Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Ρωσική εισβολή καταγγέλει το Κίεβο

Χωρίς την ουκρανική έγκριση συνεχίζει την πορεία της προς το Λουχάνσκ η ρωσική οχηματοπομπή που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία, μετά από εντολή της Μόσχας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες, περίπου 70 φορτηγά της ρωσικής οχηματοπομπής έχουν εισέλθει σε ουκρανικά εδάφη.

«Πέρασαν στο έδαφος της Ουκρανίας χωρίς έγκριση ή συμμετοχή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού ή (τη συνοδεία Ουκρανών) συνοριοφρουρών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος Αντρίι Λισένκο.

Σε αντίστοιχο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο, στελέχους των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, ο οποίος μάλιστα έκανε λόγο για εισβολή: «Θεωρούμε πως πρόκειται για μια άμεση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» επεσήμανε, και πρόσθεσε πως οι οδηγοί των φορτηγών είναι μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ τα οχήματα είναι μισοάδεια και θα χρησιμοποιηθούν για την μεταφορά όπλων που θα χρησιμοποιηθούν από τους ρωσόφιλους αντάρτες.

Τη θέση του αποσαφήνισε και ο Ερυθρός Σταυρός, σημειώνοντας πως «δεν αποτελεί μέρος αυτού του κομβόι με κανέναν τρόπο».

«Όλες οι δικαιολογίες για την καθυστέρηση της βοήθειας έχουν εξαντληθεί. Η Ρωσική πλευρά έλαβε την απόφαση να δράσει», ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ, προειδοποιώντας μάλιστα να μην υπάρξει καμία προσπάθεια να εμποδιστεί η κίνηση της αυτοκινητοπομπής. Η Μόσχα, μάλιστα, κατηγόρησε ευθέως τις ουκρανικές Αρχές για «εσκεμμένη καθυστέρηση στην παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας», σε μία προσπάθεια «να δημιουργηθεί μία κατάσταση όπου δεν θα απέμενε κανείς για να λάβει τη βοήθεια».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ