Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Εξοργισμένοι οι Γερμανοί βουλευτές για τη νέα υπόθεση κατασκοπείας

«Σκάνδαλο», «επίθεση στην κοινοβουλευτική δημοκρατία» και «κατάχρηση εμπιστοσύνης» είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που δίνουν Γερμανοί βουλευτές στην νέα αυτή υπόθεση αμερικανικής κατασκοπείας.

Αυτό που εξοργίζει τους βουλευτές, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, είναι το ενδεχόμενο να αποτέλεσε ένα γερμανικό συνταγματικό όργανο -επιτροπή του οποίου ελέγχει τις πρακτικές μιας μυστικής υπηρεσίας συμμάχου χώρας στο έδαφος της Γερμανίας- στόχο κατασκοπείας της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, NSA. Προς το παρόν γίνεται λόγος για «ενδεχόμενο», καθώς οι γερμανικές διωκτικές αρχές δεν αποκλείουν ο 31χρονος Γερμανός πράκτορας που έχει συλληφθεί με την υποψία της κατασκοπείας υπέρ των ΗΠΑ να μην έχει πει την αλήθεια στην κατάθεσή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές, αφορμή για την σύλληψη του 31χρονου συνεργάτη της BND δεν ήταν η υποτιθέμενη συνεργασία του με τους Αμερικανούς, άλλα πρόσφατες προσπάθειες του να έρθει σε επαφή με ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Στo πλαίσιο των ερευνών, που ακολούθησαν τη σύλληψη προέκυψαν στοιχεία που παραπέμπουν σε μια πιθανή συνεργασία του με αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ζένσμπουργκ: Δεν πούλησε έγγραφα της επιτροπής ο πράκτορας

Πάντως, όπως δήλωσε σήμερα το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ο πρόεδρος της ειδικής εξεταστικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση των παρακολουθήσεων από την NSA, Πάτρικ Ζένσμπουργκ, βάσει των στοιχείων που ως τώρα διαθέτει, ο κρατούμενος πράκτορας δεν έχει πουλήσει στους εντολείς του έγγραφα της ίδιας της επιτροπής, αλλά έγγραφα άλλων υπηρεσιών που προορίζονταν για την επιτροπή. Όπως ακόμη διευκρίνισε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, έγγραφα της εξεταστικής επιτροπής δεν διαβιβάζονται στη BND, δηλαδή στη γερμανική μυστική υπηρεσία στην οποία εργαζόταν ο συλληφθείς.

Στο μεταξύ, χθες στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο γερμανός υφυπουργός, Στέφαν Σταϊνλάιν, κάλεσε τον αμερικανό πρέσβη, Τζων Έμερσον, “να συμβάλει στη γρήγορη διαλεύκανση” της υπόθεσης. Δύσκολα μπορεί, όμως, να διανοηθεί κανείς στη γερμανική πρωτεύουσα ότι η Ουάσιγκτον θα ανταποκριθεί στο γερμανικό αίτημα, δεδομένου ότι εδώ και ένα χρόνο αρνείται να δώσει οποιεσδήποτε ουσιαστικές απαντήσεις για τις παρακολουθήσεις της NSA στη Γερμανία.

 

 

Πηγή: protothema.gr



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ