Γράφει ο Κυριάκος Τόμπρας
Οι πτωχευμένοι και κρατικοδίαιτοι Έλληνες Τραπεζίτες, με εμβόλιμα άρθρα ελεγχόμενων και χρηματοδοτούμενων από τους ίδιους ΜΜΕ και ΠΑΠΑΓΑΛΩΝ, προσπαθούν σήμερα να πείσουν τον Ελληνικό Λαό ότι ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΑΥΤΟΙ, ούτε για την κρίση, ούτε για την πτώχευση των τραπεζών τους, ούτε για τα κόκκινα δάνεια που ξεπερνούν πλέον τα 100 δις.
Δεν φταίνε λένε οι τράπεζες αλλά το ελληνικό δημόσιο !!!
Ισχυρίζονται δηλαδή ότι για την πτώχευση των τραπεζών τους ευθύνεται η δημοσιονομική κρίση και η πτώχευση του ελληνικού δημοσίου.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΗ !!!
Ότι δηλαδή φταίνε οι ελληνικές τράπεζες για την κρίση και για την πτώχευση του ελληνικού δημοσίου, αφού η ελληνική κρίση ήταν εξ’ αρχής τραπεζική και βαφτίστηκε δημοσιονομική, για να μεταφερθούν με τα Μνημόνια οι ζημιές του τραπεζικού συστήματος στους φορολογούμενους και για να πληρωθεί ο λογαριασμός της επιχειρηματικής τους αποτυχίας και των θαλασσοδανείων τους από τον Ελληνικό Λαό.
Ας ξεδιπλώσουμε λοιπόν την αλήθεια με πολύ λίγα λόγια.
ΠΡΩΤΟΝ :
Οι ελληνικές τράπεζες ΠΤΩΧΕΥΣΑΝ το 2008, όταν χρειάστηκαν και πήραν το 1ο πακέττο ενίσχυσης των 28 δις από την Κυβέρνηση Καραμανλή.
Δηλαδή οι τράπεζες πτώχευσαν όταν το ελληνικό δημόσιο ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΗ ΑΞΙΟΧΡΕΟ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΖΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ.
Και με τα δανεικά που έπαιρνε από τις αγορές, το ελληνικό δημόσιο χρηματοδοτούσε και ενίσχυε τις ήδη πτωχευμένες από το 2008 ελληνικές τράπεζες με 28 δις ευρώ, αφού η πρόσβασή τους στις αγορές είχε ήδη κοπεί από τότε.
Πως είναι λοιπόν δυνατό να ευθύνεται το ελληνικό δημόσιο για την πτώχευση των τραπεζών, ΑΦΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΤΩΧΕΥΣΑΝ ΠΡΙΝ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ;;;;
Και αν δεν είναι έτσι, τότε ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΑΦΟΥ ΗΤΑΝ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΥΓΕΙΕΣ, ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ 28 ΔΙΣ ΠΑΚΕΤΤΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟ 2008 ;;;
ΔΕΥΤΕΡΟΝ :
Σήμερα που είναι πτωχευμένο το ελληνικό δημόσιο και οι ελληνικές τράπεζες δήθεν ανακεφαλαιοποιημένες, ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ;;;
Ακόμη και με το ελληνικό δημόσιο πτωχευμένο, οι ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να δανειστούν, έχουν ανάγκη την εγγύηση και την υπογραφή του.
Έχουν δηλαδή ακόμη την ανάγκη της κρατικής ενίσχυσης του ελληνικού δημοσίου, που ισχυρίζονται ότι δήθεν τις κατέστρεψε.
Αυτό όμως συμβαίνει επειδή η ΕΚΤ και οι αγορές γνωρίζουν καλά ότι το συνολικό πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών ξεπερνά τα 285 δις (110 δις κόκκινα δάνεια + 175 δις οφειλές ΕΚΤ με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου), με αποτέλεσμα η τυχόν κατάπτωσή τους, όχι μόνο να τις πτωχεύσει και επίσημα αλλά, ταυτόχρονα, να προσθέσει και τυπικά τα 175 δις των εγγυήσεων τους στο δημόσιο χρέος.
ΕΚΤ και αγορές γνωρίζουν καλά ότι το πτωχό ελληνικό δημόσιο, παρά τα μαύρα χάλια του, είναι σε πολύ καλλίτερη οικονομική κατάσταση από τις πτωχότερες από αυτό ελληνικές τράπεζες και, έτσι, ακόμη και σήμερα, ΕΚΤ και αγορές εμπιστεύονται μόνο την υπογραφή του ελληνικού δημοσίου και όχι αυτή των ελληνικών τραπεζών.
Αλλιώς θα τις δάνειζαν και χωρίς την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, πράγμα που ΟΥΤΕ ΔΙΑΝΟΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΘΟΥΝ.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ :
Οι τράπεζες πτώχευσαν όχι μόνο πριν το δημόσιο, αλλά όσο το δημόσιο ήταν ακόμη αξιόχρεο, τις χρηματοδοτούσε και τις ενίσχυε.
Ο λογαριασμός της πτώχευσης των τραπεζών χρεώθηκε με τα Μνημόνια στο δημόσιο χρέος, το οποίο αντί να μειωθεί αυξήθηκε και, μαζί με τις εγγυήσεις των τραπεζών, σήμερα ανέρχεται σε 495 δις (320 δις + 175 δις).
Έτσι, με την επιβάρυνση των δημοσιονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας με τα 40 δις της ανακεφαλαιοποίησης και τα 175 δις των εγγυήσεων του δημοσίου (ήτοι σύνολο 215 δις) ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΠΤΩΧΕΥΣΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, αφού του φόρτωσαν τη διάσωσή τους ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.
Και η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς αφού, μετά τα Μνημόνια, οι τράπεζες δεν μπόρεσαν και ούτε πρόκειται να ανακάμψουν, αφού στερούνται εσόδων επειδή ιδιωτικός δανεισμός δεν υπάρχει ενώ, ταυτόχρονα, τελείωσε και το πάρτι των ομολόγων του δημοσίου, με το οποίο οι ελληνικές τράπεζες είχαν καλομάθει όλα αυτά τα χρόνια να εξασφαλίζουν άκοπα τους τζίρους και τα κέρδη τους.
Με το χρέος διακρατικό, περιθώριο για τραπεζικά κέρδη και τζόγο με το δημόσιο χρέος δεν υπάρχει (βλέπε short selling, T+3 +5 +10……..).
Όσο για το πόσο οι ελληνικές τράπεζες ευθύνονται για τα κόκκινα δάνεια, διαβάστε την ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ και τις 2 εκθέσεις της BLACKROCK και θα καταλάβετε αν και σε ποιο βαθμό αυτές τήρησαν τα συνήθη κριτήρια και τους κανόνες πιστοδοτήσεων, τις εγκύκλιους της ΤτΕ και της ΕΚΤ και τις Βασιλεία Ι και ΙΙ.
πηγή: http://kinima-ypervasi.blogspot.gr