά και άριστη σε νομικά θέματα». Στη συνέχεια σχολιάζει ότι και οι δυο εισαγγελείς είναι εξαιρετικά επιφυλακτικές με τα ΜΜΕ και αποφεύγουν τις συνεντεύξεις και τον φακό του φωτογράφου.
[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στην Αρεοπαγίτισσα Ευτέρπη Γκουτζαμάνη, την πρώτη γυναίκα που έγινε εισαγγελέας στην Ελλάδα, στην οποία σήμερα καταλήγουν όλες οι υποθέσεις διαφθοράς.[/quote_text]
Αναφέροντας τις πιο χαρακτηριστικές υποθέσεις που χειρίστηκαν οι δυο εισαγγελείς, το Spiegel κάνει λόγο για την πολύκροτη υπόθεση του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, του Άγγελου Φιλιππίδη για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και του Δημήτρη Κοντομηνά, αλλά και της Χρυσής Αυγής.
Το Spiegel καταλήγει ότι η διαφθορά στην Ελλάδα είναι «γένους αρσενικού», καθώς οι κατηγορούμενοι για διασπάθιση δημοσίου χρήματος ή φοροδιαφυγή είναι στη μεγάλη πλειοψηφία τους άντρες, και διερωτάται αν αυτές οι γυναίκες – λειτουργοί της δικαιοσύνης αποτελούν την ελπίδα για μια πιο δίκαιη χώρα.