Μεγάλη αναταραχή επικρατεί στα πανεπιστήμια λόγω των νέων πινάκων μοριοδότησης των διοικητικών υπαλλήλων τους από το ΑΣΕΠ καθώς το πρόγραμμα διαϊδρυματικής κινητικότητας έχει οδηγήσει σε διαφωνίες και σε καταγγελίες περί άνισης μεταχείρισης υπαλλήλων.
Όλα αυτά ενώ αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα η κρίσιμη έκθεση αξιολόγησης διοικητικών υπαλλήλων, την οποία ολοκληρώνει ανεξάρτητη εταιρεία για λογαριασμό του υπουργείου Παιδείας και το αποτέλεσμα της θα αποτελέσει σαφώς ένα αξιόπιστο δεδομένο στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων.
Η έκθεση αυτή θα κατατεθεί, όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, την ερχόμενη Δευτέρα 4 Αυγούστου στη Βουλή προκειμένου να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο και να αναζητηθεί κοινής αποδοχής λύση.
Δυσαρέσκεια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πάντως, με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται από τους πίνακες του ΑΣΕΠ οι οποίοι αναρτήθηκαν την Τρίτη, περίπου 500-600 διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ παραμένουν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας, για την τύχη των οποίων κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις.
Στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) ειδικά εκφράζεται μεγάλη δυσαρέσκεια από εκπροσώπους της διοίκησης και κοσμήτορες μεγάλων σχολών του καθώς, σε αντίθεση με άλλα ιδρύματα, από τους διοικητικούς υπαλλήλους που επιστρέφουν στις θέσεις τους πολλοί είναι εκείνοι που δεν ανήκουν στο δυναμικό του.
«Από τις 142 θέσεις που δόθηκαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών 97 υπάλληλοι προέρχονται από το ίδρυμα και 45 από άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα» λέει στο «Βήμα» καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα αντίστοιχα νούμερα για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι 149 στους 164 και για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 82 στους 84.
«Προφανώς αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, ενώ για το Αριστοτέλειο και το Πολυτεχνείο υπάρχει υπηρεσιακή αξιολόγηση (συνήθως “άριστα”), για το ΕΚΠΑ δεν υπάρχει αξιολόγηση αλλά μόνο μια “προσαρμογή βαθμολογίας”» αναφέρει ο ίδιος πανεπιστημιακός. «Βεβαίως αυτή η προσαρμογή βαθμολογίας μόνο ελάχιστα βελτιώνει τη συνολική βαθμολογία των υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αποτέλεσμα, ενώ σχεδόν όλες οι θέσεις των άλλων ιδρυμάτων καλύπτονται από τους υπαλλήλους τους, στο δικό μας πανεπιστήμιο οι 142 θέσεις καλύπτονται μόνο κατά 60% από τους υπαλλήλους του Ιδρύματος» καταλήγει. Συνολικά στο Καποδιστριακό μένουν, όπως όλα δείχνουν, 260 άτομα εκτός των υπηρεσιών του.
Τελικές αποφάσεις μέσα στο καλοκαίρι
Πάντως το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ αναμένεται ότι θα έχει διευθετηθεί μέσα στο καλοκαίρι, οπότε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από τα συναρμόδια υπουργεία και την κυβέρνηση.
Στην κατεύθυνση αυτή πυρετωδώς εργάζονται οι εκπρόσωποι της εταιρείας που έχει αναλάβει την αξιολόγηση των διοικητικών αναγκών των ΑΕΙ για να παρουσιάσει τα αποτελέσματά της. Με βάση αυτά αναμένεται να εισηγηθεί το υπουργείο Παιδείας την πρότασή του για την οριστική επίλυση του θέματος.
Αυτές τις ημέρες γίνεται «μάχη» ενστάσεων για το θέμα ενώπιον του ΑΣΕΠ και η νέα μοριοδότηση την Τρίτη με τους αντίστοιχους πίνακές της προέκυψε ως αποτέλεσμα αντίστοιχων συζητήσεων. Ταυτόχρονα, όπως λένε πανεπιστημιακοί στους πίνακες μοριοδότησης του ΑΣΕΠ που άλλαξαν πάλι τα δεδομένα, υπάρχουν λάθη που πάλι μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο νέων ενστάσεων.
Το ΑΣΕΠ έστειλε στα ΑΕΙ τους νέους οριστικούς πίνακες κατάταξης, όπως εκδόθηκαν από το αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιό του ώστε να αναρτηθούν στους πίνακες ανακοινώσεών του.