Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Συνάντηση Βρούτση – Τρόικας με φόντο το ασφαλιστικό

Σύσκεψη 3 ωρών θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης με το κλιμάκιο της Τρόικας.

Θα εξεταστούν όλες οι εξελίξεις στο εργασιακό αλλά κυριότερο θέμα θα αποτελέσει το ασφαλιστικό, στο οποίο θα γίνουν αλλαγές το φθινόπωρο.

Μεταξύ των άλλων το υπουργείο θα παρουσιάσει και τα παρακάτω θέματα:
-τις προτάσεις του για την ενοποίηση των ταμείων και την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ εισφορών και παροχών
– το χρονοδιάγραμμα για τις αναλογιστικές μελέτες και τις παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν στο συνταξιοδοτικό με βάση τα αποτελέσματα των μελετών (Σεπτέμβριος 2014)
– τις αλλαγές στο σύστημα είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών (ΚΕΑΟ, ενοποίηση με φορολογική διοίκηση) με την ελπίδα ότι να ενισχυθούν τα έσοδα τα οποία σε μόνιμη βάση είναι πολύ κάτω από τους στόχους. Η Τρόικα θα εξετάσει αν τα ταμεία διενεργούν ελέγχους και αποφεύγουν να δίνουν παρατάσεις στις προθεσμίες για την υποβολή και την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών
-τα πρώτα αποτελέσματα από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% που θα στοιχίσει στο ΙΚΑ συνολικά 900 εκατ. ευρώ. Θα συζητηθεί επίσης η νέα μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα που έχει συμφωνηθεί για το 2015 ως κίνητρο για την απασχόληση
-το χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση των κοινωνικών πόρων
-την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Στο ΕΤΕΑ ήδη επεβλήθη μείωση κατά 5,2%. Το 2015 η ρήτρα θα εφαρμοστεί σε όλα τα επικουρικά ταμεία και τα ταμεία εφάπαξ τα οποία θα πρέπει να καλύπτουν τις δαπάνες τους αποκλειστικά με ίδιους πόρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ